Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er 162 kr. i timen løndumping, Morten Bødskov?

Det går godt i Danmark – og vi har brug for udenlandsk arbejdskraft, hvis det skal blive ved med at gå godt.

Socialdemokratiet er imod løndumping. Det er vi bestemt også i Venstre. Historien om filippinske chauffører, der kører lastbil for 15 kr. i timen og sover i en container, er et eksempel på en totalt uanstændig måde at behandle andre mennesker på, og politiet efterforsker da også den pågældende arbejdsgiver for menneskehandel.

Der er langt fra 15 kr. til 162 kr.

Ja – 15 kr. i timen er løndumping og noget forbandet svineri, men 162 kr. i timen er altså ikke løndumping. Det burde alle kunne være enige i – bortset fra socialdemokraten Morten Bødskov. Han rejser nemlig rundt med en vild påstand om, at en løn på 162 kr. i timen skulle være udtryk for løndumping.

Læs det lige igen: En medarbejder, der er ansat til 162 kr. i timen med pension oveni, er efter Socialdemokratiets opfattelse systematisk underbetalt. Det kræver ikke meget at gennemskue, at der selvfølgelig er tale om det pure spin fra socialdemokraternes side.

For skulle det være rigtigt, ja så er der talrige faggrupper i Danmark på retmæssige offentlige eller private overenskomster, som tjener en hæderlig løn, der gør sig medskyldige i løndumping.

Er det den butiksansatte, SOSU-assistenten, programmøren eller landbrugsmedarbejderen, Socialdemokratiet anklager for at undergrave det danske arbejdsmarked?

Virksomhederne har brug for udenlandsk arbejdskraft

Alt det her udspringer af et forslag fra regeringen om at gøre det nemmere for gode, danske virksomheder at rekruttere kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse.

Lige nu er grænsen på 418.000 kr. om året, hvilket desværre forhindrer vores virksomheder i at ansætte det antal medarbejdere, de har behov for inden for de områder, hvor den overenskomstmæssige løn er under dette beløb.

Talrige erhvervsledere fra mange forskellige brancher har råbt op om, hvor stort behovet for udenlandsk arbejdskraft er. Vi burde være glade for, at det går godt i Danmark, og at virksomhederne har brug for udenlandsk arbejdskraft. Den arbejdskraft kan de desværre ikke få – og så flytter arbejdspladserne til udlandet – hvor man som bekendt kan få masser af udenlandsk arbejdskraft.

Det kan vi takke Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF for, som har stemt regeringens forslag om en lavere beløbsgrænse ned – og som har gjort det ved at misbruge begrebet løndumping.

Ved Bødskov mon, hvad almindelige lønmodtagere tjener?

Ved at gøre et spørgsmål om noget så vigtigt som arbejdskraft og vækst – og deraf øget velfærd – til et spørgsmål om løndumping skyder mine gode kolleger i S ikke bare sig selv i foden. De nedgør samtidig den store del af befolkningen, som uden prangende lønninger hver dag løfter nogle af samfundets vigtigste opgaver.

Ved Morten Bødskov mon ikke, at langt de fleste danskere faktisk arbejder til lønninger, som ikke overstiger 330.000 kr. om året?

De er ikke løndumpere. De er helt almindelige mennesker, som hver dag står op og går på arbejde og bidrager til den kernevelfærd, som skal være til gavn for vores børn, vores ældre, vores syge og dermed vores alles tryghed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere