Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi aner jo ikke, hvad bæredygtighed er

Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er.

Der tales og skrives meget om bæredygtighed og vigtigheden af en hurtig grøn omstilling. Regeringen har lagt for med et ambitiøst mål om 70 pct. reduktion i 2030. Det er spændende idéer, men det er alt for sent til idéer. Vi har ikke brug for flere hurtige både over Atlanten eller flere skilte med “There is no planet B”.

Problemet er, at vi ikke ved, hvad der er grønt. Vi aner ikke, om det er økologi med dårlig arealudnyttelse og vandforbrug, eller om det er konventionelt landbrug med pesticider. Vi ved ikke, om det er danske tomater pakket ind i plastic eller spanske tomater i løsvægt, der er bedst for klimaet. Og vi har ikke det fjerneste bud på, hvornår vi løber tør for lithium til at bygge elbiler.

Klima, natur og miljø har brug for akut handling. Desværre er der indtil videre ingen bud på, hvad vi skal gøre. Jeg forstår godt, at det kan være svært, men havde faktisk forventet at et ambitiøst mål havde en ambitiøs plan med sig.

Løsningen er simpel og matematisk. I statskundskabens verden kan man udregne demokrati med tal. Det kan måles. Med den rigtige formel kan man også udregne et tal for bæredygtighed. Alle variabler skal med: metan, lattergas, CO2, vand, pesticider, transport og genanvendelse. Det hele skal med. Dernæst finder man ud af, hvor vigtige de forskellige variabler er. Er det f.eks. vigtigere at passe på grundvandet end at reducere metanudledning? Når vi har svar på det, kan vi finde et tal for bæredygtighed.

Derfra går det stærkt. Hele vores afgiftssystem skal omlægges til bæredygtighed. Når en virksomhed har en høj score for bæredygtighed, belønnes den med en lavere moms. Har man en dårlig score på de grønne tal – jamen, så er momsen også desto højere på ens produkter.

Vi kan ikke regne med, at alle forbrugere, virksomheder og regeringer på samme tid beslutter sig for at redde verden alene på baggrund af moral. Hvis ikke det giver overskud, sker det ikke. Med et reelt system kan vi sætte gang i udviklingen på en seriøs og effektiv måde – frem for at lægge skat alene på oksekød, fordi det ser godt ud på et skilt til næste klimamarch.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere