<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bare rolig - revolutionen er aflyst

Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene.

Den ene socialdemokratiske partisoldat efter den anden har slået fast, at partiet vil tage et opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed i EU.

Men hvad mener Socialdemokratiet egentlig, når de fortæller vælgerne, at de vil tage et opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed? For noget tid siden havde jeg og resten af Venstres medlemmer i Folketingets Europaudvalg indkaldt til et samråd for at spørge beskæftigelsesministeren om, hvad der ligger i den socialdemokratiske drøm om at spænde ben for en helt centralt del af det europæiske samarbejde.

Svaret fra ministeren var overraskende opløftende. Man har faktisk ikke tænkt sig at gøre ret meget.

Regeringen planlægger en række justeringer samt at bakke op om det arbejde, som allerede er i fuld gang i EU. Oveni måtte man forstå, at vælgerne godt kan skyde en hvid pil efter den sociale protokol (som de færreste ved hvad er eller indeholder – end ikke regeringen selv). For den kræver en ændring af EU-traktaten, og det har hverken statsministeren, resten af regeringen eller Socialdemokratiet tænkt sig at arbejde for.

Så de mest indædte EU-modstandere måtte derfor gå skuffet fra samrådet, mens Venstres gruppe nærmest var lettede. Revolutionen er aflyst. Linjen fra den forrige regering fortsætter nogenlunde uændret.

Og det kan man jo godt forstå. For den frie bevægelighed og dermed EU’s indre marked gør Danmark friere og rigere. Det behøver man ikke tage mit ord for. Både Dansk Metals formand og FH’s næstformand har slået det faktum fast, at EU’s indre marked er en kæmpe gevinst. Danske virksomheder leverer seks ud af ti varer til andre EU-lande. De 122.000 EU-borgere, som arbejder i Danmark, holder hjulene i gang og gør Danmark 70 milliarder kr. rigere hvert år. Hvis regeringen og Socialdemokratiet bremser den fri bevægelighed og dermed spænder ben for det indre marked, vil det altså få store og negative konsekvenser for dansk økonomi.

Men der er naturligvis også udfordringer. For den fri bevægelighed skal ikke misbruges af omrejsende kriminelle eller kyniske virksomheder, som hyrer udenlandsk arbejdskraft på slavelignede forhold. Og når EU-borgere rejser til Danmark for at arbejde, skal de naturligvis overholde danske regler og arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår. De udfordringer, der er, skal vi løse. Nogle ting kan gøres gennem national lovgivning, andre kræver samarbejde i EU.

Men det er jo ikke det samme som at ændre hele forudsætningen for EU-samarbejdet. Og heldigvis har vi nu fået regeringens ord for, at når den og socialdemokratiet hævder, at de vil tage et grundlæggende opgør med den fri bevægelighed, så er det bare ord og ikke handling. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
01.12.20, 09:30
Råd til vordende sportsstjerner: Vogt jer for hold og sponsorer, der siger, de går ind for ”mangfoldighed”. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.12.20, 07:22
Den skaber nysgerrighed om juletraditioner i Grønland, Færøerne og Danmark.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.12.20, 00:45
Fremgangsmåden dokumenterer, at regeringen kører på pumperne. Skibet synker Læs mere
Af Martin Ågerup
30.11.20, 21:41
Et oplevelsesgavekort på 1.000 kr. til 3 mio. danskere er statsstøttet smittespredning Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.20, 08:29
DFs nye forslag rummer et afgørende perspektiv for at redde et samlet Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
30.11.20, 07:22
Usandsynligt at Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
29.11.20, 23:42
Hvad blev der af ansvarsfølelsen og fællesskabet, hvis det enkelte land sætter egne økonomiske interesser over Europas borgeres helbred? Læs mere
Af Mikael Jalving
29.11.20, 10:00
Den socialdemokratiske regering sniksnakker om Muhammed og overlader problemerne til næste generation. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
28.11.20, 01:48
At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen. Læs mere
Af Utku H. Güzel
27.11.20, 21:03
Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri. Læs mere