<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor var kvinderne i anden række ved Yahya Hassans begravelse?

Det er svært at bryde en tradition, selv om den er dårlig - men nogen skal jo gøre det.

På reolen står Yahya Hassans første digtsamling. Uåbnet. Jeg har ikke fået den læst. Endnu. Og af den grund har jeg ikke skrevet et ord om hans alt for tidlige død og hans på mange måder triste liv – for jeg har ikke følt, at jeg kendte ham godt nok til at blande mig i debatten.

Nu gør jeg det, og årsagen er hans begravelse, hvor der var en meget tydelig adskillelse mellem mænd og kvinder.

Salt i såret

En af de ting, som Yahya Hassan – og andre forfatterstemmer med muslimsk baggrund – har råbt op om, er det forældede kvindesyn, der hersker inden for brede kredse i muslimske miljøer. Derfor virker det som salt i såret at se billederne fra begravelsen, hvor hans egen mor må vente pænt i baggrunden, mens mændene udgør den forreste del af begravelsesoptoget.

På reolen står også et eksemplar af Dødevaskeren – som jeg har læst – og Skyggedanseren – som jeg endnu har til gode. Begge er skrevet af Sara Omar, hvis forfatterskab er fantastisk i sin forfærdelige beskrivelse af kvinders totale mangel på ligestilling i store dele af verden – og desværre også i visse miljøer her i Danmark. Hun stillede et simpelt spørgsmål ved Yahya Hassans begravelse: ”Hvor er kvinderne? ”

De er i anden række. Bagest. Efter mændene.

Det er jo bare tradition

Og jeg ved godt, at mange vil indvende, at det jo blot er tradition. At det foregår på samme måde til fredagsbøn i moskeerne – og i øvrigt også i mange synagoger.  At det hele jo bare handler om, at de to køn ikke skal distrahere hinanden. Men hvorfor er mændene så forrest? Kunne man ikke bytte? Hver anden anden gang måske? Fredag i lige uger har mændene de bedste pladser – og i de ulige uger er det kvindernes tur.

Jeg er helt sikker på, at denne konsekvente kønsopdeling har betydning og sætter sig i sindet – i virkeligheden både hos de piger og drenge, der vokser op i muslimske familier. Det giver konflikter, når man bor i et samfund som det danske, der forsøger at stille drenge og piger – mænd og kvinder – lige. Og derfor skal det italesættes. Ikke med mere eller mindre småracistiske angreb, for tryk avler modtryk. Men med stille og rolige spørgsmål: ”Hvor er kvinderne? ” Som Sara Omar gør det.

Far og mor skal kunne trøste hinanden sammen

Ikke begrundet i had, men i kærlighed. Fordi den bedste måde, man som mor kan sige farvel til sin søn på, er med sin mand i hånden. Og den bedste måde, man som far kan sige farvel til sin søn på, er med sin hustru i hånden. De to mennesker, der sammen må sige farvel til deres barn i en alt for tidlig alder, skal kunne trøste hinanden i sorgen. Ved siden af hinanden. Sammen. Selvfølgelig. Uanset religiøs overbevisning.

Jeg er klar over, at det må være svært at være de første, der gør op med en årelang tradition. Men nogen skal jo gøre det.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen Læs mere
Af Nauja Lynge
24.11.20, 10:04
Borgerne mister den grundlæggende tro på at loven overholdes, og at demokratiet altid skal være søjlen, der rager op over alt andet. Læs mere
Af Rune Lund
24.11.20, 09:30
- uambitiøst forslag til grøn skattereform fra regeringen Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.11.20, 13:17
De dræbte mink i massegravene kan være farlige for drikkevandskvaliteten og dermed for folkesundheden, Mette Frederiksen Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.20, 10:00
Islam har altid handlet om magt og autoritet i nutiden. Nu har sognepræsten i Skive skrevet en vejviser til Muhammed, der er værd at læse. Læs mere
Af Marie Høgh
21.11.20, 22:08
Med et nyt lovforslag om tvangsoversættelse af alle prædikener på andre sprog end dansk sætter regeringen uden at blinke åndsfriheden over styr. Ja ja – jeg ved godt, det har til formål at ramme islamister, men tror regeringen selv på, at den derved forhindrer terror, død og ødelæggelse og islamisering af Vesten? Næppe. Men intet skal gå under regeringens radar – heller ikke åndelige forhold. Hjerteforhold – som troen er. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.20, 21:53
Skal man være fanatisk? Nej! Skal man være realist i forhold til etnicitet? Lige så meget ja! Læs mere