Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU sætter rammen for flere løsninger end problemer – hvis du altså gerne vil have et arbejde

EU har gjort mere for dansk økonomi, end Folketinget har formået at gøre for landets økonomi.
EU er fantastisk. EU sætter rammen for et bilateralt samarbejde og beviser styrken ved samhandel uden toldsatser og på noget nær optimale vilkår. Går man tilbage til etableringen af Kul- og Stålunionen, som udviklede sig til det, vi kender som EU i dag, var det handel mellem medlemslandene, der var i centrum. Dette samarbejde (det indre marked) er stadigvæk til stede og har gjort, at EU som konstruktion har det akkumuleret største bnp i verden. At få adgang til dette samarbejde gør, at et land som Norge er villig til at implementere EU-lovgivning uden at have den store indflydelse på udformningen af elementerne i lovene. Altså, Norge lader sig som en hund fuldt ud underkaste de andre europæiske staters fælles holdninger.

Da unionen hviler på et samarbejde, der har sit udgangspunkt i frihandel, er EU selvfølgelig offer for venstreorienteret kritik. EU har jo sat rammerne for rigtigt mange ting som venstreorienterede mennesker ikke bryder sig om: vækst, frihandel og fri bevægelighed. EU har fået sat en effektiv stopper for tvangsmedlemskab af fagforeninger og har gennem Schengen-samarbejdet optimeret den enkelte borgers mulighed for at tage et job og bevæge sig rundt.

Dette udfordrer selvfølgelig den danske samfundsmodel, hvor vi har lavet et sikkerhedsnet, der for de deltagende er meget sikkert, men som ikke giver det store incitament til at finde et arbejde. Det danske dagpengesystem har vist sig at skabe et anderledes incitament end de sammenlignelige forsikringer, der eksisterer i andre EU-lande. Og selvfølgelig skal man da have adgang til de ydelser, som andre skatteydere i det pågældende land kan benytte sig af. Hvorfor skal franskmænd ikke have adgang til dansk velfærd, hvis de arbejder og betaler skat i Danmark?

Vores generøse systemer er hovedproblemet her. Drømmen om den universelle velfærdsstat bliver med tiden knust af at være deltager i et globalt, åbent system. Grunden til, at andre lande ikke i større grad har indrettet sig efter et dansk forbillede, er, at det er absurd at indrette sit system på en sådan måde. Det er en ineffektiv og dyr måde at indrette et system på, og resultaterne er i global kontekst ikke imponerende. Den sociale mobilitet i Danmark er på niveau med USA, så vi får heller ikke løst de problemer, som ellers er forklaringen på at servere middelmådig, dyr service.

Konsekvensen deraf er jo så, at venstreorienterede, der bliver stemt ind i Europa-Parlamentet, gør alt, hvad der står i deres magt for gennem reguleringer at ødelægge vilkårene for vækst. EU er ikke en social union – ligesom det heller ikke er en kulturel union. Kernen i EU skal være den samhandel, som driver den økonomiske vækst.
EU er et samarbejde, hvor formålet er at løfte flere mennesker gennem samhandel og ikke via omfordeling, og derfor vil venstrefløjen utvivlsomt blive mere og mere kritiske.

For at komme tilbage til den danske vinkel: Problemet er ikke, at EU gennem den fri bevægelighed har et princip, der går mod det danske dagpengesystem. Problemet er et dagpengesystem, som er ude af trit med virkeligheden, og en modtagergruppe, der er så stor i Danmark, at ethvert tiltag, der forsøger at løse dette, mødes med massiv modstand fra fagforeningerne, som spilder medlemmernes penge på rød propaganda frem for at sikre medlemmerne jobs. Problemet er ikke, at studerende fra andre EU-lande har adgang til SU. Problemet er, at SU i sin nuværende konstruktion findes.

Jeg er vild med EU, da ingen danske indsatser har gjort mere for at løfte os i velstand. Når kritikere af EU – navnlig Dansk Folkeparti og populister fra andre partier – forsøger at male et skræmmebillede af EU, er sandheden jo en helt anden. Problemet er ikke EU som institution, men alle de medlemslande, der ikke har forstået, hvad det samarbejde, de er gået ind til, indebærer, og som samtidig driver en national finanspolitik, der hæmmer væksten.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig, erhvervsmand og folketingskandidat (K). Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv? Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere