<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Aflivning af mink er spild af penge. Og fremtiden er der ingen plan for

Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer.

Jeg ramte 100 pct. plet med min seneste blog om spild af penge ved det offentliges aflivning af mink. Brugen af pengene og den hårdhed, som Socialdemokraterne har valgt over for landbruget, har gjort, at Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har været fremme med, om det måske er nu, man skal forbyde minkproduktion, ikke at jeg er enig med dem. Som SF’s miljø- og dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, udtaler: »Vi vil gerne høre regeringen, både hvad den konkret vil gøre for at bekæmpe den stigende smitte på minkfarmene – men også, om den vil overveje at følge i sporene på nogle af de lande, som lige nu arbejder på at udfase minkproduktionen.«

Enhedslisten bakker også SF op, og Enhedslisten har sidste år stillet forslag i Folketinget om, at minkavl skulle forbydes i Danmark.

Socialdemokratiets nuværende prissætning er 500 kr. pr. aflivet og destrueret mink. Jeg tror faktisk godt, at man kan få en stor del af minkproducenterne til at indstille deres produktion frivilligt og lukke staldene ved at betale minkproducenterne de 500 kr. pr. dyr og ikke blot de ca. 140 kr., som producenterne får nu. Så hvorfor ikke lave det til et frivilligt tilbud til minkavlerne i de berørte områder, at de kan få alle pengene, hvis de lukker deres produktion frivilligt?

Når nu Socialdemokratiet har fundet guldkrukken med alle pengene frem, hvorfor så ikke gøre brug af den, kære Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti? Dermed har I også chancen for at blive endnu bedre venner med fagforeningerne, da de aflivere, som Socialdemokratiet har hyret til opgaven, ikke arbejder efter overenskomst, og derfor har 3F varslet konflikt, som jeg skrev om i sidste blog.

Det ville ikke være mit primære ønske, at alle minkavlere skulle tage imod dette frivillige tilbud. Men jeg mener, at de 140-180 kr. pr. mink i erstatning, som minkproducenterne er stillet i udsigt, er en skændsel fra regeringens side. Ikke nok med, at man nedslagter alle mink indenfor en radius af 7,8 km af en smitteramt farm, men man betaler dem også en erstatning, som er under produktionsprisen. Og slutteligt er der ikke et gram af evidens for, at dette løser problematikken med coronasmitte. Så jeg håber, at I, kære Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, tager dette stik hjem i jeres forhandlinger. Hermed tre gode ting ved dette:

  • I bruger pengene bedre end Socialdemokratiet ved at tilbyde landmændene de 500 kr., hvis de frivilligt stopper. Ergo kan de borgerlige lide jer for at tænke økonomisk.
  • Landmændene får flere penge, og familier går ikke konkurs, men kan derimod lukke deres minkproduktion ned med værdigheden i behold, hvis de frivilligt ønsker den vej ud af branchen. Ergo kan de lide jer.
  • Fagforeningerne behøver ikke at starte en konflikt, og staten skal ikke ansætte firmaer, som ikke har overenskomst. Ergo kan fagforeningerne også lide jer.

Uagtet om dette bliver udvejen på det ineffektive system, som Socialdemokratiet har sat op nu, så er det nuværende system i hvert fald så fjernt fra et drømmescenarie, som det kan være. JP beskriver i en leder det faktum, at det er statens folk, som slår minkene ihjel, det får landmanden end ikke lov til:

»Når kampberedt politi i stort antal rykker ud og med statsmagten i ryggen tiltvinger sig adgang til en privat virksomhed, må der ligge mistanke om særdeles alvorlige forbrydelser bag, ellers ville enhver selvstændigt tænkende ordenshåndhæver vel ringe på døren og søge politiforretningen afviklet gennem dialog og samarbejde. Desværre er det den fremfærd, som snesevis af minkavlere oplever, fordi regeringen egenmægtigt har besluttet, at samtlige mink i besætninger, hvor der er konstateret smitte med coronavirus, skal aflives, og det samme skal alle mink i besætninger, der ligger inden for en radius af 7.800 meter fra den smittede minkfarm.«

Den nuværende løsning fra Socialdemokratiet mangler også en løsning på fremtiden. Hvad sker der til den nye sæson i marts 2021 med parringen? Må minkavlerne sætte dyr på farmen igen, skal farmen eventuelt være rengjort? Der er kort og god mangel på svar fra Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.20, 08:29
DFs nye forslag rummer et afgørende perspektiv for at redde et samlet Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
30.11.20, 07:22
Usandsynligt at Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
29.11.20, 23:42
Hvad blev der af ansvarsfølelsen og fællesskabet, hvis det enkelte land sætter egne økonomiske interesser over Europas borgeres helbred? Læs mere
Af Mikael Jalving
29.11.20, 10:00
Den socialdemokratiske regering sniksnakker om Muhammed og overlader problemerne til næste generation. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
28.11.20, 01:48
At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen. Læs mere
Af Utku H. Güzel
27.11.20, 21:03
Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.11.20, 20:17
Man bør gøre sig endog meget store anstrengelser for at lade være, fordi man ellers er uden selvkontrol. Læs mere
Af Nauja Lynge
27.11.20, 19:48
Jeg vil have demokratiet tilbage, og kampen om corona skal foregå på befolkningen præmisser. Læs mere
Af Mikael Jalving
27.11.20, 14:53
Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu. Læs mere
Af Marie Høgh
27.11.20, 14:00
Det uhyggelige​ er ikke Mette Frederiksen, men den socialistiske tyrkertrostat som ”den gode hyrde”. Læs mere