<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har tre kriser lige nu – og det åbner alletiders mulighed for iværksætteri

KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt.

Lige nu har vi en krise for både vores sundhed, vores klima og vores økonomi. Det er netop lige nu, der er store muligheder for at finde nye løsninger frem. 45.000 danskere har meldt sig arbejdsløse, siden coronakrisen for alvor brød ud.

Hvis krisen i erhvervslivet fortsætter uger og måske måneder frem, vil flere virksomheder i Danmark lukke eller fyre medarbejdere. Enten som følge af at man lukker i Danmark, eller fordi der ikke er eksportindtjeninger nok, når resten af verden også er i både sundhedsmæssig og økonomisk krise.

KD foreslår at lave en iværksætterydelse, som svarer til dagpenge. I dag er man som arbejdsløs automatisk lønmodtager og kommer ind i et system, hvor man skal søge job for at få sine dagpenge. Hvad nu, hvis man også kunne blive iværksætter?

I stedet for samtaler med a-kassen får man samtaler med det lokale erhvervsforum. Så får man støtte og rådgivning til at starte virksomheden op og kan samtidig få udbetalt et beløb svarende til dagpenge, så privatøkonomien ikke brænder sammen, når de kreative idéer skal realiseres.

Danskerne er ikke blevet arbejdsløse, fordi de ikke har evner. De har mistet jobbet, fordi verden lukkede ned. Deres gode hoved, kreativitet og dygtige hænder er fint intakte. Det har vi brug for! Det vil derfor være en god investering for samfundet som helhed, at vi giver alle danskerne de bedste muligheder for at skabe et job for dem selv – og måske endda ansætte andre.

Samtidig vil det gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Derfor skal det være frit, om man vil tjene penge som selvstændig eller lønmodtager.

Iværksætterne skal selvfølgelig mødes med krav, så man faktisk starter en virksomhed op. Kravene skal konkret udarbejdes sammen med erhvervslivet, så de bliver realistiske og fungerer som sparring og motivation.

For manges vedkommende vil kreativiteten måske blive brugt til at bidrage til den innovation, der er nødvendig for at løse klimakrisen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.11.20, 10:00
Den socialdemokratiske regering sniksnakker om Muhammed og overlader problemerne til næste generation. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
28.11.20, 01:48
At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen. Læs mere
Af Utku H. Güzel
27.11.20, 21:03
Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.11.20, 20:17
Man bør gøre sig endog meget store anstrengelser for at lade være, fordi man ellers er uden selvkontrol. Læs mere
Af Nauja Lynge
27.11.20, 19:48
Jeg vil have demokratiet tilbage, og kampen om corona skal foregå på befolkningen præmisser. Læs mere
Af Mikael Jalving
27.11.20, 14:53
Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu. Læs mere
Af Marie Høgh
27.11.20, 14:00
Det uhyggelige​ er ikke Mette Frederiksen, men den socialistiske tyrkertrostat som ”den gode hyrde”. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.11.20, 10:33
Hver gang man gradbøjer grundloven, så har det utilsigtede konsekvenser. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.11.20, 17:38
I den hylende morsomme film ”Retfærdighedens ryttere” er der en underliggende, klog tråd om forskellen på vores udregninger af al tings sammenhæng og den dybere mening med alt. Læs mere
Af Signe Munk
26.11.20, 13:30
De midler, som regeringen lovede til øget rengøring i daginstitutioner, er ikke dukket op. Det sætter personale under yderligere pres – og det går ud over børnene. Læs mere