Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når den yderste venstrefløj leger kolbøttefabrik

Moral er godt, men dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt.

Enhedslisten har lige afholdt sit årsmøde, og 1. maj faldt også i denne uge. Det betyder jo, at der har været brugt lidt spalteplads i nyhedsmedierne på Enhedslisten, og at vi i højere grad end normalt under en borgerlig regering skal tage stilling til mere eller mindre virkelighedsfjerne forslag fra den kommunistiske fløj.

Hykleriet omkring det første emne, der fik opmærksomhed, var så tykt, at man ville kunne skære i det. Enhedslisten har længe været mod eftervederlag – og det er de vist stadigvæk. Forskellen er nu bare, at eftervederlaget lander i partikassen, frem for hos fx den lønnede politiker eller til velgørenhed. For hos Enhedslisten 2.0 har man opdaget, at den der revolution, man har slettet af sit politiske program, kommer lidt hurtigere, hvis nu partiet fik adgang til en større mængde kapital.

Faktisk var det sådan, at man i den grad var ude med hårde ord mod Carl Holst (V), da han var under beskyldninger i forbindelse med sin afsked fra Regionsrådet ved overgangen til en ministerpost. Men vi må forstå, at der altså er helt andre detaljer på spil med Enhedslisten og eftervederlag. Den største detalje er nok, at pengene lander hos dem selv.

Herefter kom der endnu et banebrydende forslag, hvor man ville tvinge private udlejere til at huse indvandrere. Dette er grundlovsstridigt – og det er jo selvfølgelig lidt ærgerligt, at vi har en forfatning, der sådan beskytter mod praktiske løsninger såsom anvisningsret til private boliger. Denne historie bliver blot endnu mere bizar, da socialdemokraternes boligordfører, Kaare Dybvad, bakker op om tankegangen med følgende udtalelse: ”Det er et godt forslag, som vi i Socialdemokratiet flere gange har forsøgt at gennemføre. Men vi har fået at vide, at man ikke kan i forhold til Grundloven”.
Ritt Bjerregaard er fejlciteret for i sin tid som undervisningsminister at sige: ”Hvad ikke alle kan lære skal ingen lære”. En omskrivning fra Enhedslisten kunne lyde: ”Hvis ikke alle kan undgå at bo i en ghetto, skal alle bo i en ghetto”. For det er altså konsekvensen af at give kommunerne den ret. Jeg har ofte til debatter spurgt, om mine med-debattører kunne pege på blot en enkelt ghetto, der var på private hænder. Det sker altså ikke, alle ghettoer er startet i et offentligt byggeri.

Tredje skud kom 1. maj fra Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, hvor jeg som bilejer i København blev informeret om, at jeg kunne se frem til en stigning på ca. 100 gange den pris, jeg betaler nu for min parkeringslicens. Enhedslistens kamp mod bilisme i København er ikke ny, men foragten over for, at nogle mennesker har et liv, der skal hænge sammen, lyser ud af Enhedslisten. Ligesom den hedengangne betalingsvoldgrav rundt om København, der døde under Helle Thorning, ville et sådan forslag helt sikkert gavne mig, der er velstående. Men jeg har respekt for, at ikke alle har samme økonomiske muligheder.
Det had, som Enhedslisten har mod familier, der indretter sig anderledes end med ladcykel, er beskæmmende. Dog var der en enkelt positiv ting ved Ninna Hedeager Olsens udtalelse, nemlig følgende: ”Højere priser vil ifølge analyser, forskning og internationale erfaringer få efterspørgslen på parkering til at falde, og det er nødvendigt med et mærkbart prishop, hvis effekterne skal slå igennem”. Det, som beskrives her, er loven om udbud og efterspørgsel. Hvis Enhedslisten har tænkt sig at være konsekvente omkring den indgangsvinkel, som har været en hjørnesten i vores samfund siden Adam Smith skrev Nationernes velstand tilbage i 1776, kan vi se frem til faldende boligpriser i København på ejerlejligheder, da den naturlige konsekvens for billigere boliger i København er at udvide markedet ved at liberalisere andelsboligerne og sætte en stopper for kravet om 25 % almene boliger ved nybyggeri. For Ninna Hedeager Olsen beskriver jo netop sammenhængen mellem prisen på en vare og den efterspurgte mængde.

Slutteligt har Enhedslistens såkaldte rotationsprincip længe undret mig. Jeg kan egentlig godt lide ideen om, at man ikke gror fast i en politisk boble og finder det i nogen grad sympatisk. Dog kan det undre mig, at Johanne Schmidt‑Nielsen nu har siddet i Folketinget siden valget i 2007 og på en teknikalitet genopstillede i 2015. Pernille Skipper blev valgt i 2011. Dette må jo betyde, at man ved et valg i 2019 ikke er til rådighed. Dette er dog ikke tilfældet, så Enhedslistens såkaldte princip er altså ikke af en sådan grad, at der ikke kan afviges fra det. Igen ser vi, hvordan hykleriet er så tykt, at der kan skæres i det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere