<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har religionsfrihed - ikke religionslighed. Derfor må kirker kime, moskeer må ikke (redigeret)

Som menneske har man frihed til at tro, hvad man vil. Individer må klæde sig frit og samles i det offentlige. Det sætter alle mennesker frie og ligeværdige, uanset hvad man tror på. Men som kulturelt symbol og statsreligion er der ikke lighed. Kristendommen har forrang, når der skal vælges soundtrack til vores byrum og landsbyer.

Der er en stor debat om det ene muslimske bønnekald, som er sket i Danmark. Nogle synes, vi hidser os for meget op over ingenting. For mig er det ikke det enkelte bønnekald, som kan hidse mig op. Debatten om bønnekald, religionsfrihed og religionens rolle i samfundet, synes jeg til gengæld er spændende og relevant.


I Danmark har vi en grundlovssikret ret til at tro, hvad vi vil. Der må ikke være nogen som helst magt, der bestemmer hvad en dansker skal tro, eller som forbyder en bestemt tro. Det er netop religionsfriheden. Det er noget af det allermest vigtige i et demokrati. Før stemmeret og forsamlingsret. Allerførst og mest centralt er retten til at vælge sin egen overbevisning og sine egne meninger. Ud fra de meninger kan man vælge at ytre sig, man kan forsamle sig eller man kan stemme på baggrund af dem.


Først og størst er friheden til at tænke og tro.

(Dette er en efterredigering, så jeg vil gerne tilføje: Alle mennesker har uendelig stor og lige værdi. Hvad vi hver især tror på kan ikke på nogen måde ændre det. Uanset, hvad vi tror, er vi ligeværdige mennesker og skal behandles som sådan. Vi har frihed til at vælge vores egen tro og frihed til at fravælge at tro. Den frihed er vigtig og for mig hele forudsætningen for demokratiet - at vi vælger vores meninger, overbevisninger og tanker frit. Og at vores valg af meninger, tanker og tro aldrig nogensinde kan gøre os mindre værd som mennesker.)


Men Danmark er ikke et religionsneutralt land. Danmark har en kristen kulturarv - en historie og kultur, der bygger på kristne værdier. Derfor har vi også folkekirken stående i grundloven som den danske statskirke. Det giver folkekirken en kulturel forrang overfor andre trossamfund. Derfor må kirkeklokkerne kime, men moskeerne skal være stille i det offentlige. (Det betyder IKKE at kristne har forrang overfor mennesker med en anden overbevisning. Slet ikke! Den personlige ret til at tro er vigtig og skal bevares. Derfor kan vi godt samtidig have en folkekirke i Danmark med særlig status i vores kultur, traditioner, kalender og byrum. Det er helt utroligt vigtigt for mig at understrege at kristendommens kulturelle forrang ikke - aldrig - må sættes lig med en forskelsbehandling af kristne overfor andre mennesker!)

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen Læs mere
Af Nauja Lynge
24.11.20, 10:04
Borgerne mister den grundlæggende tro på at loven overholdes, og at demokratiet altid skal være søjlen, der rager op over alt andet. Læs mere
Af Rune Lund
24.11.20, 09:30
- uambitiøst forslag til grøn skattereform fra regeringen Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.11.20, 13:17
De dræbte mink i massegravene kan være farlige for drikkevandskvaliteten og dermed for folkesundheden, Mette Frederiksen Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.20, 10:00
Islam har altid handlet om magt og autoritet i nutiden. Nu har sognepræsten i Skive skrevet en vejviser til Muhammed, der er værd at læse. Læs mere
Af Marie Høgh
21.11.20, 22:08
Med et nyt lovforslag om tvangsoversættelse af alle prædikener på andre sprog end dansk sætter regeringen uden at blinke åndsfriheden over styr. Ja ja – jeg ved godt, det har til formål at ramme islamister, men tror regeringen selv på, at den derved forhindrer terror, død og ødelæggelse og islamisering af Vesten? Næppe. Men intet skal gå under regeringens radar – heller ikke åndelige forhold. Hjerteforhold – som troen er. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.20, 21:53
Skal man være fanatisk? Nej! Skal man være realist i forhold til etnicitet? Lige så meget ja! Læs mere