<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ja, vi mangler faktisk en borgerlig vision

I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år.

Det står lidt sløvt til hos de borgerlige partier for tiden. Jeg vil hen over sommeren forsøge med lidt visionære tanker for egen regning. Jeg håber, du vil tænke med. Forhåbentlig giver det i sidste ende en kop kaffe hos de andre borgerlige på Christiansborg.

Venstre har en formand, som jeg faktisk har stor tillid til. En næstformand, jeg har lidt mindre tillid til – og en plads som leder af den borgerlige gruppe, som jeg savner lidt mere fokus på. De Konservative står stærkt, men også en anelse reaktivt. Det er i sig selv ikke et problem, men det betyder bare, at det næppe er hos Pape, den næste store borgerlige vision toner frem. Vanopslagh gør det godt, men har måske også nok i sit eget partis rod og ustabilitet til at tage teten. Og så må jeg indrømme, at jeg ikke har lyst til, at Vermund og Thulesen Dahl er hovedarkitekter på den borgerlige fremtid for Danmark.

KD fik lige præcis ikke mandater, men har til gengæld en stigning i medlemmer og holder sig nogenlunde stabilt i målingerne.

Tilbage står jeg selv som nyeste og yngste borgerlige partileder. Jeg vil gerne give det et skud med nogle tanker og visioner her hen over sommeren. Tag det, som det er: tanker og idéer, der måske kan invitere til en kop kaffe med de andre partiledere. Ikke et færdigt program. Jeg bryder mig ikke om ultimative krav og vil langt hellere finde en god dialog.

For det første: Borgerlige værdier handler ikke bare om at styre uden om kriser. Det er ikke et nødvendigt onde at have en sund økonomi – det er et gode i sig selv. Det skaber muligheder for fremtiden og finansiering bag den grønne omstilling.

For det andet: Borgerlige visioner skal trække på flere forskellige borgerlige ideologier, hvis vi skal samle Danmark og skabe flertal i Folketinget. Jeg har selvfølgelig min favorit i den kristendemokratiske ideologi, men det vigtigste er, at vi inspirerer hinanden. Der findes ikke én borgerlig ideologi, men mange forskellige. Det er måske mest kommentatorerne og mediernes grafiske afdelinger, som skal lytte med her: Der er mange forskellige ideologier i den såkaldte blå blok, bl.a. kristendemokrati, liberalisme, konservatisme og forskellige nationale strømninger. Vanopslagh og jeg er ikke enige om alt, men det gør ikke hverken ham eller mig mere eller mindre borgerlig end den anden. Forskellene skal i spil og gøre visionerne stærkere. Frem for at undertrykkes i et naivt forsøg på at virke mere enige, end vi er.

For det tredje: Uden et massivt fokus på klima har borgerlige partier ikke en chance. Og jeg vil endda gå så langt som at sige: Hvis ikke de andre borgerlige forstår, at klimakrisen er vor tids suverænt største udfordring – så fortjener de ikke en chance.

Jeg vil hen over sommeren gå og tænke videre over, hvad vi har brug for i en borgerlig vision for Danmark. Ikke som et modsvar til alle mulige andre, men som en vision i sin egen ret.

Du er som læser meget velkommen til at tænke med! Det er helt sikkert emner, vinkler og muligheder, som jeg ikke kommer i tanke om selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
01.12.20, 09:30
Råd til vordende sportsstjerner: Vogt jer for hold og sponsorer, der siger, de går ind for ”mangfoldighed”. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.12.20, 07:22
Den skaber nysgerrighed om juletraditioner i Grønland, Færøerne og Danmark.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.12.20, 00:45
Fremgangsmåden dokumenterer, at regeringen kører på pumperne. Skibet synker Læs mere
Af Martin Ågerup
30.11.20, 21:41
Et oplevelsesgavekort på 1.000 kr. til 3 mio. danskere er statsstøttet smittespredning Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.20, 08:29
DFs nye forslag rummer et afgørende perspektiv for at redde et samlet Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
30.11.20, 07:22
Usandsynligt at Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
29.11.20, 23:42
Hvad blev der af ansvarsfølelsen og fællesskabet, hvis det enkelte land sætter egne økonomiske interesser over Europas borgeres helbred? Læs mere
Af Mikael Jalving
29.11.20, 10:00
Den socialdemokratiske regering sniksnakker om Muhammed og overlader problemerne til næste generation. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
28.11.20, 01:48
At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen. Læs mere
Af Utku H. Güzel
27.11.20, 21:03
Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri. Læs mere