<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tusindvis af mink aflives: Det er hul i hovedet

Pelsdyravl på offentlig facon: Staten bruger i alt 500 kr. pr. aflivet dyr. De private kan gøre samme arbejde for 2-3 kr. pr. dyr.

Selv inden covid-19 var landets minkavlere mere pressede end Liberal Alliance er i meningsmålingerne. De har produceret mink til tabspriser igennem flere år, og produktionen i Danmark er løbende blevet gradvist mindre, fordi folk har forladt branchen frivilligt eller ufrivilligt qua banken.

Men inden vi kommer videre, så er dette skriv egentlig ikke et forsvar for dansk minkproduktion, men en konstatering af, at Socialdemokratiet ikke kan finde ud af økonomi. Jeg tilføjer dog gerne, at jeg godt kan lide pels.

Regeringen har med støtte fra de røde besluttet, at når en minkbesætning er ramt af covid-19, skal denne besætning aflives og destrueres, og minkene har levet forgæves, da skindene ikke bliver brugt. Hvorfor, og om der er belæg for handlingerne, hører man ikke noget om fra regeringens side. Nuvel. Man kan så vælge at acceptere dette faktum, men der er under en måned til, at minkene skal pelses uagtet covid-19. Det er sæson for aflivning og pelsning, og november er den måned, hvor skindene er flottest, ergo starter det offentlige deres aflivning og destruktion af dyrene en måned før ”høst”.

Dertil kommer så, at regeringen har besluttet, at alle minkbesætninger inden for en radius af 7,8 km i fugleflugt af en smittet farm også skal slås ned. Uagtet om farmene har smitten. Dermed ryger endnu flere familiers økonomi under gulvbrædderne uden grund. Der er nemlig ikke evidens for eller noget, som tyder på, at covid-19 smitter 7,8 km væk i fugleflugt. For så skal de pladsbegrænsninger for os mennesker vist tages op til offentlig revurdering.

Den socialdemokratiske bøddel

Alle minkavlere har enten en fast aftale med et pelseri eller pelser selv sine mink i november. For selve pelsningen koster det en minkavler mellem 25 og 30 kr., og aflivningen af minken inden pelsningen koster i timeløn ca. 2-3 kr. Disse erfarne kræfter ønsker Socialdemokratiet ikke at gøre brug af, næ, de vil hellere have, at det offentlige selv sender ”afliverne” ud på farmene, og de er i gang i Gjøl i Nordjylland lige nu.

De offentlige minkaflivere er ikke uddannet i aflivning af mink og har derfor hverken forståelsen eller respekten for dyret. Selve aflivningen bør i de fleste minkavleres bog foregå hurtigt og smertefrit for dyrene, men de offentlige aflivere er langsomme, de taber dyrene, så der løber dyr rundt på jorden, og afliverne bliver bidt med den smitterisiko, der er forbundet hertil. Fødevarestyrelsen sikrer ikke efterfølgende, at dyrene indfanges, så dyrene risikerer at løbe ud i naturen, hvilket både er til skade for hele lokalsamfundet, men det er også på grund af den aktuelle covid-19-situation en bekymring, hvis myndighederne er overbeviste om, at mennesker kan blive smittet af dyrene. Vorherre til hest!

For selvfølgelig burde minkavlerne selv have tilbuddet om at aflive deres egne dyr, i stedet for at staten skal sende folk. Det skal så siges, at der er varslet konflikt af 3F på et af de steder, det offentlige har sendt sine folk ud til, da det offentliges vikarbureau bruger underbetalte rumænske arbejdere, hvilket minkavlerne ikke gør.

Prisen

Det offentlige bruger 500 kr. pr. mink, som skal aflives, den pris går til aflivning og kompensation etc. Kompensationen er ca. 140 kr., hvis denne gøres op for en smitteramt besætning, og ca. 180 kr. for en farm inden for de 7,8 km.

En dansk minkavler har gennemsnitligt solgt sine mink til mellem 200-400 kr. de seneste år, og dette er inkl. pelsning. Så i stedet for at det offentlige bruger mellem 320-360 kr. (500 kr. minus hhv. 180 og 140 kr.) på offentlig aflivning, hvorfor så ikke tilbyde den pågældende minkavler en passende kompensation på eksempelvis 400 kr., hvis de selv afliver og destruerer minkene?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
29.10.20, 00:37
Khader opfører sig som Trumpisterne på Fox News, når han udbryder ”Fake News" om det, han ikke kan lide at høre. Læs mere
Af Martin Ågerup
28.10.20, 20:14
Tjener man 450.000 kr. ville man få godt 12.000 kr. efter skat Læs mere
Af Henrik Højlund
27.10.20, 20:28
Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet Læs mere
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere