Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

To drenge på knallert sparker en 8-årig dreng af cyklen og mishandler 6 kaniner. Den ene kommer i fængsel, den anden gør ikke.

Alder er ikke bare et tal.

I Danmark har vi den underlige opfattelse, at unge, der har begået en strafbar handling, først skal stå til ansvar for deres handlinger i en strafferetslig kontekst, hvis de har overskredet en magisk grænse på 15 år. Men hvorfor? Bør det ikke være på tide, at vi lader retssystemet bestemme, om de unge er egnet til straf?

Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke ser, at der skal være en forskel på, om man var 14 år og 364 dage gammel ved en lovovertrædelse eller 15 år og 22 dage gammel. Selv kan jeg ikke erindre, at jeg opnåede en stigende visdom ved et datoskift, som markerer, at jorden har været endnu en rundtur omkring solen.

Denne forestilling om, at man først kan straffes for sine handlinger, når en given alder er opnået, er naiv. Praksis inden for erstatningssager er, at børn – helt ned til 4-5-årsalderen – sagtens kan drages til ansvar, så hvorfor skulle det være anderledes for børn på 12 eller 14, når det gælder strafferetslige forhold?

I en aktuel sag fra Viborg har en knallertfører med en passager på bagsædet haft en afstumpet weekend. Først sparkede de en 8-årig dreng af cyklen, da de passerede ham, så drengen landede i grøften. Senere valgte de at bryde ind og få fat på 6 kaniner, hvorefter disse blev mishandlet til døde. Dyrlægen, der har tilset kaninerne, har beskrevet det som den værste dyremishandling, personen havde set. 

Nu kommer vi tilbage til emnet, for mens den ene dreng er 17 og åbenbart fuldt ud strafbar, så er den anden under 15 år gammel, hvilket gør at han af arbitrære hensyn ikke kan straffes. Og rent ud sagt tænder det mig af. Ordensmagten udtaler selv, at de er kendt af politiet.

I den pågældende sag er der rejst tiltale mod den 17-årige for grov vold. Mens drengen, der er under 15, nu skal overlades til et samarbejde mellem SSP, kommune og familie. Men for mig at se er det undergravende for retsfølelsen.

Jeg forestiller mig selvfølgelig ikke, at et barn på 13 skal ind og ruske tremmer i Vestre Fængsel. Vi har her til lands allerede indrettet ungdomsinstitutioner, der har til formål at lave en målrettet indsats for unge kriminelle. Alt efter forbrydelsens hårdhed kunne det være en mulighed at oprette institutioner, der er gearet til at tage mod denne type af kriminelle. Det forudsigelige argument om, at kriminalitet blandt unge i den alder ikke er et stort problem, køber jeg ikke. Vores retssamfund er ikke bygget på, at bare fordi en lov ikke brydes særligt tit, er det et argument for, at den ikke skal eksistere. 

Et andet perspektiv er den sag, der var fremme i medierne for et par måneder siden, som drejede sig om deling af børnepornografi blandt unge. Det ville undre mig gevaldigt, hvis ikke der var unge under 15 år iblandt.

Det at fjerne den kriminelle lavalder giver retsstaten flere værktøjer til at få børn tilbage på sporet. Skal børn på 13 i fængsel? Nej. Skal de have en plet på deres straffeattest? Måske. Dette er en principiel debat, jeg forsøger at rejse. Jeg har noteret, at kriminaliteten blandt unge er på tilbagegang, hvilket er en glædelig nyhed i min bog.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her