<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU sætter os under lup for manglende lovhjemmel: Pinligt, Danmark

Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt.

Vi havde for lidt tid siden en debat i Folketingssalen om udviklingen i EU-samarbejdet, hvor jeg i min oprindelige tale havde planlagt at rose regeringen for dens arbejde for en effektiv og velfungerende retsstatsmekanisme.

Retsstatsmekanismen har været et vigtigt element i aftalen om EU’s flerårige budget, da mekanismen betyder, at EU-midler kan tilbageholdes, hvis et medlemsland ikke lever op til fælles værdier og principper for retsstaten – hvilket lande som Polen og Ungarn særligt har problemer med.

Retsstatsprincipperne interesserer mig meget, og jeg havde derfor, som nævnt, også forberedt et par rosende ord til ministeren i min tale. Men det var selvfølgelig før, det stod klart, at regeringen netop selv havde begået et klokkeklart brud på retsstatsprincippet.  

For retsstatsprincipper – rule of law – er jo ikke bare en central del af Danmarks Riges Grundlov – men en del af principperne i det værdifællesskab, der binder alle liberale demokratier sammen.

Principper om domstolenes uafhængighed. Principper om en fri presse. Og principper om, at regeringen kun handler med hjemmel i lov.

Og lad os bare tage den én gang til for Mette Frederiksen; at regeringen KUN handler med hjemmel i lov.

Tænk sig, at Danmark nu holdes under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til et helt grundlæggende retsstatsligt princip. Et princip, som min datter lærte om allerførste dag på jurastudiet, og som i al sin enkelthed betyder, at regeringen skal have positiv hjemmel i en lov, før den må regere.

Hvis en regering f.eks. træffer en vidtgående beslutning om at ødelægge andre menneskers livsværk og lægge en hel branche død for altid – ja, så skal den have lov til det. Vælger en regering derudover at sende politi og militær ud for at kontrollere, at destruktionen af andre menneskers ejendom skrider planmæssigt frem – så skal den have lov til det.

Jeg synes simpelthen, at det er så flovt, at kommissær Didier Reynders – med rette –må belære os om helt fundamentale retsprincipper - om lovhjemmel - om nødvendighed – og om proportionalitet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere