<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi kan bygge bro i forhandlingerne om landbruget

Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne.

I denne uge er alle partier i landbrugsforhandlingerne inde forbi finansministeren til en snak om, om der stadig er noget at enes om. Det er der heldigvis.

De andre borgerlige partier har lavet et udspil for landbruget uden bindende mål. Det er KD ikke med i af den simple årsag, at der skal bindende mål til for landbruget, hvis vi skal nå i mål med vores klimamål for 2030 og samtidig vise vejen for at andre lande kan omstille fødevareproduktionen hurtigt nok til at afbøde klimakrisen.

Det var derfor også det klare budskab fra KD til regeringen. Der skal sættes bindende mål. Målene skal være realistiske for landbruget og fødevaresektoren at nå. Vejen til realistiske mål går gennem støtte fra det offentlige.

Regeringen mener, at der allerede ligger 22 mia. kr. på bordet i forhandlingerne. Det er sådan set også rigtigt - det er bare ikke regeringens penge. Det er penge, som landbruget allerede i dag får fra EU i støtte.

Hvis jeg i min løn fik at vide, at jeg fik en højere løn, men at den blev betalt ved at fjerne min pension - så ville jeg heller ikke føle, jeg faktisk fik flere penge mellem hænderne. Jeg kan derfor godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og for danskerne.

Der skal nye penge på bordet, hvis vi som samfund vil købe landmændenes lavbundsjorde. Det er kun rimeligt. Ved på samme tid at finde penge til opkøb af jord og skrive bindende klimamål ind, så tror jeg faktisk, der kan bygges en bro og landes en aftale for landbruget, som kan holde også til skiftende regeringer.

Hvis regeringen ikke faktisk er villige til at møde kravet om flere penge, så er der blevet brugt mange, mange møder på spildt arbejde.

KD har derfor nu fået den opgave at bygge broen. Vi deler de andre borgerliges krav om flere penge. Vi deler regeringens krav om bindende klimamål. Og vi vil sikre, at omstillingen af landbruget sker med så meget frihed for landmændene som muligt, så den grønne omstilling sker på markedsvilkår. Det betyder blandt andet, at vi ikke skal binde landmændene til planteproteiner alene, men åbne for bæredygtige proteiner mere bredt, sådan at også insekter og andet animalsk kan indgå. Vi skal stille krav om reduktion af kvælstof, men på en sådan måde at der er flere forskellige veje for landbruget at gå lokalt, så de kan vælge de løsninger, som passer til dem.

Jeg tror fortsat på, at det kan lade sig gøre med en bred aftale. Men det kræver, at regeringen ikke påstår at forhandle, mens de stejlt står fast på deres eget udspil. Forhandlinger kan kun lade sig gøre, hvis alle er villige til at gå to skridt i retningen mod hinanden. Hvis regeringen ikke faktisk er villige til at møde kravet om flere penge, så er der blevet brugt mange, mange møder på spildt arbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere