Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære totalitære regering: Religiøse børnehaver er en vigtig del af demokratiet

Det eneste udemokratiske i denne sag er, at vi har en regering, som agerer tankepoliti og vil tage borgernes frihed fra dem ved at overtage opdragelsen af forældrenes børn og bestemme, hvad der er rigtigt og forkert at mene!

Kære totalitære regering: Religiøse børnehaver er en vigtig del af demokratiet

Der er opbakning hos regeringen til et forslag fra SF om, at religiøse daginstitutioner skal forbydes. Ikke fordi de har brudt loven eller gjort noget forkert. Bare fordi, de tror på noget andet end flertallet af dem, som har magten i Danmark. At forbyde lovlydige institutioner alene på baggrund af religion kaldes diskrimination. Det er normalt noget, man vil bekæmpe og netop sige, at borgeres frihed og rettigheder ikke må krænkes på baggrund af køn, tro, hudfarve osv.

Som argument henviser SF til dagtilbudslovens formålsparagraf: “Her fremgår det tydeligt, at fokus er på demokrati og det danske samfund – ikke religion. Derfor mener SF, at daginstitutioner baseret på et religiøst pædagogisk grundlag bør forbydes.”

Regeringen bakker op.

Jeg må virkelig protestere højt og længe mod denne indskrænkede forståelse af demokrati! At påstå, at religion pr definition er uforeneligt med demokrati er jo at svine de mange tusinder troende mennesker til og sige, at man så ikke kan være demokratisk.

Lad os kigge på grundloven engang. Den kan selv regeringen vel ikke mene, er udemokratisk.

§67 siger, at man har religionsfrihed i Danmark. Det betyder, at man har ret til at følge sin tro, så længe man også følger danske lov.

Derfor har også børnehaver og institutioner ret til at følge en religion - så længe de overholde dansk lov. Bryder institutionerne loven skal de lukkes - uanset hvad de tror på! I Danmark er det normalt en demokratisk værdi at kæmpe for lighed for loven - uanset religion og andre minoritetsbetegnelser. Men måske ikke mere?

Vi har at gøre med private institutioner, som forældrene frit vælger for deres børn. Det er næsten trættende at skulle minde regeringen om, at børn tilhører forældrene - ikke staten! Det er derfor ene og alene forældrenes beslutning om børnene skal vokse op med religion. Det er alle danskeres ret at give sine værdier videre til sine børn.

Der er 34 børnehaver i Danmark med Steiner-pædagogik. Skal de også forbydes for at afvige fra flertallet? Nej vel. Regeringen bliver nødt til at forstå at frihed er en væsentlig del af demokratiske værdier. Det betyder også frihed til at oprette privat pasning og frihed som forældre til at bestemme, hvor ens barn skal passes.

Religiøs børnehave eller ej, så vil børn af religiøse forældre nok få religion med i rygsækken meget tidligt i livet. Ligesom at jeg formode at børn af regeringen vil få socialdemokratiske værdier med meget tidligt. Det er helt naturligt og helt, som det skal være i et demokratisk land med fokus på frihed og ligeværd.

Det eneste udemokratiske i denne sag er, at vi har en regering, som agerer tankepoliti og vil tage borgernes frihed fra dem ved at overtage opdragelsen af forældrenes børn og bestemme, hvad der er rigtigt og forkert at mene!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Fordi den med alle sine mangler er den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor mere fred og fordragelighed end alle andre former for økonomi. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Kriser har sine ofre - og vi er ikke forpligtet til at holde hånden under dem, der alligevel ikke ville klare sig. Eller rigmændene. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.04.20, 10:30
Den er ikke nogen selvfølge, velfærdsstaten. Derfor skal vi passe på den og sørge for, at den ikke går amok og smadrer sig selv indefra. Læs mere