Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Venstre-venner. Tag en dyb indånding. Der er ingen grund til panik. Vi har en god formand

Det er tydeligt for enhver, at der er høj bølgegang i Venstre for tiden. I virkeligheden burde vi drikke margaritaer og danse til den lyse morgen oven på den fremgang, vi fik ved valget til Europa-Parlamentet og til folketingsvalget.

Men vi kom desværre lidt uheldigt fra havn, da vores andenstyrmand fejltolkede vejrforholdene og afveg fra den planlagte rute, mens kaptajnen tog en velfortjent pause. Det er, hvad der sker. Og ja, man kan da godt blive lidt skidtmads om bord, hvis man ikke har en stærk mave, men vi er jo ikke i fare. Derfor forstår jeg heller ikke, hvorfor folk pludselig springer over bord.

For tre uger siden var alt i orden

Kigger vi små tre uger tilbage, var der nemlig ingen panik at spore. Jyllands-Posten bragte en artikel den 5. august, (Venstres medlemmer af hovedbestyrelsen håber på endnu et Løkke-valg), hvori man kunne læse, at 9 af 10 adspurgte hovedbestyrelsesmedlemmer bakkede fuldt og helt op om Lars Løkke som Venstres formand.

Ja, det var sågar en selvfølge, eftersom Løkke netop havde sikret partiet to afsindigt flotte valg. Flere medlemmer mente, at det var en genistreg, at formanden foreslog en SV-regering under valget, da det trak en masse vælgere over midten. De roste ham for hans politiske skarpsindighed og så absolut ingen grund til at fjerne en dygtig mand fra posten blot for at prøve noget nyt.

Og det var da egentlig også min opfattelse, at langt de fleste af mine kolleger på Christiansborg delte den holdning. Men nu er det, som om folk er ramt af panikangst. I stedet for at bevare roen og holde godt fast i rælingen slipper de taget en efter en.

Det er ret hårdt at se på

De beskylder nu formanden for kuldsejlingen, om end han ikke havde noget med manøvren at gøre. Det er ærligt talt ret hårdt at se på. Jeg vil helst ikke være en af dem, der giver medierne skylden for al dårligdom, der overgår det politiske landskab, men de har altså en rolle at spille, når de råber ”ISBJERG, ISBJERG” døgnet rundt på alle danske medieflader. Vi ser gang på gang, hvordan folk tager advarslen for pålydende, til trods for at de ikke selv kan se et isbjerg. Og jeg tror ikke, vi havde stået i den her situation, hvis det ikke havde været for den massive medieopmærksomhed, Venstre har fået, efter at Kristian Jensen gav sit interview til Berlingske.

Jeg fik en mail forleden fra en, der havde stemt på os ved valget. Han kunne slet ikke begribe, hvis der reelt set var så massivt et ønske om at fjerne den mand, hvis strategi netop var den, som vælgerne havde belønnet. Jeg måtte svare ham, at jeg selv var lige så forundret. Han kvitterede med at melde sig ind i partiet – der er vist brug for det, som han konstaterede.

Lars kan få os på rette kurs igen

Vi står med en kaptajn, der er ekspert i at læse politiske søkort. Det er en rigtig god kvalitet at have som kaptajn. Lars kan sagtens få os på rette kurs igen. Men det kræver, at Venstre står sammen og holder fast. Det hele gynger, når folk giver slip. Det kan vi ikke være bekendt – hverken over for vores formand, os selv eller vores vælgere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
06.12.19, 13:22
Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.12.19, 10:45
Hold fingrene fra at kriminalisere jødisk omskæring. Forslaget om, omskæring skal betragtes som vold, gør danske jøder hjemløse. For omskæring er en gammel religiøs nødvendighed. Læs mere
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Den laveste socialgruppe bor primært til leje i almene boliger - ikke ligefrem er et miljø, som er befordrende for at komme frem i verden. Der er brug for et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere