<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommer der snart en hjælpepakke til Greta Thunberg?

Svenskerens drøm er de fleste andres mareridt.

Klimakrisen har stået i skyggen af Coronakrisen i mere end et halvt år. Det betyder ikke, at klimakrisen er gået væk – men blot at noget mere akut og presserende har stillet sig foran.

Coronakrisen har været et socialt laboratorium, hvor Gretha Thunbergs drøm er gået i opfyldelse – og drømmen har vist sig at være et mareridt.

Ingen flyver. Forbruget er i bund. Vi bliver hjemme.

Sommerferien til sydens sol er aflyst, og i stedet står vi i ly for regnen under et halvtag på havnen i Ærøskøbing.

De udenlandske turister, der normalt spadserer rundt i København og på Frederiksberg i lange rækker bag en dame med en paraply, er blevet hjemme, og hoteller, restauranter og butikker bukker under på stribe.

Kun i dagligvarebutikkerne er der travlt – og hos Nemlig. Com. De andre butikker har ikke meget at lave, og skiltet på døren med max. 10 kunder ad gangen er overflødigt.

Spillesteder og stadions er skygger af sig selv – og tænk på hvor meget CO2, vi sparer, når vi bare forholder os i ro og går hjem senest ved midnat.

Coronakrisen har vist, at vi ikke har lyst til at bekæmpe klimakrisen ved at gå i hi, og det må virkelig være svært for en ildsjæl som Greta Thunberg. Det er slemt nok, at ingen taler om klimaet. Det er værre, at de løsninger, som Greta Thunberg har peget på, ikke viser sig at være langtidsholdbare.

Væksten går ned, og arbejdsløsheden går op. En ond spiral går i gang, hvor svaret bliver højere skatter – eller højere samfundsbidrag, som det hedder nu om dage.

Men der er en anden vej. Den liberale vej.

I stedet for at slukke gadelygten, så skifter vi pæren.

I stedet for at sende bilerne ud af byen, så sender vi strøm ind i bilerne.

I stedet for forbud, så kommer vi med tilbud – tilbud om effektiv affaldssortering, flere cykelstier, tog og busser på el, el-ladestandere og i vores hovedstad: meget mere metro.

Vi skal forske meget mere i, hvordan vi bedst fremmer den grønne omstilling. Vi skal have CO2-afgifter, så omstillingen bliver markedsdrevet. Det bliver dyrt at nå i mål, men der KAN godt godt laves en god forretning ud af klimaet, hvilket eventyret med DONGs transformation til Ørsted er et glimrende eksempel på. En omstilling, der blev båret frem med risikovenlig kapital fra en amerikansk kapitalfond og et politisk samarbejde mellem først og fremmest Socialdemokratiet og Venstre.

Så send en hjælpepakke til Greta Thunberg. Hun fortjener stor ros for at have været med til at sætte klimaet på dagsordenen, men det må være lidt svært for hende at være vidne til, at alle bare glæder sig til, at hverdagen vender tilbage - med forbrug, flyrejser, ferier og fester.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere