Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit: Love Will (not) Tear Us Apart

Briternes begrædelige Brexit

When routine bites hard, and ambitions are low.

And resentment rides high, but emotions won’t grow.

And we’re changing our ways, taking different roads.

Sådan lyder første strofe af Joy Divisions helt fænomenale nummer “Love Will Tear Us Apart”. En sang om et forlist ægteskab, hvor de daglige rutiner dræner forholdet for kærlighed, og fylder begge parter med desperation over, at noget, der var så godt engang, ikke længere fungerer.

Britiske Joy Divisions musikalske mesterværk sætter rammen for min ærgrelse over, at Storbritannien snart forlader os - og at de end ikke kan blive enige om at sætte underskriften på skilsmissepapirerne. Det er så trist, at Danmark mister så nær en ven og politisk allieret - og at Brexit har skabt et politisk kaos i parlamentet, der gør det svært at opretholde respekten.

Selvom det gør ondt at blive forladt, så nytter det imidlertid ikke at blive bitter.

Bodelingen skal på plads, og det vigtigste for Danmark er at sikre danske interesser. En skilsmisse kan godt gå hen og blive en dyr omgang, og selvom der ikke er tale om fællesøkonomi, er der rigtig mange danske interesser på spil. Storbritannien udgør Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Når vi ikke længere har fælles produktstandarder, statsstøtteregler og institutioner til at håndhæve reglerne, så er det vigtigt med en klar aftale, der sikrer fair konkurrencevilkår for danske virksomheder, både hvad angår det indre marked og det britiske marked.

Tid til at se indad

Efter ethvert brud bør man spørge sig selv, om der er noget, man selv kunne have gjort anderledes. Vi er nødt til at se indad. Hvad får et land som Storbritannien til at forlade et fællesskab efter 40 år med fred og økonomisk udvikling? Hertil tror jeg, at Joy Divisions sang er meget rammende. Storbritannien har i alt for høj grad fokuseret på de irritationsmomenter, der vil være i ethvert samarbejde, og det har været med til endegyldigt at slukke gnisten hos briterne.

Og tid til at se fremad

Det gode ved Brexit har været, at alt tyder på, at det bliver et enkeltstående tilfælde. Den dominoeffekt, som mange frygtede, er udeblevet, og i Danmark er selv Enhedslisten og Dansk Folkeparti ved at indse, hvor skadeligt det vil være for Danmark at kopiere briterne. Danmark er både historisk, politisk og ikke mindst økonomisk tæt forbundet til det europæiske samarbejde, og vores EU-medlemskab er en stor fordel for et lille land som vores. Det får man næppe modstanderne til at indrømme, men heldigvis viser meningsmålingerne, at der bliver færre og færre modstandere.

Derfor skal vi værne om det europæiske samarbejde ved at reformere det indefra. EU skal være stærkt, slankt og effektivt. EU-projektet skal respektere nærhedsprincippet og koncentrere sig om de udfordringer, som medlemslandene bedst løser i fællesskab. Beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt, og EU skal regulere der, hvor det giver mening. Resten skal besluttes i medlemslandene.

At genfinde gnisten

Vi må hverken glemme EU’s oprindelige formål eller tage samarbejdets muligheder for givet. Vi skal huske os selv på, hvad det egentligt var ved EU, vi fandt tiltrækkende dengang, og som gjorde, at vi ved folkeafstemningen i 1972 valgte at melde os ind i fællesskabet. Nok var det et ungt og spændende projekt, og ja, det har siden fået nogle år på bagen. Fred i Europa er blevet dagligdag, og det frie marked har heller ikke den samme nyhedsværdi længere. Men skylder vi ikke os selv og hinanden at sætte mere pris på det vi har skabt sammen? - At huske på alt det gode, når vi uundgåeligt støder på modstand eller anden knas i forholdet?

Det mener jeg, at vi samlet set skal blive bedre til, så vi undgår, at love will tear us apart, again.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Det kan ændres med et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere