<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klaus Riskær Pedersen vil stifte et realkreditinstitut

TryghedsGruppen skal sikre projektet.

Der har mere eller mindre været stille om Klaus Riskær siden folketingsvalget, men nu er han i gang igen. Han vil sikre danskerne en ordentlig mulighed for at låne til egen bolig via et nyt realkreditinstitut.

Kort sagt stiller Klaus Riskær op til repræsentantskabet i TryghedsGruppen (valget løber fra den 25. januar til den 12. februar), for han mener, at TryghedsGruppen skal have flere forretningsben, og et af dem skal være et nyt realkreditinstitut. Det sker med denne kampagnevideo på Vimeo, hvor han bl.a. udtaler: ”Jeg stiller op til repræsentantskabet i TryghedsGruppen, fordi jeg har en drøm om at lave et realkreditinstitut, der skal være uafhængigt af bankerne. Unge mennesker skal igen kunne låne penge til førstegangskøb af bolig, befolkningen i landkommunerne skal have et ordentligt belåningsgrundlag. Og også de ældre skal have en fair mulighed for at belåne deres faste ejendom.”

Som sådan er jeg ikke uenig med Klaus Riskær i udfordringerne på det danske boligmarked. Jeg har senest i december skrevet om finansieringsproblematikken i landdistrikterne samt om lånemuligheder blandt førstegangskøbere i Århus og København, hvor almindelige mennesker ikke længere har en chance. Men forskellen er blot, at Klaus Riskær har den holdning, at det er realkreditinstitutterne, som skaber problemerne for danskerne, altså de eksisterende institutter såsom Totalkredit, Jyske Realkredit, Realkredit Danmark samt Nordea Realkredit. Jeg mener ikke, at det er realkreditinstitutterne, som skaber udfordringerne for førstegangskøberne, de ældre samt befolkningen i landdistrikterne. Den største udfordring ligger derimod i reguleringen, som alle realkreditinstitutter er underlagt. Den bestemmer bl.a., hvilken kapital realkreditinstitutterne skal holde baseret på de underliggende lån, samtidig er der sat begrænsninger for lån i vækstområder samt selvfølgelig for seniorers muligheder, da det er blevet sværere at leve af mursten grundet regulering.

Klaus Riskær burde hellere – forenklet sagt – satse på at gå uden om reguleringen. Man skal undlade at lave et realkreditinstitut, men i stedet lave en boligfond, som køber pantebreve baseret på ejendomme. Morten Lund har forsøgt sig i den retning, men er stoppet igen med følgende sætning: ”De dårlige nyheder for vores danske fans og støtter er, at vi ikke vil rulle mere ud i Danmark. Markedets oligiopolitiske natur har forhindret dette, og livet er for kort.” Citat fra 1797, som Morten Lunds forsøg hed. Ligeledes har Ældre Sagen forsøgt sig, hvor de motiverer deres forsøg med: ”(…) Ældre Sagen, vil være fødselshjælper på etablering af et ejendomskreditselskab. Selskabet skal hjælpe ældre, når bank eller realkreditinstitut giver afslag på at låne i friværdien i bolig eller til køb af bolig. Når boligejere nærmer sig pensionsalderen, kan det være svært at låne penge i bank eller realkreditinstitut. Mange over 50-55 år, og især pensionister, har problemer med at blive kreditgodkendt. Også selv om boligejerne har en solid økonomi og en solid friværdi i deres bolig. Ældresagen har en hel del eksempler på medlemmer, der er midt i 50’erne og rammer muren. – Én af årsagerne er, at en vejledning fra Finanstilsynet siger, at når man nærmere sig pensionsalderen, falder den gældsfaktor, som tilsynet anbefaler bankerne at holde sig inden for.”

Uagtet om Klaus Riskær bliver valgt til repræsentantskabet i TryghedsGruppen, så håber jeg, at der kommer fornyet fokus på udfordringerne på boligmarkedet. Om Klaus Riskær endda skulle få succes med at løse problemet ville være rart for Danmark som helhed, men jeg tror, at løsningen findes på pantebrevsmarkedet og ikke i endnu et realkreditinstitut i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere