Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er du på A- eller B-holdet? Staten bestemmer nu din placering

Formue skabes også gennem aktiver.

Sparekassen Sjælland-Fyn har meldt ud, at de nu lukker nogle af deres filialer i hovedstaden grundet Finanstilsynets regulering. Flere banker har allerede samstemmende meldt ind, at de også siger nej til flere kunder, end de ønsker. Når man får et nej i banken, vil de fleste almindelige mennesker normalt sidde med en følelse af, at enten a) er deres økonomi ikke er god nok, eller b) banken ønsker ikke risikoen, så man kan spørge om lån i en ny bank. Dette er dog ikke sandheden længere, men det var det engang. Som bankdirektør Anders F. Møller fra Lollands Bank fortalte til denne avis’ søstermedie FinansWatch i forbindelse med halvårsregnskabet: ”Regnskabet er meget lig dem, vi har afleveret de sidste fire års tid. Der er fremgang på kerneforretningen, og vi får flere kunder. Så er der enkelte nedskrivninger, men det skal der være i vores branche – ellers har man været for forsigtig.” Sådan tror de fleste sikkert, at bankbranchen er, at det er banken, som beslutter, hvorvidt de vil tage kreditrisiko eller ej. Men dette er langt fra sandheden i Aarhus og København nu om stunder, det gælder i grove træk kun i oplandet til de større byer, hvor bankerne gerne må tage kreditrisiko.

Finanstilsynet har indført vejledningen for udlån i vækstområder, som danske banker slavisk skal følge, ellers vanker der kritik fra Finanstilsynet. Dette skriv skal immervæk ikke ses som en kritik af Finanstilsynet, men mere af den struktur, der er i Danmark for udlån, og især også af den kommende kløft mellem A- og B-holdet. Hvordan påvirker vækstvejledningen eksempelvis så almindelige menneskers muligheder?

Forestil dig et ungt par, som begge er færdiguddannede. De har begge fået job til 35.000 kr. om måneden i startløn, så de har en virkelig god løn. De har heller ikke taget SU-lån under deres 5 år lange studier, men hvis dette unge par ønsker at bosætte sig i Aalborg, skal de skaffe 5 pct. af ejendommens værdi i kontanter, og hvis det er i København eller Aarhus, skal det være 15 pct. Alle skal have 5 pct. af ejendommen i formue ved købet, så den kan der ikke ændres ved. Men i København og Aarhus skal dette pars formue være positiv, hvis priserne falder 10 pct., såfremt de har lånt mellem 4-5 gange deres årlige indtægt. Så parret i Aalborg kan nøjes med at spare 176.000 kr. op, hvorimod parret i Aarhus skal spare 529.000 kr. op ved en gearing på 4,2 på årsindtægten. Hvis deres arbejde ligger i Aarhus, er det lidt svært at bo i Aalborg, så alternativet er en lejelejlighed, hvilket direktøren for Sparekassen Sjælland-Fyn også udtaler til samme medie: ”Flere familier, studerende og singler må pga. lovgivningen søge mod lejeboliger, der ikke er omfattet af lovgivningen. Konsekvensen er helt naturligt, at sparekassens muligheder for at lave forretninger inden for realkredit og boligfinansiering begrænses. Derfor tilpasser vi omkostninger til denne nye virkelighed, men forventer fortsat at tage markedsandele,” og han udtaler i samme artikel: ”Indførelse af vækstvejledningen har ændret fundamentalt på præmissen for at drive privatkundefilialer omfattet af denne.”

A-holdet vil utvivlsomt være dem, som har velhavende forældre, som kan hjælpe med penge ved deres børns boligkøb i enten Aarhus eller København.

B-holdet vil være dem, som aldrig kommer ind på boligmarkedet og dermed udelukkende bor til leje.

Der er selvfølgelig ikke noget galt med at bo til leje. Ja, jeg har faktisk selv haft en del lejere igennem firmaet. Men økonomisk vil det være en begrænsning for pensionisttilværelsen, hvis personer på sigt står uden for boligmarkedet. Dette skyldes, at man gennem årtiers afdrag på sin gæld til sidst har en friværdi, som kan sælges. Den formueforøgelse opnår lejere ikke, og dermed bliver de dømt til at være B-holdet.

Så hvad er alternativet, skal bankerne selv bestemme deres kreditrisiko, eller skal staten bestemme? Personligt ser jeg helst standardiserede regler for hele landet, som alle skal overholde, dermed gøres der ikke forskel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i finansiering og regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere