Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jalving har næsten ret

Jeg tror, at han har læst mine tidligere blogs.

Jalving og jeg har på flere områder divergerende holdninger, men til tider flugter vores politik også fuldstændig, og med sin seneste blog rammer Jalving fuldstændig plet vedrørende problematikken med de almene boliger, de skal nemlig privatiseres. ( Denne ros skyldes selvfølgelig også, at jeg har skrevet det samme tidligere her i Jyllands-Posten.

Jalving skriver følgende: ”Ingen taler i dag om at privatisere ghettoerne. Men det gjorde Venstre-manden Asger Ousager for ti år siden, hvor han i anledning af, at Aarhus Kommune var i fuld gange med at hælde endnu 500 mio. kr. i Gellerup gjorde gældende, at det ville være bedre at udstykke boligområdet.” Her tager Jalving dog fejl, for det taler jeg om, og det har Det Konservative Folkeparti også gjort før. Som Fyens Stiftstidende skriver: ”Det var oprindeligt den konservative økonomi- og erhvervsminister, Bendt Bendtsen, der var bagmanden til den forsøgsordning om salg af almene boliger, […]”.

Jeg skrev tidligere selv følgende: ”De almene boliger rundt omkring i landet - og især dem, som er bygget for år tilbage - har virket som en magnet på parallelsamfund. Der er groet det ene parallelsamfund op efter det andet i komplekserne. Dette er et tydeligt bevis på, at det offentlige ikke magter opgaven med at styre boligmarkedet. Det kræver en professionel indsats. Jeg kender branchen og har været udlejer og bygherre på mange projekter i ind- og udland i de seneste mange år.
Jeg ved, at hvis staten får solgt de almene boligselskaber, vil der komme en mere varieret beboersammensætning og den tidligere borgerlige regering var da også fortaler for salg af enkeltlejligheder, men jeg ser gerne at vi sælger alle blokkene til professionelle investorer.”

Tidligere fiasko

Den tidligere forsøgsordning i VK-regeringen kiksede desværre: ”Efter fem år er status, at der kun er blevet solgt 46 boliger. Dermed er der meget langt til regeringens visioner om at gøre lejere til ejere.” Grunden til, at det desværre ikke blev en succes i Anders Fogh Rasmussens regeringstid, er, at løsningen blev grebet forkert an. Man solgte udelukkende enkeltlejligheder, således at der i en opgang måske kun var en enkelt lejlighed, som blev solgt, mens resten af lejlighederne blev holdt i de almene boligselskabers kløer, således at der ikke skete en kulturændring i opgangene og kvarterne.

3 løsninger på salget og ghettoproblemet

Det er et ubestrideligt faktum, at der ikke er opstået en ghetto i en ejendom, som er privatejet eller er en andelsforening. Alle ghettoer er opstået i den almene boligsektor, og det er på tide at konfrontere denne skændsel af offentlig ghettodannelse. Vi skal have løst ghettoproblematikken én gang for alle.

Ghettoerne skal sælges, og der skal skabes en fornuftig beboersammensætning. Nuvel, nu til hvorledes vi kan sælge de almene boliger.

Hvis vi sælger de almene boligselskaber til nystiftede andelsforeninger, hvor vi lader den eksisterende gæld følge med i andelsforeningerne, er finansieringen sikret. Staten garanterer i forvejen for gælden. Med denne metode lærer beboerne også endnu mere om den danske andelsbevægelse, som er helt exceptionel for det danske samfund. Ja, det danske detail- og landbrugsvæsen blev startet på andelstanken og har haft stor succes. På samme måde kan de beboere, som ikke ønsker at være medejere i en andelsforening, stadig bo til leje hos den nystiftede andelsforening. Det skyldes, at ejerskabet af ejendommen i stedet for overgår til en andelsforening. Når den pågældende lejlighed så bliver tom, fordi personen er blevet smidt ud eller er fraflyttet, kan andelsforeningen sælge lejeboligen som en andelslejlighed og dermed profitere på dette. Til glæde for alle i opgangen og for andelsforeningen.

Den anden metode er at udstykke lejlighederne som ejerlejligheder, hvorved det sikres, at ejerne i endnu højere grad kærer sig om deres område og deres lejlighed i særdeleshed. Det var, hvad der blev forsøgt tidligere, men det er straks sværere at gennemføre i praksis. Hvis det skal lykkes, skal det ske til en ”kunstig” lav pris, og staten skal tilbyde finansiering til de nuværende beboere, men dermed sikres der også en fornuftig friværdi hos beboerne. Beboerne kan hermed sælge deres nyerhvervede ejerlejlighed og dermed få en del penge på kontoen, således at staten ikke længere skal finansiere beboerne med kontanthjælp. Det er ren win-win for staten.

Den tredje og nemmeste løsning er simpelthen at sælge de almene boliger til de professionelle investorer, herunder pensionskasser. Ingen pensionskasse ønsker at leje ud til problematiske mennesker, og vi vil løbende få skiftet beboersammensætningen ud.

Kort sagt, lad os få lukket de almene ghettoer, og lad os få startet en kulturændring på det danske boligmarked.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er kandidat til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.18, 21:32
Sverige er på vej til et nyt stadie. Læs mere
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her