<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Her falder boligpriserne over 10 pct. om året, og der skal ske vækst for at vende dette

Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten.

For at skabe tilflytning skal et område have noget at byde på – natur, godt arbejde eller noget tredje. Flere og flere klumper sig sammen i de største byer i Danmark, og det influerer på priserne i provinsen, for pludselig er der flere fraflyttere end tilflyttere, og det påvirker selvfølgelig prisen på ejendomme. På samme vis påvirker corona sommerhuspriserne for tiden; flere vil gerne købe et sommerhus, hvilket er medvirkende til stigende priser.

I de 3 nævnte kommuner har de gennemsnitlige kvadratmeterpriser ifølge Realkreditrådet udviklet sig således de sidste 10 år:

Kommune

2010K1

2020K1

Procent

Skive

7.125

5.719

-20

Mariagerfjord

7.944

6.401

-19

Sønderborg

7.518

6.627

-12

Det er kort sagt miserabelt, og tabet sniger sig stille og roligt ind, især hvis folk har afdragsfrihed. Så taber de penge og bliver stavnsbundne som i den mørke middelalder, da de ikke kan sælge deres billige huse til nogen nye borgere.

De seneste 10 år er de gennemsnitlige priser pr. kvadratmeter parcelhus i de 3 kommuner faldet med fra 891 kr. til 1.543 kr., og når et hus gerne skal være ca. 200 kvadratmeter på de kanter, så løber det op i flere hundrede tusinde kroner pr. hus. Teknisk set burde det egentlig være forbudt at få realkreditbelåning i huse i de områder, da priserne ikke skal falde meget mere om året, før værdifaldene er større end afdragene på boligerne. Realkreditinvestorerne risikerer i hvert fald at se ind i overbelånte huse, hvis værdierne rasler ned i større tempo end nu.

Men hvordan kan man vende dette?

Der skal skabes vækst, og politikerne på Christiansborg skal også medvirke hertil. Der skal investeres i flere arbejdspladser og i at tiltrække virksomheder, så priserne ikke rasler ned. Alternativet er i hvert fald, at man offentligt frasiger sig vækst i disse områder og melder klart ud, at man ønsker at affolke områderne på sigt, så det ikke blot sker gradvist som nu med endnu en skolelukning, endnu en lukket virksomhed og endnu en vej, der ikke bliver vedligeholdt.

Udflytning af statslige arbejdspladser skal fortsætte, så staten vedbliver med at fokusere på oplandet og ikke på Region Hovedstaden.

Der skal investeres i byer og områder for at kunne skabe vækst, man kan typisk ikke spare sig til vækst udover vækst på bundlinjen i en virksomhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.09.20, 09:26
Igen har grupper af indvandrere forsøgt at tiltvinge sig adgang til et hospital, så politiet må skride ind. Det vil vi ikke have i Danmark. Læs mere
Af Mikael Jalving
27.09.20, 10:00
Islam har i mere end 40 år befundet sig i en dyb indre krise, som bunder i, at alting begynder og slutter med Koranen. Læs mere