Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU sætter rammen for flere løsninger end problemer – hvis du altså gerne vil have et arbejde

EU har gjort mere for dansk økonomi, end Folketinget har formået at gøre for landets økonomi.
EU er fantastisk. EU sætter rammen for et bilateralt samarbejde og beviser styrken ved samhandel uden toldsatser og på noget nær optimale vilkår. Går man tilbage til etableringen af Kul- og Stålunionen, som udviklede sig til det, vi kender som EU i dag, var det handel mellem medlemslandene, der var i centrum. Dette samarbejde (det indre marked) er stadigvæk til stede og har gjort, at EU som konstruktion har det akkumuleret største bnp i verden. At få adgang til dette samarbejde gør, at et land som Norge er villig til at implementere EU-lovgivning uden at have den store indflydelse på udformningen af elementerne i lovene. Altså, Norge lader sig som en hund fuldt ud underkaste de andre europæiske staters fælles holdninger.

Da unionen hviler på et samarbejde, der har sit udgangspunkt i frihandel, er EU selvfølgelig offer for venstreorienteret kritik. EU har jo sat rammerne for rigtigt mange ting som venstreorienterede mennesker ikke bryder sig om: vækst, frihandel og fri bevægelighed. EU har fået sat en effektiv stopper for tvangsmedlemskab af fagforeninger og har gennem Schengen-samarbejdet optimeret den enkelte borgers mulighed for at tage et job og bevæge sig rundt.

Dette udfordrer selvfølgelig den danske samfundsmodel, hvor vi har lavet et sikkerhedsnet, der for de deltagende er meget sikkert, men som ikke giver det store incitament til at finde et arbejde. Det danske dagpengesystem har vist sig at skabe et anderledes incitament end de sammenlignelige forsikringer, der eksisterer i andre EU-lande. Og selvfølgelig skal man da have adgang til de ydelser, som andre skatteydere i det pågældende land kan benytte sig af. Hvorfor skal franskmænd ikke have adgang til dansk velfærd, hvis de arbejder og betaler skat i Danmark?

Vores generøse systemer er hovedproblemet her. Drømmen om den universelle velfærdsstat bliver med tiden knust af at være deltager i et globalt, åbent system. Grunden til, at andre lande ikke i større grad har indrettet sig efter et dansk forbillede, er, at det er absurd at indrette sit system på en sådan måde. Det er en ineffektiv og dyr måde at indrette et system på, og resultaterne er i global kontekst ikke imponerende. Den sociale mobilitet i Danmark er på niveau med USA, så vi får heller ikke løst de problemer, som ellers er forklaringen på at servere middelmådig, dyr service.

Konsekvensen deraf er jo så, at venstreorienterede, der bliver stemt ind i Europa-Parlamentet, gør alt, hvad der står i deres magt for gennem reguleringer at ødelægge vilkårene for vækst. EU er ikke en social union – ligesom det heller ikke er en kulturel union. Kernen i EU skal være den samhandel, som driver den økonomiske vækst.
EU er et samarbejde, hvor formålet er at løfte flere mennesker gennem samhandel og ikke via omfordeling, og derfor vil venstrefløjen utvivlsomt blive mere og mere kritiske.

For at komme tilbage til den danske vinkel: Problemet er ikke, at EU gennem den fri bevægelighed har et princip, der går mod det danske dagpengesystem. Problemet er et dagpengesystem, som er ude af trit med virkeligheden, og en modtagergruppe, der er så stor i Danmark, at ethvert tiltag, der forsøger at løse dette, mødes med massiv modstand fra fagforeningerne, som spilder medlemmernes penge på rød propaganda frem for at sikre medlemmerne jobs. Problemet er ikke, at studerende fra andre EU-lande har adgang til SU. Problemet er, at SU i sin nuværende konstruktion findes.

Jeg er vild med EU, da ingen danske indsatser har gjort mere for at løfte os i velstand. Når kritikere af EU – navnlig Dansk Folkeparti og populister fra andre partier – forsøger at male et skræmmebillede af EU, er sandheden jo en helt anden. Problemet er ikke EU som institution, men alle de medlemslande, der ikke har forstået, hvad det samarbejde, de er gået ind til, indebærer, og som samtidig driver en national finanspolitik, der hæmmer væksten.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
4 ud af 5 efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her