<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kriminelle udlændinge skal ikke have dansk statsborgerskab - men er Per Stig Møller kriminel?

Overskriften er lidt mærkelig - men læs mit blogindlæg, og du bliver klogere.

Som nogle måske kan huske, har Marcus Knuth været medlem af Venstre. De mange, der stemte på ham, kan sikkert huske det, men nu er han konservativ, og det er sikkert fint. 

I dag fik han lokket sit nye parti med på en galej, som jeg ikke er sikker på, er til partiets bedste. Måske på den korte bane - men ikke på den lange. 

Kriminelle får IKKE dansk statsborgerskab - det passer ikke

Under overskriften "Ingen kriminelle udlændinge skal have dansk statsborgerskab" fik han lokket sine kollegaer til at trykke på den gule knap, da vi i dag gav statsborgerskab til en masse nye danskere. De Konservative valgte for første gang i Danmarkshistorien at lade være med at stemme ja til lov om indfødsret - hvilket partiet sammen med alle andre partier bortset fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ellers altid har gjort.

Man stemmer nemlig om hele holdet på én gang - og i sagens natur er det ikke alle partier, der forinden har stemt ja til alle på lovforslaget - men et flertal i Indfødsretsudvalget har stemt ja - de er kommet på lovforslaget - som bagefter vedtages af et næsten enigt folketing. 

De Konservative undlod at stemme ja, fordi enkelte af ansøgerne for mange år siden har begået kriminalitet og fået en fængselsdom - betinget eller ubetinget. Og dermed er de iflg. de nye toner fra De Konservative at betragte som kriminelle. 

Selvfølgelig er Per Stig Møller ikke kriminel

Og nu kommer vi til spørgsmålet i overskriften. For med den nye konservative definition, så kan vi konkludere, at Det konservative Folkeparti har haft en kriminel formand - nemlig Per Stig Møller, som i 1967 fik en fængselsdom på 30 dage for spirituskørsel. Jamen det er jo længe siden, vil de fleste sikkert indvende.

Ja - lige præcis, og derfor giver det jo ikke mening at betragte ham som kriminel.  Med de mange gode gerninger han har gjort siden - som udenrigsminister, begavet forfatter, partileder - og meget andet - vil de fleste normale mennesker vel sige, at tavlen er visket ren for mange år siden. 

Men ikke, hvis han havde søgt om dansk statsborgerskab efter den nye uforsonlige og ubarmhjertige linje, som åbenbart er den nye konservative stil. For i så fald kan man aldrig nogen sinde, om man så bliver 100 år, få tavlet visket ren. Man vil for tid og evighed være at betragte som en kriminel, som aldrig kan få stemmeret til et folketingsvalg - som aldrig kan få et dansk pas. 

Tilgivelse er en kristen, dansk dyd

Tilgivelse er en kristen dyd. En dansk dyd. Men åbenbart ikke længere en konservativ dyd. 

Lad mig slå fast, at man ikke kan få dansk statsborgerskab, hvis man ikke har en ren straffeattest. Selv en bøde medfører, at man kommer i straffeboksen i fire et halvt år - mere alvorlig kriminalitet bevirker, at man må vente helt op til 18 år - og meget alvorlig kriminalitet - bandekriminalitet, vold mod børn, terror og alt andet, der har givet en fængselsstraf på 1 år - hvis det er vold og anden personfarlig kriminalitet går grænsen ved 3 måneder - betyder, at man for evigt er udelukket fra dansk statsborgerskab.

Så de såkaldte kriminelle, som De Konservative påstår, kan få dansk statsborgerskab, er ikke længere kriminelle. De har været kriminelle - engang - men de har rettet ind - fået arbejde - lært dansk - vist deres værd. De er tidligere kriminelle. 

De strammeste regler i hele Europa 

Reglerne for at få dansk statsborgerskab er de strengeste i hele Europa. Det er en myte, at et dansk pas kan trækkes i en automat. Sådan har det måske været engang, men tror man virkelig, at en borgerlig regering ikke ville have lavet det om, hvis det var sådan? 

Hukommelsen er måske ikke så lang - men det er ikke lang tid siden, at Venstre sad i regering - endda sammen med De Konservative, der sad på justitsministerposten. Med udlændingeminister Inger Støjberg i spidsen strammede vi reglerne ikke én, men to gange. Ikke en eneste gang har De Konservative krævet reglerne for kriminalitet strammet yderligere. De var tilfredse med den aftale, vi indgik. En aftale med alle blå partier - også Dansk Folkeparti - samt Socialdemokratiet. 

En mand er en mand

Skal den strammes yderligere? Det kan godt være - men indtil en ny aftale er på plads, så følger man den gamle. Det er en god, borgerlig dyd at holde de aftaler, man indgår. En mand er en mand - et ord er et ord.  

Helt rimeligt er det vel heller ikke at tage en masse mennesker som gidsler, fordi man er utilfreds med enkelte ansøgere på listen. Den slags kaldes kollektiv straf. 

Jagt på popularitet skygger for seriøsiteten

Jeg er helt med på, at Marcus Knuth og andre konservative, der boltrer sig på de sociale medier lige nu, har en vældig succes med at udstille Venstre som nogle blødsødne pladderhumanister med abonnement på Politiken. En jagt på likes på facebook ved den simple konstatering: Vi skal ikke give statsborgerskab til kriminelle - er næsten for let. For populistisk. Men De Konservative har ikke kunnet stå for fristelsen. Sørgeligt - og ikke ordentligt. 

For kriminelle får ikke dansk statsborgerskab. Det passer simpelthen ikke. Men ja - nogle, der engang har gjort noget kriminelt, men ikke længere gør det, kan få dansk statsborgerskab - hvis de ellers har opført sig ordentligt lige siden. 

For ligesom man kan blive formand for Det Konservative Folkeparti trods en fængselsdom i bagagen - så kan man også blive dansk statsborger. Hvis altså dommen ikke var meget slem - og hvis det er længe siden. Hvor slem, og hvor længe, kan altid diskuteres. Men at idømme alle livstidskarantæne fra det danske fællesskab, også hvis de blot har fået en betinget fængselsdom, er simpelthen for meget. Og det er også for meget, at De Konservative ikke holder den aftale, de har indgået. 

Sådan opfører gamle borgerlige sig ikke. 

Jeg glæder mig til, at De Konservative finder tilbage til den traditionelle rolle som ordentlige borgerlige stemmer, der arbejder - for historien har vist, at kun når Venstre og Konservative arbejder sammen godt og tillidsfuldt, kan vi vinde magten i Danmark. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere