Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi aner jo ikke, hvad bæredygtighed er

Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er.

Der tales og skrives meget om bæredygtighed og vigtigheden af en hurtig grøn omstilling. Regeringen har lagt for med et ambitiøst mål om 70 pct. reduktion i 2030. Det er spændende idéer, men det er alt for sent til idéer. Vi har ikke brug for flere hurtige både over Atlanten eller flere skilte med “There is no planet B”.

Problemet er, at vi ikke ved, hvad der er grønt. Vi aner ikke, om det er økologi med dårlig arealudnyttelse og vandforbrug, eller om det er konventionelt landbrug med pesticider. Vi ved ikke, om det er danske tomater pakket ind i plastic eller spanske tomater i løsvægt, der er bedst for klimaet. Og vi har ikke det fjerneste bud på, hvornår vi løber tør for lithium til at bygge elbiler.

Klima, natur og miljø har brug for akut handling. Desværre er der indtil videre ingen bud på, hvad vi skal gøre. Jeg forstår godt, at det kan være svært, men havde faktisk forventet at et ambitiøst mål havde en ambitiøs plan med sig.

Løsningen er simpel og matematisk. I statskundskabens verden kan man udregne demokrati med tal. Det kan måles. Med den rigtige formel kan man også udregne et tal for bæredygtighed. Alle variabler skal med: metan, lattergas, CO2, vand, pesticider, transport og genanvendelse. Det hele skal med. Dernæst finder man ud af, hvor vigtige de forskellige variabler er. Er det f.eks. vigtigere at passe på grundvandet end at reducere metanudledning? Når vi har svar på det, kan vi finde et tal for bæredygtighed.

Derfra går det stærkt. Hele vores afgiftssystem skal omlægges til bæredygtighed. Når en virksomhed har en høj score for bæredygtighed, belønnes den med en lavere moms. Har man en dårlig score på de grønne tal – jamen, så er momsen også desto højere på ens produkter.

Vi kan ikke regne med, at alle forbrugere, virksomheder og regeringer på samme tid beslutter sig for at redde verden alene på baggrund af moral. Hvis ikke det giver overskud, sker det ikke. Med et reelt system kan vi sætte gang i udviklingen på en seriøs og effektiv måde – frem for at lægge skat alene på oksekød, fordi det ser godt ud på et skilt til næste klimamarch.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er fungerende formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere