<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Affaldssortering kan være både decentralt og effektivt

Affaldssortering er vigtigt. Vores ressourcer er dyrebare og vi bliver nødt til at forstå, at affald ikke bare er affald. Affald er ressourcer og materialer, som vi skal bruge for at skabe nye produkter. Derfor har vi også alle et ansvar for at sikre, at materialerne kan bruges igen, så vidt overhovedet muligt.

Debatten om affaldssortering er i fuld gange og mange af os oplever det dagligt. En grøn spand til bioaffald, plastik for sig og papkasser skåret i stykker, så de ikke fylder for meget i skraldespanden. Bor man i hus, er de 10 forskellige fraktioner lige så stille ved at flytte ind på grunden.


Affaldssortering er vigtigt. Vores ressourcer er dyrebare og vi bliver nødt til at forstå, at affald ikke bare er affald. Affald er ressourcer og materialer, som vi skal bruge for at skabe nye produkter. Derfor har vi også alle et ansvar for at sikre, at materialerne kan bruges igen, så vidt overhovedet muligt.


Dog er det ikke sikkert, den samme løsning fungerer for alle. Det kommunale selvstyre er vigtigt i vores demokrati. Det eroderer under os i takt med, at politikere på Christiansborg detailstyrer en større og større del af borgernes hverdag. Helt ned til, hvor mange spande, der skal stå på grunden.


Sådan behøver det ikke at være. Fra Christiansborg kan man stille krav om, at alt affald skal ende i ti forskellige fraktioner. Eller flere, hvis det bliver nødvendigt i fremtiden. Det er så kommunernes opgave, hvordan man vil sortere. Nogle vil vælge at lægge ansvaret ud hos borgerne og bede dem sortere deres affald selv. Andre vil vælge sorteringsmaskiner, som selv kan sortere glas og plastik, hvis borgerne afleverer deres sætte på genbrugsstationen.


Den frihed skal vi holde fast i. Det er friheden til forskellige løsninger i kommunerne, som skaber en god og sund konkurrence. Konkurrence mellem de grønne løsninger er med til at sikre, at vi får de bedste idéer frem og prisen på løsningerne ned. Det er kommer i sidste ende borgerne til gavn.


Så er der frihed til, at der kan være forskel på løsningerne frem mod de 10 fraktioner i Lejre eller Varde kommune? Ja. For når borgerne får magt i deres eget liv og kommunerne selv løser opgaverne, så er der frihed til at være forskellige mennesker i forskellige kommuner. Kravet om sortering er ens. Fraktionerne er ens - for ellers kan vi ikke sikre forsyningsikkerheden i affaldet. Men friheden til at sortere, som man selv finder bedst - den skal vi beholde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere