<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En katastrofe for dansk mink

Familiers livsværk ødelægges – de har krav på erstatning.

I går lagde jeg følgende op på min Facebook-profil:

»Familiers livsværk slås ihjel med regeringens beslutning om at slå samtlige mink ihjel. Uendeligt trist. Det mindste, man kan gøre, er at give minkejerne fuld erstatning.«

Det fik en masse af regeringens trofaste klakører på banen – herunder selveste boligministeren. Kaare Dybvad Bek himself fremkom med følgende besynderlige kommentar: »Hvem tegner egentlig Venstres linje i den her sag? Er det formandskabet med Ellemann i spidsen? Eller fødevareordføreren, som sammen med dig og mange andre i jeres gruppe, er uenig i regeringens beslutning?«

Ministeren misforstår – med vilje?

Se – her demonstrerer vores minister, at han ikke kan læse, og det, antager jeg, er et alvorligt problem for en minister. Eller mere sandsynligt, så er han simpelthen blevet så chokeret over at blive konfronteret med de barske konsekvenser af regeringens politik, at han helt automatisk tolker mit indlæg som uenighed i selve beslutningen.

Jeg har ikke udtrykt uenighed. Jeg har konstateret, at beslutningen om at slå samtlige mink ihjel kommer til at betyde, at minkindustrien i Danmark dør for aldrig at rejse sig igen. Et eksporteventyr – ikke mindst til Kina – for milliarder af kroner bliver nu historie. Familiers livsværk destrueres. Man kan ikke bare genstarte minkproduktionen om et par år, når coronaen er væk igen – for de danske mink er blevet forfinet gennem generationer, så deres pels er i verdensklasse. Uden avlsdyr, så er der ingen mink i en kvalitet, som gør, at Danmark kan gøre sig gældende. Gennem andelsvirksomheden Kopenhagen Fur er det lykkedes at få gjort dansk mink til det suverænt største brand i verden.

Kopenhagen Fur er for mink, hvad Lega er for legetøj.

Regeringens beslutning – regeringens ansvar

Jeg har også konstateret, at det er regeringens beslutning. Alene. Venstre har ikke været indkaldt til forhandlinger. Vi er kun blevet orienteret. Vi har intet medansvar – og vi har naturligvis heller ikke del i æren, hvis det viser sig at være den helt rigtige beslutning, som regeringen har taget.

Ville vi have truffet en anden beslutning? Det er ikke sikkert. Det er et hypotetisk spørgsmål, som jeg slet ikke forholder mig til. I Venstre sætter vi – naturligvis – menneskers liv og helbred over minkenes.

Vi kan konstatere, at regeringen har lagt en linje, hvor man aktivt har valgt at tilsidesætte proportionalitetsprincippet. Det har regeringen selv fortalt. Man vil hellere være mere forsigtig end nødvendigt – hellere tage et skridt for meget end et skridt for lidt. Det er regeringens beslutning. Har det været fornuftigt? Det kan sagtens tænkes. Det finder vi først ud af, når krisen forhåbentlig en dag er overstået, og vi kan gøre regnestykket op.

Jeg skriver også, at det er uendeligt trist for de mange mennesker, der har haft mink som deres livsgrundlag. Det er vel kun dyrværnsfanatikerne hos Anima, der kan være uenige i det.

Fuld erstatning. Ikke hjælpepakke. Ikke lønkompensation. Erstatning

Og endelig – som det vigtigste – så appellerer jeg til, at minkejerne får fuld erstatning. Ikke en hjælpepakke. Ikke lønkompensation. Erstatning, blev der sagt. Der kommer gæster på dansegulvet igen. Der kommer turister i lufthavnen igen. Der kommer ikke mink i burene igen. Det er forbi.

Det mindste, Kaare Dybvad og resten af regeringen kan gøre, er at betale, så de mange mennesker i dansk minkproduktion kan komme videre uden at blive forgældet resten af deres liv.

Og så kunne han mande sig op og stå på mål for de beslutninger, regeringen har truffet, i stedet for at pive over at blive konfronteret med de barske konsekvenser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu