<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan coronaepidemien lære os veje til at fremme det gode liv?

Der er meget, vi endnu ikke ved om covid-19. Genåbningen af samfundet er en balance på en knivsæg og må hverken gå for langsomt eller for hurtigt. Det, at tempoet er taget ud af accelerationssamfundet, giver gevinster, som vi også fremadrettet skal forsøge at balancere i. 

Cornaepidemien udfordrer det politiske landskab. Vi i KD vil, som det midterparti vi er, balancere mellem hensyn til, at virus ikke kender landegrænser og spreder sig eksponentielt der, hvor der ikke tages indgribende hensyn i forhold til at holde afstand og sikre høj hygiejnisk standard for alle samt at spore smittekilderne og isolere folk, der er smittet. Og samtidig at arbejde for, at denne lektie i, at vi ikke kan kontrollere alt, ikke får så gennemgribende følger med arbejdsløshed og konkurser, at vi måske overlever, men ikke har noget at leve af. Eller der opstår social uro rundt i verden.

Det er dybest set en balance på en knivsæg mellem nytteetiske og pligtetiske hensyn.

Derfor har vi i KD argumenteret for åbninger og at løsne de indgreb i den enkelte borgers frihed, der ikke skønnes nødvendige. Og fastholder samtidig at vi skal holde afstand, undgå for stor mobilitet og holde den hygiejniske standard høj.

Der er meget, vi endnu ikke ved om covid-19. Men vi erfarer, at der findes en del borgere, der er smittet, uden de ved det. De kan uforvarende sprede smitten til mennesker, der ikke har så stor modstandskraft mod virus. Smitten spredes via dråber, f.eks. ved host og nys og kontaktflader. Og meget tyder på, at virus smitter meget i første del af sygdommen – ofte inden man ved, at man er smittet. Vi ved, at det tager mellem 2 og 12 dage, fra man er smittet, til man eventuelt får symptomer. Mange nøjes med lette symptomer, men ca. 2 pct. dør, og hertil er der rapporteret alvorlige tilfælde af følgevirkninger, efter man er blevet rask. Derfor er der rigtig god grund til at åbne gradvist, så vi stadig kan kontrollere, hvor mange der bliver syge, og vi undgår en eksponentiel stigning, hvor processerne kommer ud af kontrol. Epidemiologi er nemlig også matematik. Genåbningen kan også gå for hurtigt. Det er lidt som en krig, hvor vi foreløbig kun har enkle forsvarsvåben, indtil vi får en behandling og en vaccine.

Og det hele er måske ikke så skidt endda?

Det har nemlig givet overraskende følgevirkninger: CO2-udslippet er begrænset, så himlen er blå, og naturen regenererer. Færre børn fødes for tidligt. Vi havde i marts-april markant færre indlæggelser med blodpropper i hjernen på OUH – og da det er så livstruende et helbredsproblem, må vi, uden vi har de eksakte tal, formode, at det, at tempoet er taget ud af accelerationssamfundet, giver gevinster, som vi også fremadrettet skal forsøge at balancere i, mod en mere bæredygtig forvaltning. Måske kunne vi endda lære at klare os med mindre forbrug og mere tid til de nære relationer og til engagement i foreningsliv. Måske kan det blive mere udbredt med hjemmearbejdsdage og brug af digitale løsninger. Måske vil vi holde færre møder og øge produktiviteten alligevel. Der er meget at lære – også tålmodighed og viden om, at vi ikke kan kontrollere alt – men dog en del.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere