Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er virkelig vigtigere ting på spil end en ispind

Debatten om, hvorvidt nogen føler sig krænket, er så kedelig. Vi burde i stedet debattere, at krisen endnu ikke har vist sit sande ansigt.

Debatten om, hvorvidt en is må kaldes Eskimo-is, er så forudsigelig og træls fra begge sider af debatten, at den burde være blevet kvalt ved fødslen. Det er meget simpelt: Ændrer en virksomhed navnet, må den jo gerne det, og så er den historie ikke længere. Debatten om, hvorvidt dette er eller ikke er et knæfald for krænkelseskulturen, og om, hvorvidt nogen føler sig krænket, er så kedelig. Landsdækkende medier dækker denne sag, uagtet at verden går i recession, og at der ikke er debat om, hvorvidt Mette Frederiksen skal lukke landet igen til efteråret, når (hvis) covid-19 kommer igen.

Har de grønlandske politikere og debattører krævet ændring af navnet? Næ, men er der grønlændere, som føler sig krænkede? Det er der sikkert, ellers ville debatten ikke være der. Endnu flere grønlændere vil dog nok i højere grad gå i rette med ordet grønlænderstiv end navnet Eskimo-is, som emmer af varme og dejlige stunder på en varm sommerdag.

Selvfølgelig er man jo en decideret ignorant og nok nærmere en troglodyt, hvis man stædigt fastholder at kalde det en Eskimo-is og sorte mennesker for negere og arabere for perkere. Nogle læsere husker sikkert også, at man kaldte flødeboller for enten negerkys eller negerboller, men det gør vi jo ikke længere, ligesom vi heller ikke mener, at afrikanere skal udstilles i Københavns Zoo, og vi bruger jo heller ikke Jam Boys ude på golfbanen. Hvis nogen føler sig krænket, er det normal pli, at man retter lidt ind. Så kan man jo altid kalde isen det, man vil, derhjemme, men at banke det op med stor skrift i gadebilledet er noget andet. Det danske samfunds dynamik er indrettet på en sådan facon, at hvis du over tid er en idiot over for andre mennesker, vil de over tid tage afstand fra dig. Dette oplever journalist og debattør David Trads i øjeblikket, fordi han forsøgte at opfordre til boykot.

Man kunne selvfølgelig også argumentere for, at man gerne ville fastholde navnet Eskimo-is, fordi det er det mest præcise navn for en vaniljeis med chokoladeovertræk, og man derfor stædigt fastholder dette udtryk. Men helt ærligt, nu ligner en Eskimo-is på ingen måde en inuit. Og så tilbage til indledningen, denne debat er så ligegyldig, jeg køber min is uagtet navnet, og min favorit kiosk-is er en københavnerstang, og det navn føler jeg mig ikke stødt over. Men jeg vil gerne kalde den anden is for en O’Payo, uden at der går noget fra mig.

Og slutteligt, hvis der skal komme noget positivt ud af denne debat om eskimo og Grønland, kan vi så ikke i det mindste droppe udtrykket grønlænderstiv og så eventuelt kalde det for svenskerstiv? For jeg ser flere fulde svenskere end grønlændere, og vi kan godt tale ordentligt om hinanden internt i rigsfællesskabet.

Men tilbage til, hvad der ellers kunne blive debatteret. Virksomhederne mangler indtægter, og krisen har endnu ikke vist sit sande ansigt, uagtet at folk nu drikker rosé og tror, at alt er fryd og gammen. Krisen kommer, og den kommer som de virkelige tømmermænd efter en omgang svenskerstiv. Virksomheder kommer til at mangle likviditet til momsen, feriepengene etc. Man bliver ramt, fordi man er en virksomhed, og uagtet at man omsætter for millioner, så er det jo ikke, fordi de fleste virksomheder svømmer i penge. For 20 pct. af virksomhederne i Danmark kan det bedre betale sig for ejerne at lukke og leve på understøttelsen.

Og nu krisen kommer, hvad gør vi til efteråret, når (hvis) covid-19 kommer igen? Skal vi igen lukke os inde med vores kære? Det gik godt her i foråret, hvor vejret har været dejligt, og jeg har faktisk selv – selv om man ikke må sige det – nydt at være mere sammen med familien grundet covid-19. Men at lukke folk inde, når Danmark er værst, i regn og slud, vil sætte flere forhold på prøve end normalt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere