Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De, der har evnen, har også pligten

Alternativet er, at velfærdssamfundet smuldrer.

Min seneste blog tog afsæt i, at man ikke kan forvente, at børn af kontanthjælpsmodtagere automatisk tager en uddannelse på universitetet og bliver astrofysikere, eller at de bliver håndværkere. Vi har i Danmark bygget velfærdsstaten op omkring tillid, men der er nu begyndt at komme det ene kontrolapparat efter det andet for at forhindre snyderi. Se blot på eksemplet fra Odense kommune, hvor en afrikansk familie var flyttet hjem til savannen med kr. 327.000 i socialhjælp, uden de havde fortalt Odense Kommune det. Men på trods af de kritiske punkter kan jeg stadig godt lide velfærdsstaten, til dels.   Per Stig Møller udtalte engang: ”Vi skal arbejde for, at staten skal være så stærk, at den rejser den svage, men for svag til at knække den stærke”.

Vi har velfærdsstaten, så den kan rejse de svage, men i den nuværende form gør den også de stærke svage. Et godt eksempel er den gensidige forsørgerpligt.

  • Forsørgerpligten blev vedtaget af S, R, SF, DF, K og V og havde virkning fra 1. januar 2014.
  • Den blev afskaffet igen 31. december 2015. (Imod afskaffelsen var V, K og størstedelen af LA's folketingsgruppe).

Tja, selv uden for regeringen kunne Liberal Alliance ikke være enige med sig selv. Den gensidige forsørgerpligt betyder i korte træk, at på trods af at man potentielt er fuldt ud økonomisk i stand til at forsørge sin samboende mandlige eller kvindelige kæreste, skal man ikke gøre det. Det klarer samfundet, det er kun hvis man er gift, at man skal hjælpe hinanden. Det gør det på sin vis bedre for par at bo på polsk end som ægtefolk. Det giver ingen mening i min bog, at vi ikke engang vil hjælpe vores kæreste, moderen til vores børn, når hun oplever modgang. Og for mig at se, så udhuler vi faktisk derigennem hele fundamentet for ægteskabet. Hvad der før var en dyb forbindelse af kærlighed og omsorg bliver skiftet ud med en hurtig omgang underholdning. Lidt som på Tinder. Hvis det ikke er sjovt længere, så er alting uforpligtende – hurtigt videre. 

Jeg ser gerne, at Danmark er baseret på, at vi har et samfund, hvor vi ikke kun skal tale til egoisten i os selv og nasse på fællesskabet, men at vi tager ansvar for os selv og vores nærmeste. Det bør ikke ustandseligt være velfærdssamfundet, som løfter den opgave, for så får vi ikke gjort bugt med, at så mange fra tredje generation er på offentlig forsørgelse.

Ægteskabet og samboende er selvfølgelig ikke det eneste eksempel på, at vi skal løfte individet ud af velfærdsstatens klamme klør. Jeg kan hurtigt nævne, at vi rask væk sender vores ældre på offentlige plejehjem, de hjemmeboende teenagebørn får lommepenge fra staten, de voksne får hjælp til huslejen via boligsikring, på trods af at de måske kan finde en mere passende bolig. Og inden familierne kommer så langt med teenagebørn eller plejehjem, supporterer staten også med børnechecks, således at selv velstående familier har ekstra penge at bruge på de årlige ferier. 

Dette skal selvfølgelig ikke ses som et angreb på alle ydelserne, men det skal ses som et opgør med det for mig ubegribelige i, at vi har alle disse ydelser til folk og familier, som sagtens kan klare sig selv. Staten skal nemlig løfte de svage, så de til sidst kan klare sig selv, men den nuværende stat knækker de stærke. De bliver umyndiggjort med alle disse ydelser, og som jeg skrev i en tidligere blog: ”Man kan måske sammenligne bistandshjælp og dagpenge lidt med en ambulance. For hvornår ville du egentlig ringe 112?” 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her