Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har tre kriser lige nu – og det åbner alletiders mulighed for iværksætteri

KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt.

Lige nu har vi en krise for både vores sundhed, vores klima og vores økonomi. Det er netop lige nu, der er store muligheder for at finde nye løsninger frem. 45.000 danskere har meldt sig arbejdsløse, siden coronakrisen for alvor brød ud.

Hvis krisen i erhvervslivet fortsætter uger og måske måneder frem, vil flere virksomheder i Danmark lukke eller fyre medarbejdere. Enten som følge af at man lukker i Danmark, eller fordi der ikke er eksportindtjeninger nok, når resten af verden også er i både sundhedsmæssig og økonomisk krise.

KD foreslår at lave en iværksætterydelse, som svarer til dagpenge. I dag er man som arbejdsløs automatisk lønmodtager og kommer ind i et system, hvor man skal søge job for at få sine dagpenge. Hvad nu, hvis man også kunne blive iværksætter?

I stedet for samtaler med a-kassen får man samtaler med det lokale erhvervsforum. Så får man støtte og rådgivning til at starte virksomheden op og kan samtidig få udbetalt et beløb svarende til dagpenge, så privatøkonomien ikke brænder sammen, når de kreative idéer skal realiseres.

Danskerne er ikke blevet arbejdsløse, fordi de ikke har evner. De har mistet jobbet, fordi verden lukkede ned. Deres gode hoved, kreativitet og dygtige hænder er fint intakte. Det har vi brug for! Det vil derfor være en god investering for samfundet som helhed, at vi giver alle danskerne de bedste muligheder for at skabe et job for dem selv – og måske endda ansætte andre.

Samtidig vil det gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Derfor skal det være frit, om man vil tjene penge som selvstændig eller lønmodtager.

Iværksætterne skal selvfølgelig mødes med krav, så man faktisk starter en virksomhed op. Kravene skal konkret udarbejdes sammen med erhvervslivet, så de bliver realistiske og fungerer som sparring og motivation.

For manges vedkommende vil kreativiteten måske blive brugt til at bidrage til den innovation, der er nødvendig for at løse klimakrisen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.08.20, 16:15
Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 12:00
Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.20, 11:53
Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 11:05
Naturligvis skal aviserne bringe relevant statistik om Corona Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.08.20, 18:37
Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner. Læs mere
Af Søren Gade
13.08.20, 13:00
Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.08.20, 09:52
Valget af en sort kvinde som Demokraternes vicepræsidentkandidat var forudsigeligt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.08.20, 06:32
Da chokket havde lagt sig efter sidste præsidentsvalg i USA og Trump var valgt, var der gang i den politiske debat i USA. Nu holder republikanere og demokrater sig hver for sig, naboer tør ikke længere tale sammen. Min egen nysgerrighed har også ændret sig, en udmattende træthed har desværre overtaget en sprudlende nysgerrighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festugeregi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn. De skal ikke se deres ungdom fare ubrugt forbi, mens parnasset fester. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere