Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomiske incitamenter findes, kære Hummelgaard

Den røde regering ødelægger dansk økonomi.
Vi har fået en rød regering, og på typisk rød facon går den nytiltrådte regering i gang med at bestikke sine egne vælgere på kontanthjælp – nu gives der rundhåndet ud til migrantfamilier, således at deres incitament til at komme på arbejdsmarkedet svækkes. Jeg håbede egentlig i mit stille sind, at Radikale Venstres tilstedeværelse i rød stue ville være et bolværk mod de mest åbenlyse, tåbelige økonomiske vedtagelser, men her tyder det på, at De Radikale har sovet i timen.

Et af argumenterne for den røde økonomiske politik (der i grunden kan reduceres til, at arbejdende mennesker skal aflevere (endnu) flere penge i skat til feel good-projekter i det offentlige), er, at de økonomiske incitamenter ikke er noget, man tror på. Dette har Peter Hummelgaard blandt andet turneret rundt med som et andet omrejsende cirkus.

Det er i sig selv en ret så grotesk udtalelse. I Danmark er grundlaget for den økonomiske undervisning netop, at mennesker reagerer på, hvad de finder økonomisk gavnligt. Hvis Hummelgaard ikke tror på denne økonomiske teori, tror Hummelgaard så overhovedet på behovet for de uddannelser, der udbydes i Danmark?

Jeg ved ikke, om ministeren lyver eller bare er ligeglad med sandheden. Falder snakken f.eks. på ”social dumping”, mener Hummelgaard og partifæller, at det er et grænseoverskridende problem, at folk fra lande med lavere levestandard gerne tager et arbejde i et andet land. Også selv om lønnen i det pågældende land er til den lave side. For folk søger generelt mod det valg, som de får den størst økonomisk mulige gavn af. Det er derfor klart, at når man hæver satsen på kontanthjælp, vil en større gruppe være tilbøjelige til at prissætte den gevinst, der er ved et arbejde som værende ikke til stede, og de vil derfor vælge sofaen frem for arbejdsmarkedet.

Ligeledes bliver de fleste socialister efter min erfaring hidsige, når Irland, Holland og Luxembourg alle har indrettet et samfund, hvor selskabsskatten er lavere end i Danmark. For det betyder jo, at selskaber vælger en juridisk konstruktion, der gør, at selskabet skal betale mindst muligt i skat.

Personligt gætter jeg på, at en del af modviljen mod at betale skat skal ses i det faktum, at det offentlige er virkelig dårlig til at få kvalitet for de penge, der opkræves, men det er formentlig et emne til en hel bog. Når virksomheder, der ledes af mennesker, også agerer efter, hvor der er de mest gunstige økonomiske forhold, skulle det være underligt, at disse incitamenter ikke også virker på kontanthjælpsmodtagere.

Det er jo ret tydeligt, at venstrefløjen ikke bare tror på økonomiske incitamenter, men i høj grad også anerkender dem og fører politik efter økonomiske incitamenter, især når det drejer sig om ”udlandet”, men de tror bare ikke på den nord for Kruså. Jeg ville ønske, at Peter Hummelgaard og venner ville stå ved, at de forsømmer erhvervslivet og det arbejdende folk, der trækker den danske økonomi, ved at gøre det sværere at rekruttere og mere attraktivt med en tilværelse med børn som hjemmegående.

Venstrefløjen har endnu en gang formået at vedtage en samfundsskadelig lov, fordi det sikkert føltes godt. Det bliver nogle lange år for oppositionen i Danmark, for de røde er først lige begyndt med gaverne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere