Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kokain forklædt som computerspil til dit barn

Der er aldersgrænse på hyggelotto, men ikke på hardcore gambling.
I denne tid, hvor flere børn dyrker det sociale sammenhold online frem for fysisk, er der sket en eksplosion i antallet af e-sportsudøvere. Og det er helt sikkert også den vej, tendensen går mange år frem i tiden, ikke at det i sig selv er et problem ud over for de voksne, som er opdraget til, at børn skal klatre i træer og lege med Barbie-dukker. Mange børn har det hyggeligt med at chatte og konkurrere med og mod hinanden, og dette er selvfølgelig helt fint – i det omfang, som forældrene sætter rammerne for. I min egen ungdom ville det tage ca. 10 minutter at downloade denne blog, så når vi spillede computerspil med hinanden, lagde vores forældre hus til på skift, og vi fik sat computerne sammen til, hvad man dengang kaldte et LAN-party. Men tiderne er skiftet siden min ungdom.

I flere af de mest populære spil er der i dag inkorporeret nogle uheldige mekanismer. I det ellers gratis spil Fortnite kan man tilkøbe sig unikke evner, og i den e-sport, der i dansk kontekst får mest opmærksomhed – Counter-Strike GO – kan man opnå unikke farver på sine våben. Disse egenskaber og farver kaldes skins med et moderne ord. Nuvel, det kan lyde obskurt i ens ører, hvis man ikke selv spiller disse spil, men det er klokkeklart, at børn i en stræben efter at skille sig ud fra andre forsøger at skaffe disse skins. Nogle skins har en høj værdi og giver derfor stor prestige – og når man ser idolet bruge et våben med en bestemt farve, vil man selvfølgelig også gerne have samme.

Nu til problemet og den indledende overskrift: Disse skins er nogle, man kan købe sig til. Man køber et skin til en given værdi og sætter dette skin som værdi på en separat side, hvor det enten kan tabes, eller et nyt og mere værdifuldt og eksklusivt skin kan vindes. Dette er altså rouletten, hvor børn ned til 10 og 11 år har været inde at prøve lykken.

Inden for ludomani bliver rouletten og den effekt, den har, sammenlignet med kokain. I forsøg har man via scanning af hjernen kunnet se, at det er det samme sted i hjernen, der påvirkes af at følge et roulettespin, som når der indtages kokain. Der udløses en portion dopamin, som er det signalstof, der giver følelse af lykke, glæde og velvære. Denne rus er ikke unormal, og vi kan alle få den naturligt, f.eks. via et godt måltid mad eller en aften under dynen med sin udkårne.

Problemet er, at et barns hjerne ikke er færdigudviklet, og at bombardere hjernen med denne rus så tidligt skævvrider systemet, og den mængde af dopamin, som efterfølgende jages, er ikke mulig at opnå. Men da de fleste unge gerne vil opleve den samme vilde rus som første gang, bliver de ved med at forsøge.

Voksne bliver afhængige af forskellige ting – det kan være sex, alkohol, rygning, spil eller stoffer, da alle disse også øger udskillelsen af dopamin – men specielt for visse typer af spil og stoffer er udskillelsen så kraftig, at første gang fremstår som noget helt unikt og noget, man derfor vil vende tilbage til.

Inden for spil ses det konkret ved, at den spænding, som barnet oplever ved at kaste sit skin på en roulette, ikke længere er nok, og indsatsen skal øges. Yderligere vil barnet have den indgangsvinkel, at et tidligere tabt beløb skal vindes tilbage. Det er altså en ond cirkel at blive fanget i, og når voksnes liv bliver ødelagt, er børn åbenlyst endnu mere forsvarsløse.

Børn under 18 år har forbud mod køb af spil i Danmark (få ting undtaget) og nægtes adgang til kasinoer. Dette er en naturlig konsekvens af de mekanismer, der neurologisk ligger til grund for spil – børns sind er simpelthen ikke modent nok til at håndtere det her, og derfor nægtes de adgang.

Derfor er det også fuldstændigt tåbeligt, at vi i Danmark giver børn lov til at spille roulette med skins. Hvis de aktører, der udbyder computerspil, gerne vil have disse elementer i deres spil, må der være en aldersbegrænsning på brug af spillet på minimum 18 år. Alternativt kunne man fjerne disse tiltag fra spillet i dets kode. Der er allerede taget et skridt, der forhindrer dette en smule, idet en dansk domstol har lukket for adgangen til nogle af disse skinbetting-sider – dette kan omgås, men næppe af børn, der er 10-12 år gamle.

Vi bør sætte krav til de firmaer, der via deres platform etablerer muligheden for, at børn kan ende som ludomaner ved at stifte bekendtskab med roulettespil. Nye tider betyder også, at regler skal leve op til denne tid og sikre børn.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
4 ud af 5 efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her