Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Christiansborg vil nu ensrette igen. Denne gang står plejehjemmene for tur

Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil.

Først var det skolerne, der skulle ensrettes. Så skulle udligningsreformen ensrette, og nu skal plejehjemmene måske også ensrettes. Flere partier på Christiansborg foreslår næsten som forventet “ensretning” som løsning på det faktum, at der er stor forskel på antallet af medarbejdere på danske plejehjem. 

Læser du med her for at læse om, hvad vi skal stille op med plejehjemmene konkret, så er du gået forkert - beklager. 

Jeg vil nemlig hellere sætte et vigtigt fokus på den tendens, som sker i samfundet i dag. Christiansborg er i sin iver for at tage ansvar for alt, der rører sig i kongeriget ved at afvikle det kommunale selvstyre.

Lad mig derfor starte med at slå en ting fast: Når 98 forskellige kommuner får frihed til at styre deres kommune selv - så kommer der 98 forskellige bud på, hvordan man skal drive en kommune.

Jamen, er det fair overfor borgerne, at der er forskel på velfærden alt efter, hvilken kommune, man bor i? Ja, det er det.

Borgerne stemmer til kommunalvalget og vælger derfor selv, om de vil have politikere der fokuserer på plejehjem eller klimaprojekter. Om de vil have flere penge til børn eller til ældre. Om de vil have fokus på erhvervsudvikling eller uddannelse. Det kaldes demokrati og det er netop det, som politikerne på Christiansborg synes står lidt i vejen.

Når borgerne selv kan bestemme, hvordan kommunen skal se ud, så kan det jo være, de vælger noget andet end den løsning, som staten foreslår. Og det frustrerer politikerne på borgen, at der er områder, de ikke har magt over.

Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil.

Jamen, kan du så sige - går KD ikke ind for minimumsnormeringer, som også udfordrer det kommunale selvstyre? Jo, det gør vi.

Jeg siger ikke, balancen er nem. Jeg siger, den er vigtig at holde sig for øje, så man altid som minimum stopper op og tænker sig rigtig grundigt om før man som landspolitiker trækker mere magt til sig og efterlader kommunerne uden ansvar og kommunalvalget uden mening.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
29.03.20, 23:27
Har du ikke fattet det, Joy Mogensen - det er lige nu, vi for alvor har brug for kultur i vores liv. Også anden og mere kultur end aberne i zoo. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
29.03.20, 21:06
Rystende at læse om visse menneskers opførsel under den værste krise i vor tid. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere