Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad skal vi med fakta – når vi kan nøjes med at føle, hvad vi føler?

Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama.

Jeg kan godt lide Pet Shop Boys – den britiske synth-duo – det har jeg kunnet siden ”West End Girls” i 1986, og det kan jeg stadig. På grund af musikken, men ikke mindst på grund af teksterne, der ofte er bidende sarkastiske. Nu har de overgået sig selv med EP’en Agenda– og især med sangen ”Give stupidity a chance”.

Intelligent people
have had their say
It’s time for the foolish
to show the way
Let’s lead this world a merry dance
Let’s give stupidity a chance

We’ve heard quite enough
of experts and their dealings
Why face the facts
when you can just feel the feelings?
Let’s lead this world a merry dance
Let’s give stupidity a chance

Er det karikeret? Ja bestemt – det er satire jo – men også med en snert af sandhed i sig. Hvornår har det sidst været så accepteret at lade følelser frem for fakta styre den politiske debat?

Eksempelvis skrev Dansk Folkeparti et meget omdiskuteret nyhedsbrev med overskriften ”Politik er først og fremmest følelser”: »Politik skal ikke videnskabeliggøres. Der findes ikke noget facit i politik – kun følelser og holdninger. Begreber som sandt og falsk eller godt og ondt har ganske enkelt ikke hjemme i det politiske rum. Sandt og falsk hører til i videnskabens verden, og godt og ondt er et spørgsmål om moral.«

Selvfølgelig spiller følelser en rolle i politik – som i livet i det hele taget – men hvis vi bliver ligeglade med fakta og ikke vil tage ved lære af evidensbaseret forskning, så bliver politik absurd.

Trump og Berlusconi

Pet Shop Boys fortsætter:

Instead of governing
with thoughtful sensitivity
Let’s shock and awe the world
with idiotic bigotry
Let’s lead this world a merry dance
and give stupidity a chance

We need a leader who knows
that money means class
with an eye for a peach-perfect
piece of ass
Not a total dumb-cluck
just one of the guys
Let’s give stupidity a prize

Donald Trump? Silvio Berlusconi? Ja – det er nok ikke helt forkerte gæt. Begge blev valgt ved demokratiske valg. Begge havde nærmest ingen politisk erfaring, da de blev valgt – og det blev betragtet som en fordel.

Forhenværende præsident Barack Obama har sagt det ret godt i en tale:

»In politics and in life, ignorance is not a virtue. It’s not cool to not know what you’re talking about. That’s not keeping it real or telling it like it is. That’s not challenging political correctness. That’s just not knowing what you’re talking about.«

Og han slutter af med at konstatere, at det egentlig er ret interessant, at når vi bliver syge, så vil vi gerne sikre os, at lægen rent faktisk har en uddannelse som læge. Og når vi sætter os på et fly, så er vi mest trygge, hvis der er tale om en pilot, der rent faktisk ved, hvordan man flyver – men i det politiske liv, så siger vi: Jeg vil ikke have én, der har prøvet det før.

Det er en farlig udvikling. Bevares – de gamle partier har hele tiden brug for at blive pustet i nakken. Eksperter skal udfordres. Følelser betyder noget. Men hvis vi glemmer fakta, erfaring og ekspertise, så går det galt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.12.19, 12:16
Hvis bare alle danske statsborgere ville følge hans eksempel. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.19, 08:00
Mød Hans Gammeltoft-Hansen, tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp og arkitekten bag udlændingeloven af 1983. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.12.19, 13:22
Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.12.19, 10:45
Hold fingrene fra at kriminalisere jødisk omskæring. Forslaget om, omskæring skal betragtes som vold, gør danske jøder hjemløse. For omskæring er en gammel religiøs nødvendighed. Læs mere