Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kokain forklædt som computerspil til dit barn

Der er aldersgrænse på hyggelotto, men ikke på hardcore gambling.
I denne tid, hvor flere børn dyrker det sociale sammenhold online frem for fysisk, er der sket en eksplosion i antallet af e-sportsudøvere. Og det er helt sikkert også den vej, tendensen går mange år frem i tiden, ikke at det i sig selv er et problem ud over for de voksne, som er opdraget til, at børn skal klatre i træer og lege med Barbie-dukker. Mange børn har det hyggeligt med at chatte og konkurrere med og mod hinanden, og dette er selvfølgelig helt fint – i det omfang, som forældrene sætter rammerne for. I min egen ungdom ville det tage ca. 10 minutter at downloade denne blog, så når vi spillede computerspil med hinanden, lagde vores forældre hus til på skift, og vi fik sat computerne sammen til, hvad man dengang kaldte et LAN-party. Men tiderne er skiftet siden min ungdom.

I flere af de mest populære spil er der i dag inkorporeret nogle uheldige mekanismer. I det ellers gratis spil Fortnite kan man tilkøbe sig unikke evner, og i den e-sport, der i dansk kontekst får mest opmærksomhed – Counter-Strike GO – kan man opnå unikke farver på sine våben. Disse egenskaber og farver kaldes skins med et moderne ord. Nuvel, det kan lyde obskurt i ens ører, hvis man ikke selv spiller disse spil, men det er klokkeklart, at børn i en stræben efter at skille sig ud fra andre forsøger at skaffe disse skins. Nogle skins har en høj værdi og giver derfor stor prestige – og når man ser idolet bruge et våben med en bestemt farve, vil man selvfølgelig også gerne have samme.

Nu til problemet og den indledende overskrift: Disse skins er nogle, man kan købe sig til. Man køber et skin til en given værdi og sætter dette skin som værdi på en separat side, hvor det enten kan tabes, eller et nyt og mere værdifuldt og eksklusivt skin kan vindes. Dette er altså rouletten, hvor børn ned til 10 og 11 år har været inde at prøve lykken.

Inden for ludomani bliver rouletten og den effekt, den har, sammenlignet med kokain. I forsøg har man via scanning af hjernen kunnet se, at det er det samme sted i hjernen, der påvirkes af at følge et roulettespin, som når der indtages kokain. Der udløses en portion dopamin, som er det signalstof, der giver følelse af lykke, glæde og velvære. Denne rus er ikke unormal, og vi kan alle få den naturligt, f.eks. via et godt måltid mad eller en aften under dynen med sin udkårne.

Problemet er, at et barns hjerne ikke er færdigudviklet, og at bombardere hjernen med denne rus så tidligt skævvrider systemet, og den mængde af dopamin, som efterfølgende jages, er ikke mulig at opnå. Men da de fleste unge gerne vil opleve den samme vilde rus som første gang, bliver de ved med at forsøge.

Voksne bliver afhængige af forskellige ting – det kan være sex, alkohol, rygning, spil eller stoffer, da alle disse også øger udskillelsen af dopamin – men specielt for visse typer af spil og stoffer er udskillelsen så kraftig, at første gang fremstår som noget helt unikt og noget, man derfor vil vende tilbage til.

Inden for spil ses det konkret ved, at den spænding, som barnet oplever ved at kaste sit skin på en roulette, ikke længere er nok, og indsatsen skal øges. Yderligere vil barnet have den indgangsvinkel, at et tidligere tabt beløb skal vindes tilbage. Det er altså en ond cirkel at blive fanget i, og når voksnes liv bliver ødelagt, er børn åbenlyst endnu mere forsvarsløse.

Børn under 18 år har forbud mod køb af spil i Danmark (få ting undtaget) og nægtes adgang til kasinoer. Dette er en naturlig konsekvens af de mekanismer, der neurologisk ligger til grund for spil – børns sind er simpelthen ikke modent nok til at håndtere det her, og derfor nægtes de adgang.

Derfor er det også fuldstændigt tåbeligt, at vi i Danmark giver børn lov til at spille roulette med skins. Hvis de aktører, der udbyder computerspil, gerne vil have disse elementer i deres spil, må der være en aldersbegrænsning på brug af spillet på minimum 18 år. Alternativt kunne man fjerne disse tiltag fra spillet i dets kode. Der er allerede taget et skridt, der forhindrer dette en smule, idet en dansk domstol har lukket for adgangen til nogle af disse skinbetting-sider – dette kan omgås, men næppe af børn, der er 10-12 år gamle.

Vi bør sætte krav til de firmaer, der via deres platform etablerer muligheden for, at børn kan ende som ludomaner ved at stifte bekendtskab med roulettespil. Nye tider betyder også, at regler skal leve op til denne tid og sikre børn.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere