Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokraterne er vilde med nepotisme

Jeg debatterede med boligordføreren fra Socialdemokratiet den 5. november. Han så intet galt i, at ingen almindelige mennesker kan komme i nærheden af en andelsbolig i hovedstaden. Det gør jeg.

Jeg var paneldeltager på Andelsboligmessen i sidste weekend. Her havde jeg den udsøgte fornøjelse at debattere med Kaare Dybvad, der er boligordfører i Socialdemokratiet. Det var en debat, hvor jeg først blev noget overrasket over de synspunkter Kaare Dybvad fremførte, men så – ved nærmere eftertanke – indså, at Kaare Dybvad på fornemmeste vis blot repræsenterede den klassiske socialdemokratiske politiker.

Overraskelsen kom, da Kaare Dybvad tilkendegav sin holdning til boligsituationen i hovedstaden. Han så absolut intet galt i, at ganske almindelige mennesker er chanceløse i jagten på en andelsbolig i København. Det er et synspunkt, jeg umiddelbart havde svært ved at forene med det socialdemokratiske DNA.  Men, som sagt blev jeg klogere, og jeg er i øvrigt rygende uenig med Kaare Dybvad.
 
Der er i alt 210.000 andelsboliger i Danmark. 67% - hvilket svarer til 141.00 boliger – ligger i Storkøbenhavn. Ser man alene på Københavns Kommune, så ligger 47% af samtlige andelsboliger her. Det svarer til knap 100.000 andelsboliger. Der er ca. 40% flere andelsboliger i København, end der er ejerlejligheder. Som en naturlig konsekvens burde udbuddet derfor værre væsentligt større, men sådan forholder det sig ikke.
 
Den 4. november var der 1.993 ejerlejligheder til salg i Københavns Kommune.
Den 4. november  var der 102 andelsboliger til salg på boliga.dk i Københavns Kommune!
 
Forklaringen er i virkeligheden ret enkel. Salget af andelsboliger foregår i store træk på et skjult marked. Skjult for den almindelige borger, der ikke kender de tusinder af forskellige andelsforeninger, hvor man kan skrives op eller som ikke tilfældigvis er bonkammerater med foreningernes formænd. 
 
Skulle den almindelige borger alligevel få opsnuset kontakter på andelsforeninger, skal der som regel hostes op med kontant betaling for at blive skrevet op på de hellige ventelister. Tænk, hvis samme praksis var gældende for ejerboliger, så den almindelige borger skulle betale tusindvis af kroner om året for at få adgang til ejendomsmæglernes salgssider.

Berlingske Tidende har den 16. juli skrevet en glimrende artikel om netop dette aspekt ved andelsboligmarkedet.” "Andelsforeninger scorer kassen på håbefulde boligsøgende" I artiklen står blandt andet: ”En gennemgang af flere andelsboligforeninger viser, at mange foreninger kræver et årligt gebyr på mellem 100 og 300 kroner, hvis man skal være i betragtning, mens nogle samtidig også opkræver et oprettelsesgebyr.

Den årlige betaling til ventelisterne er naturligvis kun en dråbe i havet i forhold til de beløb, som man kan risikere at skulle betale under bordet, hvis man rent faktisk får mulighed for at købe en andelsbolig.

Ovennævnte er eksempler på et boligmarked, der ikke hører hjemme i et demokratisk samfund med lige muligheder for alle. De attraktive boliger handles på et marked forbeholdt de få udvalgte – dem, der har kontakterne i orden.

Løsningen er heldigvis lige til. Markedet for andelsboliger skal sættes frit og maksimalprisen skal fjernes. Så vil vi få gjort op med penge under bordet og den manglende gennemskuelighed i andelshandler. Vi vil få et andelsmarked med retfærdige og lige vilkår for alle.
 
Som jeg startede med at skrive, var jeg først noget overrasket over, at Kaare Dybvad som socialdemokrat var ganske godt tilfreds med den nuværende model for andelsboligmarkedet.

Jeg skrev også, at jeg blev klogere. Kaare Dybvad er nemlig en af dem, der selv er kommet inden for murene i en andelsforening. Så må resten af de boligsøgende blot vente på, at de også får chancen for at komme indenfor på markedet. Det er dog en usolidarisk tankegang fra socialismens værste skuffe, at lukke markedet for almindelige mennesker. Det vil jeg ikke, jeg vil gøre markedet transparent, jeg ved, at markeder ikke fungerer ordentlig i lukkede fora.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere