<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis kloden var en virksomhed, var der gæld for resten af året

I dag er det earth overshoot day. Det er den dag på året, hvor vi har brugt den del af jordens ressourcer, som kan skabes på et år. Det betyder helt konkret, at resten af årets 131 dage er gæld.

Sammenlagt med de seneste mange årtiers overforbrug betyder det, at vi skylder ekstreme mængder af ressourcer. Hvis kloden var en virksomhed, var likviditeten i bund, og gælden enorm.


Det bør give hver og én af os ondt i maven denne dag. Fra nu og til dagen falder den 31. december. Indtil det sker, er vi ganske enkelt ikke vores ansvar voksne!


Jeg blev politisk aktiv for over 10 år siden, netop fordi jeg ikke kunne være vores overforbrug bekendt. Det kan vi stadig ikke. 10 år er gået, og earth overshoot day befinder sig i august trods klimapakker, konventioner og internationale aftaler.


Faktum er, at vi skal tage ansvar. Det er vores pligt. Pligter skal udføres, uanset om man har lyst eller ej. Hvis mit parti mangler penge til resten af året, så nytter det ikke noget, at jeg ikke gider beskæftige mig med likviditet. At optage yderligere gæld og lade en fremtidig formand håndtere det er heller ikke en løsning. Min post, mit ansvar.


Sådan burde vi alle tænke. Borgere, virksomheder, stater og internationale organisationer og institutioner.


KD løfter sløret for vores del af ansvaret på lørdag, hvor vi lancerer et bæredygtighedsudspil med ambitioner. Vi vil hæve forskningsforbud og sikre adgang til nye, moderne teknologier. Og vi vil støtte erhvervslivet i at skabe den forandring, som alle har brug for.


Det er ganske enkelt for sent til at tænke på, hvad vi har lyst til. Fra nu af står der alene tilbage at gøre, hvad vi har pligt til. I dag bør give alle ansvarlige voksne stof til seriøs eftertanke.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere