<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I debatten om sexisme bliver vi nødt til at tale om alkohol

Det er skræmmende, at vores alkoholkultur er så rodfestet og urørlig, at vi tilsyneladende ikke engang nu tør tale højt om, at vi bogstaveligt talt drikker fornuften ud.

Jeg har som mange andre fulgt debatten tæt de seneste uger. Næsten hver gang, der kommer nye sager frem om krænkelser og kvinder, som har ubehagelige oplevelser med nærgående mænd, så er alkohol en del af historien.


Jeg drikker gerne selv en øl eller flere, jovist. Og forstår godt, at det er en del af vores kultur. Men vi bliver da nødt til bare at kunne tale om, at alkohol virker til at være fællesnævneren for dårlig dømmekraft på mange arbejdspladser.


Det handler netop ikke om lovgivning og handler ikke om, at vi skal stoppe festerne og hyggen mellem kolleger. Slet ikke. Men det handler om, at vi tilsyneladende har skabt en kultur, hvor alkohol fylder så meget i vores sociale omgang med hinanden, at chefer drikker for meget, skal sendes hjem med taxa og skal til forsoningssamtaler i HR. Det holder ikke.


Så når mange arbejdspladser i denne tid sætter fokus på sexisme, så bør vi tage snakken om festkulturen også. Det hænger sammen. Vi bør kunne tale højt og ærligt om, at promille og dømmekraft hænger sammen. Og kunne sige højt til hinanden, at man som øverst i magthierarkiet har et særligt ansvar for ikke at drikke for meget, fordi magt og alkohol tydeligt har vist sig at være en dårlig kombi.


Det gælder ikke alle chefer. Det gælder ikke alle arbejdspladser. Det gælder ikke alle fester. Nej. Men de mange eksempler på dårlig dømmekraft og krænkelser, som kommer frem for tiden må da som minimum få os alle til at kigge indad og sikre, at vi kan styre mængden af alkohol og drikke med dømmekraften i behold. Især, hvis man også har magt.


Det er skræmmende, at vores alkoholkultur er så rodfestet og urørlig, at vi tilsyneladende ikke engang nu tør tale højt om, at vi bogstaveligt talt drikker fornuften ud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere