<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når man krænkes over uskyldige højskolesange, så fører det til mere diskrimination – ikke mindre

Er den danske sang en aldersubestemmelig, multinational, kønsløs person?

Som midaldrende, mørkhåret mand er det aldrig faldet mig ind, at jeg burde gå og være lidt småkrænket over teksten til ”Den danske sang er en ung, blond pige”. Jeg mener, hvorfor skal den danske sang lige være en ung, blond pige? Er det ikke bare enormt strengt og ekskluderende?

Jo, det mente en kvindelig forsker på CBS – tidligere kendt som Handelshøjskolen – der kun levede op til 2/3 af definitionen på sangen – hun var nemlig ikke blond, men brun, og hun følte sig bare helt vildt enormt krænket og ekskluderet over, at man havde valgt at synge morgensang om den unge, blonde pige, der gik og nynnede, for hvorfor kunne det ikke i stedet være en ung, brun pige – eller hvad?

For hvad skulle man egentlig synge i stedet? Det ville jo ikke hjælpe at synge om en ung, brun pige, for hvad så med de blege, de gule, de gamle, de gråhårede, de rødhårede for slet ikke at tale om alle mændene? Ja, hvad skulle man egentlig synge for at undgå, at nogen kunne føle sig ekskluderet? ”Den danske sang, er en aldersubestemmelig, multinational, kønsløs person?” Det lyder lidt mærkeligt, og viceinstitutlederen på CBS valgte da også den nemme løsning – nemlig at udtrykke sin forståelse for reaktionen fra forskeren, filosofere lidt over, hvor ”hjemmeblinde” vi åbenbart er og så love at lade være med at synge den krænkende sang en anden gang.

Nej, vi skal heller ikke diskutere julemandens køn

Kristeligt Dagblad beskrev hændelsesforløbet i en artikel, som man skulle tro var en udgave af satiresiden Rokokoposten: Højskolesang førte til krænkelsessag på CBS

Men det er ikke satire. Den er god nok. Og egentlig burde man ikke være overrasket, for det er jo ikke første gang, at nogen føler sig krænket over noget, der absolut ingen grund er til at føle sig krænket over. Forleden var det feministen Henrik Marstal, der ville diskutere julemandens køn. Jeg mener, bare fordi han har et kæmpestort, hvidt skæg, så kunne det vel godt være en kvinde, ikke sandt? Socialdemokraten Benny Engelbrecht gendigtede straks juleklassikeren om julemanden, der kyssede mor:

”Jeg så julepersonen kysse en forælder.
Hen blev ikke vred nej ikke spor.
Men Ih hvor min anden forælder dog havde leet.
Hvis hen havde stået og set
julepersonen sådan kysse en forælder.”

Og er det i virkeligheden ikke også enormt ekskluderende at gå rundt og synge om jul? Hvad med alle ateisterne, buddhisterne, jøderne og muslimerne? På Nørrebro synes Københavns Kommune at man skal fejre 24 dage med kultur i stedet for jul – og i USA ønsker man hinanden happy holidays i stedet for merry christmas.

Indianere ligner folk på Østerbro

Vi har også set Københavns Universitet udstede forbud mod udklædningsfester, hvor udklædte mexicanere og indianere åbenbart kunne risikere at krænke de mange ægte mexicanere og indianere, der som bekendt flokkes på universitetet og slet ikke ligner stereotyperne med deres sombrero og fjerdragt. Som Shu-Bi-Dua sang:

”Jeg kender en-dianer, der bor på Østerbro
Og der’ fler’, end du aner, de går rundt i sko
Ikke i mokkasiner, som man skulle tro
Nej, de går rundt og ligner folk på Østerbro.”

Det gør de nemlig – ligner folk på Østerbro og slet ikke nogen fra en westernfilm. Shu-Bi-Dua må man sikkert heller ikke synge længere. Tænk hvis nogen ikke forstår den danske selvironi i ”Danmark”-sangen om dem fra de varme lande, der bor i huler og slås hele dagen.

Og der er flere sange, som man kan blive krænket af. Kristeligt Dagblad har samlet yderligere 10 danske sange med krænkelsespotentiale. Det er for eksempel ”Hun er sød – hun er blød” af Christian Winther. Som der står i artiklen, så handler denne kærlighedssang ”om en pige, som ikke alene er sød og blød, men også smal om liv, hvilket ifølge Jørgen Carlsen kan ses som en fornærmelse mod tykke mennesker. Hun er også bøjelig og føjelig, hvilket ifølge Henrik Marstal må være linjer, mange moderne kvinder vil få galt i halsen”.

Handelshøjskolesangbogen bliver en tynd sag

Jeg tænker, at Handelshøjskolesangbogen bliver på væsentligt færre sider end Højskolesangbogen, når alle de potentielt krænkende sange er luget ud.

Ordsprog kan også være krænkende. Således mener en amerikansk dyreretsorganisation, at det skal være slut med at tage tyren ved hornene og bruge andre ordsprog, som omtaler dyr på en ubehagelig måde – eksempelvis slå to fluer med et smæk.

Nu stopper festen

Heldigvis ser det ud til, at grænsen er nået. Den danske sangskat skal der ikke pilles ved, og på tværs af partiskel er politikere i oprør over krænkelsesparatheden. Og det er der gode grunde til at være, for de krænkede skader en vigtig sag.

Min påstand er, at langt de fleste danskere ikke har noget problem med folks hudfarve, nationale oprindelse eller religion. Hvis nogen ikke vil spise svinekød, hvad enten det skyldes, at de er veganere, muslimer eller jøder, så må de selv om det. Men de skal ikke begynde at trække deres kostvaner ned over mig eller mine børn. Snitterne væk fra frikadellerne i børnehaven. Og hvis nogen vil begynde at bestemme, hvad der skal synges til morgensang, så står de fleste af os også af.

Misforståede minoritetshensyn

Dermed er der en klar risiko for, at misforståede hensyn til minoriteter skaber en modreaktion. Jeg kan selv mærke Rasmus Modsat kæmpe for at komme op til overfladen. Han bliver ikke vakt til live, fordi jeg har lyst til at krænke andre, men fordi jeg provokeres af den totalitære tænkning, der ligger bag censuren på CBS. Intolerance går jo begge veje. Den brune forsker fra CBS er ikke et hak bedre end Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth, der krænkes voldsomt, hver gang han ser noget muslimsk i Danmark, hvad enten det er en kage i Bilka, hvor der står glædelig eid i glasuren, eller en plasticform til at lave sandslotte med, som ifølge DF’erens krænkometer ligner en moské på en prik.

Ved at blive krænket over latterlige bagateller, som aldrig har været ment krænkende, så bagatelliserer de krænkelsesparate den sexisme, racisme og intolerance, der desværre fortsat finder sted. Og den krænkelsesparate giver ammunition til dem, der dybest set ikke mener, at der skal være plads til andet end blonde piger og drenge i Danmark. Resultatet bliver ikke mindre, men mere diskrimination.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
30.09.20, 16:06
Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef. Læs mere
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere