<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Til kamp for familiens suverænitet - også når barnet starter i skole

I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan.

Familien er grundstenen i vores samfund og det første fællesskab, vi som mennesker bliver en del af. Familien er for mange af os vores base gennem livet. Sådan skal det også være. Det betyder også, at børn er forældrenes ansvar først og fremmest. Børn er ikke først og fremmest statens ansvar. Selvom man nogle gange kan få den tanke, når man ser på familiepolitikken i Danmark i dag. Det virker af og til som om, at staten betragter børnene som små halvfærdige skatteborgere, der skal kontrolleres og ensrettes - og betragter forældre som et nødvendigt onde i børnenes liv.

Når det kommer til skolestart kan det derfor virke fuldstændigt gak, at der er regler for, hvornår børn skal begynde i skole. Vi har undervisningspligt i Danmark, men altså mig bekendt ikke regler for, hvornår den undervisning skal foregå. Om barnet er 5, 6 eller 7 år på første skoledag bør simpelthen ikke være noget, som staten blander sig i.

Forældrene skal have frihed til at sende deres elskede barn i skole, når barnet er klar til det. (Og parentes bemærket afsted på den skole, som forældrene vælger, uanset om den er offentlig eller privat.)

Det bør derfor være en klar borgerlig mærkesag, at forældre får frihed til at udskyde skolestart, hvis barnet har brug for det. Det handler om kampen for frihed for den enkelte borger. En klassisk borgerlig værdi, som passer fint sammen med kampen for familiens suverænitet til selv at bestemme, hvordan deres hverdag skal se ud.

Så er der undtagelserne, ja. Der er børn, som mistrives og hvor staten eller kommunen bliver nødt til at gribe ind og sende barnet i skole mod forældrenes vilje. Men det er heldigvis undtagelser. Langt de fleste forældre er ansvarlige, kærlige voksne i deres børns liv. Langt de fleste forældre kan give deres børn en god barndom. Derfor må vi også som samfund have tillid til, at det er forældrene - og ikke staten - som bestemmer om første skoledag er i barnets 5. 6. eller 7. år. Det er trods alt - som altid - forældrene, som kender barnet bedst.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere