<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De borgerlige partier får ikke magten igen uden en grøn vision

Del 3 af mine sommerrefleksioner kommer her. Det handler som så meget andet i denne tid om: klima. Selv om coronakrisen fylder de fleste overskrifter for tiden, så er klimakrisen vor tids største udfordring. Min forudsigelse lyder derfor helt simpelt: Hvis ikke de borgerlige partier kan enes om grønne visioner, så er der lange udsigter til regeringsmagten.

Grønne visioner klinger desværre socialistisk i mange vælgeres ører. Det forstår jeg også godt. Ved valget sidste år var Enhedslisten og Alternativet de to partier med den mest ambitiøse klimaplan. Det må vi andre nok bare erkende.


Det har givet den historieløse opfattelse, at borgerlig ideologi ikke har noget med klima, miljø og natur at gøre. Det kunne ikke være mere forkert. Tilbage i historien har mange borgerlige tænkere brugt begrebet forvalteransvar. I min egen historiske baggrund i kristendemokratiske ideologier hang idéen om forvalteransvar sammen med en forståelse af, at planeten er noget, vi mennesker har fået givet, og at det er vores opgave at passe på den. At forvalte den godt. Forvaltning i den forstand er det helt modsatte af at udnytte den. Når man forvalter et ansvar på en god måde, skaber man vækst og udvikling. Man sørger kort sagt for, at der er mere værdi, når man går, end da man kom. Sådan er det også, hvis man skal forvalte et ansvar for en virksomhed. Virksomheden skulle gerne blive større og sundere, mens man står ved roret.


Går vi lidt tilbage i tiden, er der da også gode borgerlige profiler, som har kæmpet for klimaet. Selv voksede jeg op med Connie Hedegaard som forbillede i mine teenageår. Hun har om nogen sat den grønne dagsorden i fokus.


Desværre er de grønne visioner forsvundet ud af de borgerlige mærkesager. Alle partier har selvfølgelig en linje om bæredygtighed stående, jovist. Men reelle visioner har der ikke været mange af.


Det skal vi lave om, hvis vi skal håbe på en borgerlig regering igen. Ikke bare småtanker om teknologiske landvindinger engang i fremtiden. Nej. Vi skal bruge reelle visioner, hvor skat, erhvervsliv, forbrugere og offentlige investeringer tænkes sammen i et svar på to helt afgørende spørgsmål: 1) Hvordan sikrer vi fossilfri energi i 2050? Som minimum i Danmark og gerne globalt. 2) Hvordan sikrer vi, at der produceres energi nok til den massive efterspørgsel, som P2X og en fossilfri fremtid kræver?


Helst så jeg, at man låste de borgerlige partiledere inde i et tårn sammen med Klimarådet, til man fandt en løsning. Men det er de andre næppe med på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere