<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har religionsfrihed - ikke religionslighed. Derfor må kirker kime, moskeer må ikke (redigeret)

Som menneske har man frihed til at tro, hvad man vil. Individer må klæde sig frit og samles i det offentlige. Det sætter alle mennesker frie og ligeværdige, uanset hvad man tror på. Men som kulturelt symbol og statsreligion er der ikke lighed. Kristendommen har forrang, når der skal vælges soundtrack til vores byrum og landsbyer.

Der er en stor debat om det ene muslimske bønnekald, som er sket i Danmark. Nogle synes, vi hidser os for meget op over ingenting. For mig er det ikke det enkelte bønnekald, som kan hidse mig op. Debatten om bønnekald, religionsfrihed og religionens rolle i samfundet, synes jeg til gengæld er spændende og relevant.


I Danmark har vi en grundlovssikret ret til at tro, hvad vi vil. Der må ikke være nogen som helst magt, der bestemmer hvad en dansker skal tro, eller som forbyder en bestemt tro. Det er netop religionsfriheden. Det er noget af det allermest vigtige i et demokrati. Før stemmeret og forsamlingsret. Allerførst og mest centralt er retten til at vælge sin egen overbevisning og sine egne meninger. Ud fra de meninger kan man vælge at ytre sig, man kan forsamle sig eller man kan stemme på baggrund af dem.


Først og størst er friheden til at tænke og tro.

(Dette er en efterredigering, så jeg vil gerne tilføje: Alle mennesker har uendelig stor og lige værdi. Hvad vi hver især tror på kan ikke på nogen måde ændre det. Uanset, hvad vi tror, er vi ligeværdige mennesker og skal behandles som sådan. Vi har frihed til at vælge vores egen tro og frihed til at fravælge at tro. Den frihed er vigtig og for mig hele forudsætningen for demokratiet - at vi vælger vores meninger, overbevisninger og tanker frit. Og at vores valg af meninger, tanker og tro aldrig nogensinde kan gøre os mindre værd som mennesker.)


Men Danmark er ikke et religionsneutralt land. Danmark har en kristen kulturarv - en historie og kultur, der bygger på kristne værdier. Derfor har vi også folkekirken stående i grundloven som den danske statskirke. Det giver folkekirken en kulturel forrang overfor andre trossamfund. Derfor må kirkeklokkerne kime, men moskeerne skal være stille i det offentlige. (Det betyder IKKE at kristne har forrang overfor mennesker med en anden overbevisning. Slet ikke! Den personlige ret til at tro er vigtig og skal bevares. Derfor kan vi godt samtidig have en folkekirke i Danmark med særlig status i vores kultur, traditioner, kalender og byrum. Det er helt utroligt vigtigt for mig at understrege at kristendommens kulturelle forrang ikke - aldrig - må sættes lig med en forskelsbehandling af kristne overfor andre mennesker!)

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Dette forslag, hvis det vedtages og gennemføres, kan gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere