<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal klimaet reddes, så gå ikke i panik. Gå til bilforhandleren i stedet - og køb en elbil

Greta Thunberg og alle vi andre er i disse dage vidner til et samfund, hvor meget er gået i stå. Det er godt for klimaet - men det dur ikke i længden.

Forleden skrev jeg en kommentar om klima og corona og foreslog i den anledning en hjælpepakke til Greta Thunberg. For ingen gider snakke klima for tiden, og det må ikke være så rart for hende, men hvad værre er, så har Greta Thunbergs drøm om et samfund, hvor forbruget mere eller mindre er gået i stå, hvor ingen flyver eller kører i bil, men arbejder hjemmefra på en ustabil internetforbindelse, vist sig at være alle andres mareridt. Lidt godt er der trods alt kommet ud af corona-krisen.

Vi løser ikke klimakrisen ved at gå i stå. Vi løser den ved at gå i gang - uden at gå i panik, som Greta Thunberg ønsker. Folk i panik træffer nemlig dårlige beslutninger.

Som kvikke hoveder har opdaget, så var mit blogindlæg genbrug fra den tale jeg holdt på Frederiksberg Rådhus, da vi behandlede kommunens budget for de næste to år. Så nu, hvor jeg er afsløret, så vil jeg da egentlig gerne citere lidt mere af sig selv fra min tale i mandags - for Frederiksberg viser vejen for, hvor langt man kan nå uden at gå i stå og uden en masse forbud.

Et godt eksempel er el-bilerne. I stedet for at få folk til at holde op med at køre i bil - for det er næppe realistisk, og som min gode kollega - Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen siger: uden bilen går Danmark i stå.

I stedet kan man få folk til at cykle på de kortere ture ved at gøre det attraktivt at cykle. Og metroen har fået mange bilister over i den kollektive trafik. Det kan lade sig gøre, fordi metroen er så effektiv og behagelig. Som Bogotas borgmester Gustavo Petro engang har sagt: A developed country is not a place where the poor have cars. It’s where the rich use public transportation.

På Frederiksberg har vi besluttet, at alle vores skraldebiler skal være el-drevede. Vi var ”first-movers” i Danmark på det felt, og her i efteråret kommer næste kuld af de store 26 ton komprimatorbiler, som kører 100% på el. De er kørende beviser på, at der er handling bag ordene. Kommunens øvrige bilpark er også under udskiftning, og vores systematiske efterspørgsel og leverandørsamarbejde begynder nu for alvor at give resultater for ladvogne og entreprenørmateriel. Snart er det farvel til diesel og benzin.

Den kollektive trafik er også under omstilling. Vi har allerede besluttet, at alle Movias fremtidige kontrakter skal udbydes med ”nul-emissions”-busser. Det betyder, at 88% af busserne kører på el i 2025, og at driften er helt omstillet i 2030. Jeg presser på for, at vi kan fremskynde denne dato, men det koster.

Kommunens køretøjer og busserne gør det selvfølgelig ikke alene. Vi har også store ambitioner for den private bilpark – den er trods alt den største. Vi vedtog sidste år en målsætning om, at der maximalt må være 250 meter til en ladestander på Frederiksberg – og at der er nok af dem. Det er en god målsætning – men jeg tror, at vi skal have mere fart på. Vi kan ikke vente til 2025 – og hvorfor skal alting i øvrigt være hel- eller halvrunde årstal. 2025 er om fem år, og vi nærmer os det berømte ”tipping point” her. For når der er nok el-ladestandere til, at man kan være sikker på at få opladet sin bil, er der grundlag for, at folk begynder at købe el-bil, når bilen alligevel skal skiftes.

Så kommer det pludselig til at gå stærkt, og det begynder at give mening, at der faktisk kun er én benzintank tilbage her på Frederiksberg – Danmarks el-bil-by nr. 1. Ja - du læste rigtigt. I en by med 105.000 indbyggere har vi kun én benzintank - den ligger på Godthåbsvej.

Elbiler frem for ingen biler er den liberale løsning, og socialisme har aldrig været løsningen på noget som helst. I Cuba reparerer de desperat deres gamle amerikanerbiler fra 50’erne - meget charmerende, men ikke så klimavenligt. Til gengæld er de så fattige, at meget få har biler - og da de heller ikke har nogen ordentlig kollektiv transport, så er hestevogne er i høj kurs i dette socialistiske samba-paradis. Og jo - man lavedes også biler i landene øst for jerntæppet. Blandt andet den ikoniske Trabant - som meget godt beskriver forskellen på liberale og socialistiske klimaløsninger - Tesla eller Trabant. Valget er ikke svært.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere