Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg har bygget flere boliger end Ritt Bjerregaard

Mon ikke de fleste kan huske, da Ritt Bjerregaard i hendes iver for at blive valgt lovede københavnerne 5.000 nye boliger til kr. 5.000 om måneden? Mon ikke også de fleste kan huske, at københavnerne blev snydt, så vandet drev? Nu er Ole Birk Olesen blevet boligminister, og jeg har høje forventninger til ham.

De fleste husker Ritt Bjerregaard, men det paradoksalt nok de færreste, som husker, at de Konservative muliggjorde etableringen af 80.000 ekstra boliger.

Vi skal tilbage til dengang, hvor der var samarbejde i den borgerlige regering og hvor de borgerlige partier ikke truede med at vælte den selvsamme regering. Vi skal tilbage til den gang, hvor Venstre og Det Konservative Folkeparti dannede regering med parlamentarisk støtte fra DF.  Nu har Anders Samuelsens tomme trusler virket, og vi har fået en ny VLAK regering med støtte fra DF.

Den visionære plan
Dengang var der som nu mangel på boliger i de større byer. Og det var Det Konservative Folkeparti, som med Bendt Bendtsen i spidsen øjnede muligheden for at etablere 80.000 nye boliger på landsplan. Dette gennem boligpakken, ”Flere boliger”, der blev lanceret i 2002.

Et af tiltagene i boligpakken var omdannelsen af tagetager til boliger. Ifølge Danmarks statistik var der dengang 7 mio. m2 uudnyttet tagetage i danske etageboligejendomme. Ved at omdanne blot halvdelen af dette areal til boliger på omkring 85m2 kunne man etablere de 40.000 nye boliger.

For at gøre dette muligt blev der gennemført en lov, som overordnet betød:

  • At ejeren af en udlejningsejendom efter etablering af nye tagboliger kunne fastsætte huslejen frit på samme måde som ved bygninger bygget efter 1992.
  • At man kunne udmatrikulere tagboligerne som ejerlejligheder i både Andelsforeningers tørreloft og i private boligudlejningsejendomme.

Ideen var et glimrende eksempel på den fremsynethed, der kendetegnede Bendt Bendtsens arbejde med ”Flere Boliger”. Og man kan roligt sende Det Konservative Folkeparti en venlig tanke, når man i dag ser lyset i de taglejligheder, der tidligere var tørrelofter.

Hele tankegangen bag omdannelsen af tagetagernes ”døde” kvadratmetre var også et tiltrængt og mere visionært bud på en løsning af boligmanglen end Socialdemokraternes mangeårige standardløsning: Flere almene boligbyggerier. 

Malurt i bægeret
Hvis man tror, at Socialdemokraterne i København tog pænt imod ideen om at udnytte tagetagerne, tager man fejl. Partiet skruede kravene til størrelsen på lejlighederne et godt stykke op. I København skulle de nye boliger være på minimum 95m2, hvilket naturligvis fordyrede dem og sænkede antallet af boliger.

Hermed sørgede Socialdemokraterne for, at de nye boliger i hvert fald ikke kom lavindkomstgrupperne til gode. Boligerne var forbeholdt de mere velpolstrede borgere, Kommunen gerne ville fylde byen op med.

Få gang i det private initiativ
København mangler i særdeleshed boliger, der er til at betale. Derfor skal vi have gjort op med kravet om minimumsstørrelsen og sikre, at byen får plads til den enlige, den unge studerende og den arbejdsløse. Vi skal ikke have en rigmandsghetto, og vi kan ikke blive ved med at pumpe i hundredevis af millioner kroner i almene boliger. Der bygges nemlig almene boliger, grundet socialisternes ønske om at fjerne private udlejningslejligheder. Jeg ser gerne at man ikke fjerner 4000 lejeboliger om året i gennemsnit.

Jeg har selv bygget en del boliger. Jeg har blandt andet bygget boliger i gamle tørrelofter i Danmark. Jeg har for nuværende gang i ca. 4.000 m2 etagebyggeri. Hvis boligmanglen skal løses skal vi have folk, som har forstand på boligmanglen til at bygge og give kommunerne gode råd. Eksempelvis, at der startes med at bygge på Refshaleøen. Se tidligere blog: lad os få byggekranerne til København.

Skal boligmanglen løses, skal der visionære ideer til og de skal gerne realiseres med hjælp fra private initiativtagere og udviklere!

Den kamp tager jeg gerne på Christiansborg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
23.02.19, 14:20
Ironisk nok bliver Riskær manden, der tvinger danske politikere til at gøre status over 40 års “selvstændighed.” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
Fire af fem efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her