Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er udemokratisk at ville definere danske værdier

Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne.

Hold fast hvor har vi tæsket meget rundt i spørgsmålet om, hvad der er dansk. Det kan ikke defineres - og endnu vigtigere: det SKAL ikke defineres.

Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Bum. En definition er klar. Det er dybt udemokratisk at forsøge at definere danske værdier eller “danskhed”.

Hvis vi nogensinde lokker Bertel Haarder eller andre ærke-danere til at skrive den danske kanon færdig, så betyder det også, at debatten om vores lands værdier stopper. Så er man dansk, hvis man passer i kassen af frikadeller, julehjerter, kirkegang eller cykelture til arbejde. Det vil sige, at alle dem, som tager bilen på arbejde, ikke holder jul eller som ikke er medlemmer af folkekirken med ét slag er udanske. I definitioner er der ikke plads til nuancer - her er man enten med eller ude.

Det er ikke sundt for at land at ville begrænse sine værdier og definere sig selv så fast. Det bliver næsten ekstremistisk i nogle forsøg på at fange danskhedens essens.

Det demokratiske alternativ er debat og dialog. At vi hele tiden bliver i tvivl. At vi hele tiden udfordres på vores egne fordomme og definitioner. At vi hele tiden konfronteres med andre mennesker, som lever anderledes, tror anderledes og bor anderledes end os selv - og er ligeså danske.

Det er sundt at blive skubbet til af fremmede værdier. Ikke kun dem fra udlandet, men også dem fra andre generationer, landsdele og samfundslag. Det vækker os og tvinger os til at finde ud af, hvad vi selv består af og tror på. Jeg tror på debatten og demokratiet. Og derfor håber jeg sådan set, at debatten om danske værdier aldrig holder op. At vi aldrig bliver enige om en definition. For det vil betyde, at næste generation også får lov at byde ind i debatten med deres tanker. Det betyder også, at vi må lytte til hinanden. Det kunne vi til gengæld blive bedre til.

Det er opslidende, ja. Men helt ærligt, så findes der ikke noget alternativ til evig, opslidende debat - altså medmindre vi afskaffer demokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere