*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At håbe på at terroren vil gå væk af sig selv, er lidt af en satsning 1400 år efter

Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam.

Den islamiske terror i særdeleshed, og mainstream islams generelle kollision med Vesten og vestlige værdier, passer ikke ind i de pænes verdensbillede af islam. Den kognitive dissonans forårsager et dybt ubehag, der bliver til vrede, og vreden vendes ofte mod de der oplyser om virkelighedens islam. Islamkritikerne bliver problemet, fordi islam jo ikke kan være det.

De pæne mener endda at islamisk terror enten vil gå væk af sig selv, af at blive ignoreret, af at vi vedbliver demokratier i Vesten, eller af at al islamkritikken ophører. På Twitter gør eksmuslimer grin med de liberale, der ikke vil se virkeligheden i øjnene.

I øvrigt er der ikke noget at være hverken ked af, eller bange for, terrortruslen handler bare om vores egen frygt og militarisering af samfundet, hvis bare vi kunne slappe lidt af. Folk dør jo hele tiden, de dør i trafikken, eller de dør af kræft, og Vesten har altså også oplevet terror før islamisk terror.

Der er tale om whataboutery, der er tale om pænhedens totalitære propaganda, de politisk korrektes faktaresistente propaganda. En dag om ikke mange år, vil vi kigge tilbage, og forskere og historikere vil skrive om de toneangivende propagandister i Vesten, og om hvor længe de kunne blive ved med at insistere på, ikke at se, og tale om virkeligheden.

Desværre har vi så også dele af en islamkritisk højrefløj i Vesten, som heller ikke, og for alvor tager mainstream islams problemer alvorligt, de mener nemlig at stramninger, stop for asylansøgere, lukning af grænser, samt udvisninger af kriminelle vil løse al ting, med de tager fejl. Ikke fordi at disse løsninger langt hen ad vejen, ikke er nødvendige, men de løser grundlæggende ikke problemerne, de begrænser problemerne.

Virkeligheden er at muslimer i store tal, millioner af muslimer, allerede er vestlige borgere, og medmindre at man har tænkt sig at deportere millioner af uskyldige mennesker, og dermed begå uciviliserede forbrydelser, så skal vi have vundet kampen om ideer og værdier.

Vi kommer ikke udenom at skulle kæmpe for at vinde hjerter og hjerner, på vores argumenter og med vores værdier. Vi får ikke permanent fred fra mainstream islams vold og totalitarisme med straf, konsekvenser, overvågning, kontrol og bevogtning, alene. Og selvom alle disse redskaber også, i dag er livsnødvendige, så er disse løsninger bare symptombehandling. De egentlige problemer er ideerne og værdierne bag terroren. Det samme gælder Vestens kamp mod Al Qaeda og ISIS, vi kan, og vi vinder også over dem militært, men de er ikke besejrede, fordi deres ideer lever videre.

I al den tid der er gået siden 11. september 2001, så har Vesten endnu ikke for alvor, turdet at italesætte en egentlig og ærlig kritik af tankegodset bag terroren. Det er for svagt. Det er den frie verdens svaghed, når politisk korrekthed afholder åbne demokratier fra at sætte ord på det egentlige problem. Demokratier der ellers bryster sig af oplysningstiden, af den frie og kritiske samtale, gennemsigtighed og nedbrydelsen af tabuer, vender i dag ryggen til deres egen historie og værdier.

Mainstream islam er uforenelig med demokratiet, og medmindre at muslimer reformerer eller frafalder, så bliver verden ved med at have et islam problem.

For nogle måneder siden interviewede jeg denne inspirerende unge dame i Californien, hun kalder sig for muslimsk reformer, og hendes kamp er den samme som min, hun vil gøre op med mainstream islam. 

Som Shireen engang sagde i et interview, så skal islam enten ændre sig, eller også så skal religionen uddø. Men da muslimer i 2070, vil udgøre verdens største religiøse befolkningsgruppe, er islams død, nok ikke lige rundt om hjørnet, og så er jeg rigtig glad for, at muslimske reformere er i gang med at ytre sig. Det er dog ikke fordi, at der ikke tidligere i historien, har været muslimske reformere og eksmuslimske islamkritikere, de er bare som oftest blevet slået ihjel, eller truet til tavshed. 

Vestlige muslimer og eksmuslimer, der lever i den frie verden, har derfor et kæmpe ansvar, de skal italesætte en kritik og formulere alternativer, som verdens muslimer, aldrig før har haft et så stort behov for.

Islamkritikere er, og bliver reform-muslimernes vigtigste allierede, for selvom at reform-muslimer kæmper for at forny en religion, som vi andre bare kritiserer, betyder det ikke at de ikke selv er kritiske. Deres kritik, er langt hen ad vejen min kritik af islam, hvis ellers de er demokrater. Og selvom jeg som ateist, ikke kan relatere til deres forklaringer og fortolkninger, så kan jeg faktisk godt acceptere, at Shireens forklaringer i ovenstående video, hænger sammen i en religiøs kontekst. Shireen forholder sig nemlig på samme måde til islam, som de fleste jøder og kristne, i dag forholder sig til deres religioner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jaleh Tavakoli er født i Iran (f. 1982), i et hjem hvor politik fyldte, selvom Jalehs far, der var politisk aktiv imod det nyetablerede præstestyre, levede under jorden, fra hun blev født. Faderen flygtede fra Iran, og familien blev genforenet i Danmark, da Jaleh var ni år gammel. I dag er hun gift med en dansk-tyrkisk mand, og de er sammen (pleje)forældre til en lille pige. Hun er forfatter, samfundsdebattør og talskvinde for Frit Iran.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her