Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nye Borgerlige og Kristendemokraterne giver stemmespild i den borgerlige lejr

De to partier kan give regeringsmagten til S og R

Man kan næsten høre champagnepropperne springe i de borgerlige partier. Den seneste meningsmåling fra Voxmeter giver blåt flertal (de nordatlantiske mandater er ikke talt med i undersøgelsen). Men de to borgerlige partier Nye Borgerlige og Kristendemokraterne får hhv. 1,0 pct. og 1,1 pct. af stemmerne, og heri ligger årsagen til, at der ikke også serveres et dejligt stykke kransekage i den borgerlige fløj. Der er risiko for stemmespild.

Stemmespild

Valgresultatet kan selvfølgelig sagtens ændres i forhold til meningsmålinger, og ingen ud over statsministeren ved, hvornår valget udskrives. Men set i lyset af den seneste måling er der risiko for, at Mette Frederiksen sætter sig i statsministerstolen, selvom flere stemmer borgerligt, og det er virkelig en risiko, som er til at tage og føle på. Da alle i sin tid tvivlede på Alternativet, opfordrede Morten Messerschmidt folk til at gøre Alternativet opstillingsberettiget. Om planen var, at det skulle medføre stemmespild på den røde fløj, skal jeg ikke kunne svare på, men tanken har strejfet mig. 

Og nu vi er ved Morten Messerschmidt, så opstiller han i Nordsjællands Storkreds, hvor han bl.a. skal kæmpe mod en af frontfigurerne for Nye Borgerlige, nemlig Mette Thiesen, hvilket ikke bliver en let kamp for Nye Borgerliges kandidat.

Kristendemokraterne har stillet op flere gange uden succes, og om det lykkes denne gang, ved jeg ikke. På samme vis kan jeg heller ikke spå om, hvorvidt Nye Borgerlige kommer ind, men med den seneste måling er der intet, som tyder på, at de to partier bidrager med andet end stemmespild på den borgerlige fløj. Der kan dog også være lang tid til valget, og meget kan ændre sig inden da, så det er for tidligt helt at afskrive dem.

Hvis de kommer ind

Hvis der, i modstrid med analyseresultaterne, skulle ske det, at både Kristendemokraterne og Nye Borgerlige kommer ind efter folketingsvalget, bliver det i hvert fald noget af et kunststykke for Lars Løkke Rasmussen at danne regering. Der er spredte holdninger, og Pernille Vermund har allerede skitseret, hvad hun kræver for at pege på Lars Løkke, alternativt kan den røde fløj få regeringsmagten.

Generelt ville en stemme på Nye Borgerlige være en underlig en af slagsen. Pernille Vermund har ved flere lejligheder fortalt, at hendes parti er overflødigt – hvis bare lige regeringen ville imødekomme hende på tre punkter. Denne form for enkeltsagsrytteri er selvfølgelig fristende, når man primært går efter den del af befolkningen, som man tror føler sig marginaliseret – det ville bare være ærgerligt, hvis Pernille Vermunds protestbevægelse gør, at det røde flertal er afhængigt af Alternativet, SF og Ø. Hvor langt er Pernille Vermund og hendes flok af proteststemmer så kommet?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere