Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ros til friskolerne for at kæmpe for tilliden, når nu regeringen ikke gør det

Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til 10 eller 4.

I mandags kom der fra Friskolerne et fælles opråb til politikerne: Respekter fagligheden på skolerne, og drop optagelsesprøver til elever fra prøvefrie grundskoler!

Jeg håber virkelig, at partierne på Christiansborg lytter. Regeringen og undervisningsministeren har i forvejen lagt sig ud med friskolerne, det frie skolevalg og virker i det hele taget til at kæmpe for ensretning for alle børn og unge.

Der er ikke meget frisind og mangfoldighed tilbage! Hvor blev tilliden af? Det virker, som om tillid er noget, der skal bruges første tirsdag i oktober, mens kontrol er styringsværktøjet i årets andre 364 dage. Det er hykleri på højt plan.

Der findes dygtige, kreative og passionerede fri- og privatskoler i Danmark, som ikke vil underlægge eleverne det pres, som karakterer kan være. De har valgt at undervise uden karakterer og prøver. Jeg skal hilse og sige, at det går fint! Når jeg besøger de prøvefri skoler, møder jeg elever, som trives, og lærere, som lyser af faglig stolthed.

(Det findes selvfølgelig også på mange andre skoler, men nu er dette indlæg lige en kommentar på friskolerne. Så kære folkeskolelærer, jeg har ikke glemt dig og din passion, og jeg taler dig ikke ned, fordi jeg taler friskolerne op).

93 pct. af alle elever fra de prøvefri skoler består optagelsesprøven, når de søger ind på gymnasiet. Alligevel skal de mødes af kontrol og tage prøven. Vores skolesystem har åbenbart ikke tillid til, at eleverne kan deres fag, hvis de ikke har tal inden for margenen til at bevise det! Det er forrykt, at ministeren ikke gør noget ved det. I det hele taget er optagelsesprøverne en hån mod læreres faglighed i hele grundskolen. Når dygtige fagfolk har vurderet, at en elev er klar til gymnasiet, hvorfor stoler vi så ikke på den vurdering?

Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til 10 eller 4. Elever ER ikke deres karakterer. Om man er egnet til gymnasiet afhænger af mere end en karakter.

Så vis skolerne tillid, lad friskolerne være reelt prøvefri – og lad for den sags skyld folkeskolerne vælge at være prøvefri også, hvis de har lyst.

Alternativt kan vi glæde os til næste år i oktober, hvor statsministeren bruger tid på tillid igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere