<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Til kamp for familiens suverænitet - også når barnet starter i skole

I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan.

Familien er grundstenen i vores samfund og det første fællesskab, vi som mennesker bliver en del af. Familien er for mange af os vores base gennem livet. Sådan skal det også være. Det betyder også, at børn er forældrenes ansvar først og fremmest. Børn er ikke først og fremmest statens ansvar. Selvom man nogle gange kan få den tanke, når man ser på familiepolitikken i Danmark i dag. Det virker af og til som om, at staten betragter børnene som små halvfærdige skatteborgere, der skal kontrolleres og ensrettes - og betragter forældre som et nødvendigt onde i børnenes liv.

Når det kommer til skolestart kan det derfor virke fuldstændigt gak, at der er regler for, hvornår børn skal begynde i skole. Vi har undervisningspligt i Danmark, men altså mig bekendt ikke regler for, hvornår den undervisning skal foregå. Om barnet er 5, 6 eller 7 år på første skoledag bør simpelthen ikke være noget, som staten blander sig i.

Forældrene skal have frihed til at sende deres elskede barn i skole, når barnet er klar til det. (Og parentes bemærket afsted på den skole, som forældrene vælger, uanset om den er offentlig eller privat.)

Det bør derfor være en klar borgerlig mærkesag, at forældre får frihed til at udskyde skolestart, hvis barnet har brug for det. Det handler om kampen for frihed for den enkelte borger. En klassisk borgerlig værdi, som passer fint sammen med kampen for familiens suverænitet til selv at bestemme, hvordan deres hverdag skal se ud.

Så er der undtagelserne, ja. Der er børn, som mistrives og hvor staten eller kommunen bliver nødt til at gribe ind og sende barnet i skole mod forældrenes vilje. Men det er heldigvis undtagelser. Langt de fleste forældre er ansvarlige, kærlige voksne i deres børns liv. Langt de fleste forældre kan give deres børn en god barndom. Derfor må vi også som samfund have tillid til, at det er forældrene - og ikke staten - som bestemmer om første skoledag er i barnets 5. 6. eller 7. år. Det er trods alt - som altid - forældrene, som kender barnet bedst.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.09.20, 09:26
Igen har grupper af indvandrere forsøgt at tiltvinge sig adgang til et hospital, så politiet må skride ind. Det vil vi ikke have i Danmark. Læs mere