<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Østarbejdernes generationskontrakt

I disse år kan man næsten ikke åbne en avis eller klikke sig ind på nettet, uden at høre dårlige ting om østarbejdere. De underminerer hele arbejdsmarkedet, de udkonkurrerer danske arbejdere, de er dårlige håndværkere.

Jeg kan sige klart nej til det hele. Når man som jeg har arbejdet i mange år som entreprenør med opførelse af lejeboliger som speciale – i Danmark, men især også i Bulgarien – så ved man, på første hånd, hvordan tingene fungerer. En af de ting, der hurtigst står klart, er, at østarbejdere er flittige folk. Det står også klart, at de under de rette arbejdsvilkår slet ikke behøver at gå for mindre end danske håndværkere. Det er faktisk muligt at undgå social dumping i byggebranchen. Det er også tydeligt for enhver, som faktisk kender til entreprenørvirksomhed i virkelighedens verden, at østarbejdere er fine håndværkere. Hvis de ikke var det, ville der nok heller ikke være så mange på byggepladserne i Danmark. Selv på metrobyggeriet i København er der udenlandske ansatte. Mange af dem har lang erfaring og de har ofte gode uddannelser. Endelig er der intet, der tyder på, at de ikke skulle kunne fungere sammen med danske håndværkere. Dette er ikke kun et emne indenfor byggesektoren, men også landbrugs-, rengørings-, gartnerisektoren mv.. De tager ikke de danske jobs. Hvis de gør noget, så tager de alle de jobs, som danskerne ikke vil have. Men det er jo også noget helt andet.

Faktisk er det hele lidt omvendt, hvad hr og fru Hansen går og tror. Når mange danskere forestiller sig, at østarbejderne i det hele taget ikke bringer noget godt med sig, så skal man måske se lidt bedre efter. For sandheden er, at de bringer en masse smukke og gamle værdier med sig, som vi også havde i tidligere tider i Danmark.

En af tingene kan man se meget tydeligt, men igen ser vi det faktisk kun på hovedet. Så snart østarbejderne kommer til Danmark, så er de optaget af sende penge hjem. De lever så billigt, de overhovedet kan. De bor mange sammen, de spiser jævn kost, de går ikke i byen og drikker det hele op, men bliver hjemme og spiller kort eller ser fjernsyn. Desuden har de lange, lange arbejdsdage. Det er slet ikke usædvanligt, at de har flere jobs på samme tid, selv om man egentlig sagtens kan leve af et. For nutidens danskere ligner de morrakkere. De knokler til blodet springer, og de spinker og sparer, og danskerne tænker, at det er for at tage noget fra danskerne. Men hvis de samme danskere ville tænke sig bare lidt om, så ville de kunne gennemskue, hvad der foregår.

Man skal ikke alt for langt tilbage i tiden, før man så danske arbejdere knokle på samme måde. Længe inden 37-timersugen, længe inden de lange ferier, længe inden, at danske håndværkere tjente mere end akademikere og bankfolk. Dengang var danske håndværkere lige så ivrige for at skrabe til huse. Det var der en grund til.

Når man ser gamle film og tv-klip eller læser et interview med en almindelig person fra gamle tider, så var den mest almindelige grund til livsglæde dengang, at man håbede at se sine børn komme godt i vej. Man arbejdede gerne hårdt, man tog gerne trivielle jobs, man accepterede lange arbejdsdage, så længe det hele resulterede i, at man kunne skabe en god tilværelse for sine børn.

I dag er det hele betalt for danske børn. Af deres forældre. Men også af staten. Som børnepenge, som førtidspensioner til folk med tvivlsomme diagnoser eller også bare som en konsekvens af, at vi lever i et samfund med overflod. I Danmark er al uddannelse gratis, man kan blive, hvad man vil, hvis man har evnerne. Så danskerne har fuldstændig glemt, hvad det vil sige, at man leverer til den næste generation. Selv Lars Løkke har erkendt at der skal fokuseres på generationskontrakten, han nævnte det selv i sin åbningstale i år.

Vi konservative holder meget af generationskontrakten. Jeg er overbevist om, at det er den, jeg står overfor, når jeg står på byggepladser ved byggerier, som jeg er med til at finansiere eller når jeg går en tur og høre udenlandske samtaler på de byggepladser jeg passerer i København. Det er ikke folk, der arbejder hårdt for at blive rige. Det er folk, der arbejder hårdt for at kunne give noget videre.

De polske, rumænske, bulgarske arbejdere ser sådan på det, at de sådan set ikke gør noget, at de slider sig selv op i et hårdt, manuelt job, hvis bare deres børn kan få en uddannelse, et bedre liv end de selv og måske også en højere levestandard. Det er hele deres begrundelse for at tage til de vestlige og nordlige dele af EU for at arbejde, i stedet for at blive hjemme hos familien.

DR havde en dokumentar udsendelse om emnet ”Den dag de fremmede forsvandt” i 2014. I tv-eksperimentet blev 11 ledige danskere sendt ud i en uges arbejde, som typisk besættes af udlændinge. Læs det efterfølgende resultat her: Sådan er det gået for deltagerne i 'Den dag de fremmede forsvandt' 

Er der fra tid til anden problemer med disse arbejdspladser rundt omkring i landet? Ja, selvfølgelig er der det. Men det er der også på rene danske arbejdspladser.

Det er helt klart vores opgave som arbejdsgivere at sikre, at de netop ikke får lov til at slide sig selv op. Vi skal sikre deres arbejdsvilkår og vores muligheder for at bruge deres arbejdskraft uden at misbruge den. Men samtidig skal vi også give os selv lov til at få øje på nogle af de mange kvaliteter, de har. Herunder dem, som ikke har noget med selve arbejdet at gøre. En af de kvaliteter er deres imponerende gennemførelse af en egentlig generationskontrakt. Dét kunne vi andre lære noget af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere