Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny karakterskala er mistrivsel bare uden -3

Intentionen fra SF om en ny karakterskala er god, men deres løsning er mere af det samme. Et reelt forsvar for eleverne og deres trivsel ville være, hvis SF ville opgive deres skolereform og give skolerne magten tilbage.

SF har fremlagt et forslag til en ny karakterskala, som efter sigende skulle betyde, at eleverne ikke blev stressede af karakterræset i uddannelsessystemet.

Omend målet om at hjælpe eleverne til bedre trivsel er rigtig fint, har jeg bare meget svært ved at se, hvordan en ændring af karakterskalaen skal gøre en forskel.

For det første er det stadig staten, som tvinger en bestemt skala ned over hovedet på samtlige skoler i Danmark. Skolerne skal altså stadig bruge karakterer - nu har de bare nye tal. Jeg er for så vidt enig med, at -3 ikke er hensigtsmæssig på skalaen. Men det er en pseudodebat, som ikke reelt tager fat i problemerne i skolerne i dag: mangel på frihed.

Lærere gennem hele uddannelsessystemet mangler frihed til at sammensætte undervisningen, som de selv vil. Dermed kan de arbejde med at give eleverne lyst til at lære. Det er lærernes faglighed, som skal tilbage i fuld flor - ikke en ny skala under samme regime, som vi har i dag.

Vi kunne starte med at lade grundskolerne tage magten tilbage. Selvstyrende skoler, der selv vælger, om de vil bruge en karakterskala eller ej. Som selv vælger, hvordan de vil drive folkeskole i Danmark. Det kan fungere som tænketank for resten af uddannelsessystemet.

På den måde er det vores dygtige pædagoger og lærere, der skaber vores uddannelsessystem - ikke politikere på Christiansborg.

Som sagt er intentionen fra SF god, men deres løsning er mere af det samme. Et reelt forsvar for eleverne og deres trivsel ville være, hvis SF ville opgive deres skolereform og give skolerne magten tilbage. Det kræver, at staten fylder mindre i skolernes hverdag - og det er måske lidt for frit for SF.

Med SF's forslag er skolerne ikke mere frie. Tilliden til lærerne er ikke blevet større. Det er stadig politikere, som tror, de skal afgøre, hvordan man bedst underviser, evaluerer og sikrer trivsel hos eleverne.

Det vigtige er ikke karakterskalaen, men undervisningsmiljøet, frihed og initiativ fra skolerne. Det kræver, at SF og resten af statens politikere blande sig meget mindre i, hvad skolerne gør. I stedet for at ét parti engang imellem får en ny idé for skoler og elever, så kan hundreder af skoler tænke innovativt og skabe nye idéer i skolerne.

Det kunne jo være, der var nogle derude, som havde en bedre idé end SF?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere