Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Christiansborg vil nu ensrette igen. Denne gang står plejehjemmene for tur

Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil.

Først var det skolerne, der skulle ensrettes. Så skulle udligningsreformen ensrette, og nu skal plejehjemmene måske også ensrettes. Flere partier på Christiansborg foreslår næsten som forventet “ensretning” som løsning på det faktum, at der er stor forskel på antallet af medarbejdere på danske plejehjem. 

Læser du med her for at læse om, hvad vi skal stille op med plejehjemmene konkret, så er du gået forkert - beklager. 

Jeg vil nemlig hellere sætte et vigtigt fokus på den tendens, som sker i samfundet i dag. Christiansborg er i sin iver for at tage ansvar for alt, der rører sig i kongeriget ved at afvikle det kommunale selvstyre.

Lad mig derfor starte med at slå en ting fast: Når 98 forskellige kommuner får frihed til at styre deres kommune selv - så kommer der 98 forskellige bud på, hvordan man skal drive en kommune.

Jamen, er det fair overfor borgerne, at der er forskel på velfærden alt efter, hvilken kommune, man bor i? Ja, det er det.

Borgerne stemmer til kommunalvalget og vælger derfor selv, om de vil have politikere der fokuserer på plejehjem eller klimaprojekter. Om de vil have flere penge til børn eller til ældre. Om de vil have fokus på erhvervsudvikling eller uddannelse. Det kaldes demokrati og det er netop det, som politikerne på Christiansborg synes står lidt i vejen.

Når borgerne selv kan bestemme, hvordan kommunen skal se ud, så kan det jo være, de vælger noget andet end den løsning, som staten foreslår. Og det frustrerer politikerne på borgen, at der er områder, de ikke har magt over.

Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil.

Jamen, kan du så sige - går KD ikke ind for minimumsnormeringer, som også udfordrer det kommunale selvstyre? Jo, det gør vi.

Jeg siger ikke, balancen er nem. Jeg siger, den er vigtig at holde sig for øje, så man altid som minimum stopper op og tænker sig rigtig grundigt om før man som landspolitiker trækker mere magt til sig og efterlader kommunerne uden ansvar og kommunalvalget uden mening.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere