Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En kvindes liv er ikke mere end 100.000 kr. værd

Erstatningen for et smadret liv er for lav

Søndag d. 29/4 kunne JydskeVestkysten bringe historien om, hvordan to mænd havde voldtaget en 14-årig pige samt forsøgt at voldtage en anden 14-årig på et toilet i et shoppingcenter i Esbjerg. I Danmark er man uskyldig til det modsatte er bevist, så jeg vil ikke knytte en kommentar til de to mænd, men i stedet skitsere det forløb, som de to unge piger kan se frem til. 

Erstatningsansvarslovens § 26 beskriver torterstatning: ”Den, der er ansvarlig for en retsstridig krænkelse af en andens frihed, fred, ære eller person, skal betale den forurettede godtgørelse for tort.” Tager vi udgangspunkt i voldtægt, er begge piger altså berettigede til at modtage en erstatning – såfremt en dommer vurderer, at de tiltalte har begået disse overgreb. 

Politiets arbejde er nu at samle beviser for at give dem videre til anklagemyndigheden, som herefter bestemmer, om der skal rejses en sag. I en retssag skal pigerne genopleve dette overgreb og i mindste detalje fortælle, hvad der skete i timerne og minutterne op til overgrebet. Jeg er fuldstændig sikker på, at der bliver gjort en kolossal indsats fra de offentlige myndigheders side for, at de to piger gennem terapi og psykologhjælp får den hjælp, de har brug for, men det traume, som pigerne har gennemgået, kan sætte dybe spor i langt ind i deres voksenliv. 

Det er ikke unormalt, at voldtægtsofre udvikler posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) som reaktion på voldtægten. En voldtægt har rigtigt store konsekvenser for ofret, men den erstatning, som ofret er berettiget til, er ingenlunde proportionel med overgrebet – hvilket er noget, der desværre er en klar tendens til i Danmark. Voldtægt ødelægger liv, og undersøgelser viser, at voldtægtsofre naturligt nok har svært ved at stole på andre og har seksuelle problemer.

Erstatningsniveauet for dette overgreb er i skrivende stund på ca. 60.000-70.000 kr. Jeg finder dette niveau forkasteligt. Det er umuligt at sætte kroner og øre på et sådant overgrebs konsekvenser, for hvad er prisen for at have problemer med at stole på andre mennesker, lide af humørsvingninger og være ked af det samt være diagnosticeret med PTSD resten af livet?

Jeg kan ikke afgøre, om en erstatning på en halv, en hel eller 10 millioner er det rigtige beløb, men min klare overbevisning er, at de nuværende erstatninger for fuldbyrdet voldtægt i hvert fald mangler et nul bagpå.

Det skal ikke være så relativt økonomisk billigt at ødelægge et andet menneskes forhold til andre og til sig selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Naser Khader
25.04.19, 14:30
Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.04.19, 12:40
Filminstruktøren Ulaa Salim hylder en letkøbt fromhed uden hold i virkeligheden. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.04.19, 12:29
Hun lover grønlændere egen udenrigspolitik. Statsministeren afviser at gradbøje grundloven. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her