Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Borgerlige partier har glemt den borgerlige grundsten: borgerens magt!

Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil.

Borgerlig politik, borgerlige værdier og borgerlige frihedsrettigheder handler alt sammen først og fremmest om at sætte borgeren i centrum i vores politiske arbejde. Det kan lyde banalt. Ikke desto mindre er det en værdi, som er glemt i den borgerlige lejr de seneste mange år.


Jeg skal ikke kloge mig på en lang politisk historie, så jeg vælger at gå bare nogle får år tilbage til 2007. Her fik vi en strukturreform, og et mareridt af centralisering begyndte. Senere kom også supersygehusene. Jeg kan huske valgkampen fra 2011 for det særlige tema, at mange borgere uden for de store byer var oprigtigt bekymrede for, om de kunne nå på sygehuset i tide. Og med god grund. Begge reformer blev indført af en såkaldt borgerlig regering. Begge reformer trak magten og velfærden længere væk fra den enkelte borger. Argumentet var vist, at det skulle spare penge. Om det faktisk har sparet os noget som helst, er stadig ikke helt klart.


Borgerlig politik skal ikke handle om at bygge stort og centralt. Borgerlig politik skal handle om at give den enkelte borger så meget magt i sit eget liv, som det er muligt. Med hensyntagen til andre mennesker, til samfundet og planeten som helhed – og med respekt for, at vi som mennesker har forskellige evner og forskelligt behov for hjælp. Jovist.


Men ikke desto mindre: Skal vi altid som borgerlige politikere spørge: Hvor småt kan det gøres? Frem for i 2007 og 2011: Hvor stort og centralt kan det gøres?


Hvor småt kan det gøres? Hvor små kommuner kan fungere? Vi skal give borgerne mere indflydelse på deres hverdag. Vi skal værne om det kommunale selvstyre. Vi skal i den forbindelse acceptere, at der er forskelle på kommunerne, velfærden og økonomien. Fordi borgere i forskellige kommuner bruger deres penge forskelligt. Det skal der være plads til.


Vi skal kæmpe for de små skoler og de små sygehuse. Ikke på bekostning af økonomien, slet ikke. Men med et blik for, at også små skoler har stor værdi for børn og forældre. Vi skal sikre, at man nemt kan lave friskoler, hvor folkeskolerne lukker. Og vi skal sikre, at forældrene og børnene på skolerne har så meget magt over skolens værdier som muligt.


Kort sagt, vi skal sikre, at borgerne har magten. Altid. Det er i hvert fald en vigtig grundsten i en fælles borgerlig vision, som vi borgerlige partiledere bør kunne samles om. Det betyder også, at Venstre skal droppe yderligere centralisering, bevare regionerne og helt generelt sikre, at det borgernære folkestyre udvikles frem for afvikles.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere