Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit: Love Will (not) Tear Us Apart

Briternes begrædelige Brexit

When routine bites hard, and ambitions are low.

And resentment rides high, but emotions won’t grow.

And we’re changing our ways, taking different roads.

Sådan lyder første strofe af Joy Divisions helt fænomenale nummer “Love Will Tear Us Apart”. En sang om et forlist ægteskab, hvor de daglige rutiner dræner forholdet for kærlighed, og fylder begge parter med desperation over, at noget, der var så godt engang, ikke længere fungerer.

Britiske Joy Divisions musikalske mesterværk sætter rammen for min ærgrelse over, at Storbritannien snart forlader os - og at de end ikke kan blive enige om at sætte underskriften på skilsmissepapirerne. Det er så trist, at Danmark mister så nær en ven og politisk allieret - og at Brexit har skabt et politisk kaos i parlamentet, der gør det svært at opretholde respekten.

Selvom det gør ondt at blive forladt, så nytter det imidlertid ikke at blive bitter.

Bodelingen skal på plads, og det vigtigste for Danmark er at sikre danske interesser. En skilsmisse kan godt gå hen og blive en dyr omgang, og selvom der ikke er tale om fællesøkonomi, er der rigtig mange danske interesser på spil. Storbritannien udgør Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Når vi ikke længere har fælles produktstandarder, statsstøtteregler og institutioner til at håndhæve reglerne, så er det vigtigt med en klar aftale, der sikrer fair konkurrencevilkår for danske virksomheder, både hvad angår det indre marked og det britiske marked.

Tid til at se indad

Efter ethvert brud bør man spørge sig selv, om der er noget, man selv kunne have gjort anderledes. Vi er nødt til at se indad. Hvad får et land som Storbritannien til at forlade et fællesskab efter 40 år med fred og økonomisk udvikling? Hertil tror jeg, at Joy Divisions sang er meget rammende. Storbritannien har i alt for høj grad fokuseret på de irritationsmomenter, der vil være i ethvert samarbejde, og det har været med til endegyldigt at slukke gnisten hos briterne.

Og tid til at se fremad

Det gode ved Brexit har været, at alt tyder på, at det bliver et enkeltstående tilfælde. Den dominoeffekt, som mange frygtede, er udeblevet, og i Danmark er selv Enhedslisten og Dansk Folkeparti ved at indse, hvor skadeligt det vil være for Danmark at kopiere briterne. Danmark er både historisk, politisk og ikke mindst økonomisk tæt forbundet til det europæiske samarbejde, og vores EU-medlemskab er en stor fordel for et lille land som vores. Det får man næppe modstanderne til at indrømme, men heldigvis viser meningsmålingerne, at der bliver færre og færre modstandere.

Derfor skal vi værne om det europæiske samarbejde ved at reformere det indefra. EU skal være stærkt, slankt og effektivt. EU-projektet skal respektere nærhedsprincippet og koncentrere sig om de udfordringer, som medlemslandene bedst løser i fællesskab. Beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt, og EU skal regulere der, hvor det giver mening. Resten skal besluttes i medlemslandene.

At genfinde gnisten

Vi må hverken glemme EU’s oprindelige formål eller tage samarbejdets muligheder for givet. Vi skal huske os selv på, hvad det egentligt var ved EU, vi fandt tiltrækkende dengang, og som gjorde, at vi ved folkeafstemningen i 1972 valgte at melde os ind i fællesskabet. Nok var det et ungt og spændende projekt, og ja, det har siden fået nogle år på bagen. Fred i Europa er blevet dagligdag, og det frie marked har heller ikke den samme nyhedsværdi længere. Men skylder vi ikke os selv og hinanden at sætte mere pris på det vi har skabt sammen? - At huske på alt det gode, når vi uundgåeligt støder på modstand eller anden knas i forholdet?

Det mener jeg, at vi samlet set skal blive bedre til, så vi undgår, at love will tear us apart, again.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere
Af Marie Høgh
17.02.20, 18:19
Intet føles så godt, som at lune sig ved andres åndløshed, tomme bogreoler og manglende dannelse. Reality-genren er fordummende, men den er ikke dum. Nej, den næres af, at den rammer noget fuldstændig grund- eller urmenneskeligt, nemlig vores umiddelbare selvoptagethed og selvretfærdighed. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.02.20, 16:43
Uhrskov og Jalving ser spøgelser: SAS vil ikke afskaffe Danmark Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere