Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er udemokratisk at ville definere danske værdier

Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne.

Hold fast hvor har vi tæsket meget rundt i spørgsmålet om, hvad der er dansk. Det kan ikke defineres - og endnu vigtigere: det SKAL ikke defineres.

Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Bum. En definition er klar. Det er dybt udemokratisk at forsøge at definere danske værdier eller “danskhed”.

Hvis vi nogensinde lokker Bertel Haarder eller andre ærke-danere til at skrive den danske kanon færdig, så betyder det også, at debatten om vores lands værdier stopper. Så er man dansk, hvis man passer i kassen af frikadeller, julehjerter, kirkegang eller cykelture til arbejde. Det vil sige, at alle dem, som tager bilen på arbejde, ikke holder jul eller som ikke er medlemmer af folkekirken med ét slag er udanske. I definitioner er der ikke plads til nuancer - her er man enten med eller ude.

Det er ikke sundt for at land at ville begrænse sine værdier og definere sig selv så fast. Det bliver næsten ekstremistisk i nogle forsøg på at fange danskhedens essens.

Det demokratiske alternativ er debat og dialog. At vi hele tiden bliver i tvivl. At vi hele tiden udfordres på vores egne fordomme og definitioner. At vi hele tiden konfronteres med andre mennesker, som lever anderledes, tror anderledes og bor anderledes end os selv - og er ligeså danske.

Det er sundt at blive skubbet til af fremmede værdier. Ikke kun dem fra udlandet, men også dem fra andre generationer, landsdele og samfundslag. Det vækker os og tvinger os til at finde ud af, hvad vi selv består af og tror på. Jeg tror på debatten og demokratiet. Og derfor håber jeg sådan set, at debatten om danske værdier aldrig holder op. At vi aldrig bliver enige om en definition. For det vil betyde, at næste generation også får lov at byde ind i debatten med deres tanker. Det betyder også, at vi må lytte til hinanden. Det kunne vi til gengæld blive bedre til.

Det er opslidende, ja. Men helt ærligt, så findes der ikke noget alternativ til evig, opslidende debat - altså medmindre vi afskaffer demokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere