Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lars Løkke har givet en EU-garanti - vil Mette F. gøre det samme?

Vil Mette Frederiksen kaste os ud i en dansk udgave af Brexit for at få magten?

Forrige lørdag havde Venstre EP-landsmøde. Her kom Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, med en garanti, der efterfølgende har fået meget omtale i både ind- og udland. Han sagde, at:

”…vores Venstre ikke på nogen som helst måde kommer til at deltage i en regering, som vil have Danmark ud af EU. Lad mig sige det helt klart. Jeg kommer aldrig til at gå med til en dansk afstemning om at forlade EU. Lad os som parti kigge hinanden i øjnene og sige: Det kommer ikke til at ske på vores vagt!”

Verden, som vi kender den, er under hastig forandring. Økonomisk, politisk og sikkerhedsmæssigt.

En uforudsigelig præsident i Det Hvide Hus, der sætter amerikanske interesser over alt andet og sår tvivl om NATO-fællesskabet. Et Rusland og Kina, som med stadig større stormagtsdrømme sætter menneskerettigheder under pres, truer vital IT-infrastruktur og tryner mindre nabolande. Et Mellemøsten og et Afrika, hvor krig og mangel på fremtidsudsigter sender strømme af mennesker på flugt. Et Storbritannien, som med Brexit har valgt at gå egne vegne – indtil videre ser det ikke for godt ud.

Frihed og velstand gennem EU

Og midt i al uroen står et Europa, hvor frihed og velstand stadig hersker. Nuvel, EU-fællesskabet er ikke perfekt. Men det er Danmarks absolut bedste garanti for stabilitet, fremgang og tryghed.

Som et lille land giver EU os stor indflydelse på verdenen omkring, og vi kan trække både Europa og resten af verden i den rigtige retning i forhold til fx klima, migration og grænseoverskridende kriminalitet.

Som Barack Obama yndede at sige det, så bokser Danmark ”over sin vægtklasse” i internationale spørgsmål. Det skyldes i høj grad vores tradition for internationalt engagement – ikke mindst i EU.

Fred, frihed, stabilitet – og indflydelse. Alt det risikerer vi at sætte over styr, hvis vi vælger at vende fællesskabet ryggen.

Aldrig Dexit med Venstre

Ca. 700 km vest for den jyske vestkyst finder man et godt eksempel på, hvad konsekvenserne kan være ved lige netop det. Brexit – kulminationen på årtiers farlige dans med EU-skepsissen – martrer ikke bare det politiske system i London, men nærmest alle leder og kanter af England, Wales, Skotland og – ikke mindst – Nordirland.

En splittet befolkning. En økonomi i stigende problemer. Et lammet politisk system. Det er sørgeligt. 

Det er uansvarligt bare at lege med tanken om at kaste Danmark ud i et lignende kaos. Og selvom det nok ikke vil ske på kort sigt, så er det desværre ikke et fuldstændigt urealistisk scenarie. For toneangivende partier i Folketinget ønsker faktisk, at Danmark skal holde en lignende folkeafstemning og på sigt følge i briternes fodspor.

Derfor er det vigtigt, at vi toner rent flag, sådan som Venstre har gjort det. For der bliver intet Dexit med Venstre. Ingen folkeafstemning om vores EU-medlemskab. Og ingen regering med Venstre, der vil tage Danmark ud af EU. Aldrig.

Socialdemokratisk stilhed

Vi har dog endnu til gode at høre den samme garanti fra oppositionens leder. Mette Frederiksen har i stedet brugt de sidste år på at gøre Socialdemokratiet mere EU-kritisk. Sidste år sagde hun endda, at vores forbehold skal være grundlaget for Danmarks EU-politik. Man kan kun gætte på bevæggrunden for den taktik, men det rejser spørgsmål om, hvor langt hun er villig til at gå for at forsøge at vinde nøglerne til Statsministeriet.  

Derfor spørger jeg dig, Mette Frederiksen: Vil du give danskerne de samme garantier, som statsministeren har givet? Tør du også sige ”aldrig Dexit”?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere