<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har brug for decentralisering - ikke mere fra strukturreformens fader

Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag.

Vi lever i en tid, hvor magten i stigende grad trækkes tæt til kroppen fra regeringens og Christiansborgs side. Det er der virkelig brug for. Politikere ved langt fra alt og har langt fra altid den bedste løsning klar.

Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Der er brug for en grundlæggende erkendelse af, at vi som mennesker har forskellige behov og forskellige prioriteringer i vores liv. Der er 98 kommuner med 98 forskellige vilkår i Danmark. Alligevel er styringen fra Christiansborg kun taget til, som om der kun var én kommune og én prioritering.

Det er i den henseende interessant at se, hvad Løkkes nye projekt kommer til at dreje sig om. Indtil videre er formanden det eneste, vi kender. Hans politik er til gengæld velkendt. Løkke stod stolt fadder til strukturreformen i 2007 som skabte førnævnte 98 kommuner. Som statsminister ville han gå skridtet videre og nedlægge regionerne også.

Det gode liv leves af mennesker. Ikke hverken for eller af systemer eller stater. 

Det kan forekomme som en banal og selvfølgelig oplysning, men samfundsudviklingen går mere og mere i retning af, at mennesker er til for staten. Vi skal gøre op med denne filosofi. I ånd og i handling.

Vi skal sætte kommuner og regioner fri gennem revision af budgetloven, markant større råderum og afskaffelse af serviceloftet samt skattestoppet kommunalt. Regionerne skal tildeles skatteudskrivningsret, så nærdemokratiet genoprettes og man selv i de enkelte landsdele kan beslutte, for eksempel hvor mange fødeafdelinger, der skal være og hvor hospice skal placeres. Skatteudskrivningen for regionerne kompenseres en til en med sænkning af bundskatten.

Vi flytter med andre ord penge og magt fra staten til de regionale og lokale fællesskaber, fordi vi har tillid til mennesker. KD ønsker et opgør med den stigende statsmonopolisering af al offentlig virksomhed og ansvar. Decentralisering i både ånd, virke og økonomi skal genopbygge stærke civilsamfund i hele landet. Civilsamfund skabes lokalt med frihed til at investere i velfærd for alle og med nære relationer baseret på fællesskabstanken i byer og på landet. 

Det gode liv skabes ikke på Christiansborg. 2030 planen har derfor primært fokus på offentligt råderum til kommuner og regioner til at tilrettelægge servicen efter lokale behov. Frihed for den enkelte er afhængig af, at man også reelt har indflydelse på sin hverdag. Med øget decentralisering af kommuner og regioner, får danskerne langt mere frihed og ansvar, hvor de lever og bor.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.05.21, 19:37
Når socialdemokratier fedter for indvandrere og woke typer, så går det galt. Læs mere
Af Marie Høgh
10.05.21, 14:30
Ansvaret for Henrik Sass Larsens datter ligger ikke hos medierne, men hos hendes far, de børn, der mobbede hende, deres forældre og skolen. Læs mere
Af Martin Lidegaard
10.05.21, 13:15
Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.05.21, 13:49
Godt naboskab skal plejes og det forsømmer regeringen Læs mere
Af Mikael Jalving
09.05.21, 10:00
Skynd dig ind og se de to tyske ekspressionister Nolde og Kirchner på Statens Museum for Kunst i København. Det bliver formentlig sidste gang, de udstilles i Danmark. Fremover vil deres malerier være tabu. Læs mere